İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Good game insert coin to continue*

17 Haziran 2016, 10:53 - -

*İyi oyundu devam etmek için para atınız

Piyasalarda BREXIT rüzgarı ABD hariç tüm borsaları ve para birimlerini negatif etkilemeye devam ediyor.

Bu durumdan en fazla etkilenen borsalardan biri de BİST oldu. Dün panik satışlarla %2 düşen endeks günün de en düşüğünden kapandı. Yatırımcıların umutları iyice kırılıyor olabilir:

BİST100 endeksi 76500-77000 civarlarında oyalandıktan sonra 75300’lere doğru geri çekildi. Global piyasaların lideri DJIA endeksinde ise çok ilginç bir seans gerçekleşti. Gün içerisinde 17450’lere gerileyen endek kapanışı 17733 oldu:

Diplerden 300 puanlık yükselişe şapka çıkarmak gerekir. Dün gerçekleşen bu hareket bugün açılışları pozitif etkiledi.

Dün AB’de kalma yanlısı bir İngiliz milletvekilinin öldürülmesi de duygusal ortamı yoğunlaştırdı.

Son yazımızda negatif algının iyice artmasının piyasalardaki yükselişe en büyük hazırlık olduğunu söylemiştik. Korku, hırs ve panik hep birlikte zararlara yol açabiliyor. Bunları iyi gözlemlersek fırsatları biraz daha avantajlı iken yakalayabiliriz.

Aşırı uçlara ulaşıp ulaşmadığımızı incelemek için baktığım göstergelerden biri kümülatif endeks put-call varant pozisyonlarıdır.

BİST100 2016 zirvesinin görüldüğü tarihlerde örneğin 26 Nisan’da Deutsche Yatırım bültenine göre

21660 put

1609 call

Opsiyonu pozisyonları mevcut.

Bu pozisyonların put tarafında 10000 tanesi değersiz olarak Nisan sonunda itfa etmiş olmalı. Kalanların ise kullanım fiyatları (BIST30) 95-70 bin aralığında imiş. Kalan put pozisyonlarından endeks düştükçe müşteriler para kazanmış olabilir, incelemek gerekir. Bununla birlikte bizim yatırımcımızda “ortalama” yapma alışkanlığının varlığını söylemek gerekiyor. Yatırımcılarımız düştükçe call alıyor, çıktıkça put alıyorlar. Başka bir deyişle düşerken düşüşe çıkarken de yükselişe inanmıyorlar. Yatırımcı Sisyphos gibi cezalandırılmış sanki.

Filmi ileri sarıp düne geldiğimizde ise pozisyonlar şöyle evrilmiş:

17839 call

5197 put

Call pozisyonlarının 12000 adedi ise 95000 ve üzeri kullanım fiyatlarından açılmış ve Haziran vadeli. Bir önceki ektremden yola çıkarsak Haziran vadesinde de call opsiyonlarının önemli bölümünün değersiz itfa edeceğini düşünebiliriz. Eğer bir yükseliş olacaksa call opsiyonları temizlendikten sonra olur bu da bize Temmuz ayını gösteriyor.

Bir uçtan diğer uca neredeyse gelmiş gibiyiz. Kesin olarak geldik diyemiyorum, kim diyorsa da yanılmaya mahkumdur zaten.

En önemli risk göstergemiz USDTRY dün 2,9550’ye yükselmişti, açılışta ise 2,9250’ye kadar geriledi, son işlemler 2,9350. USDTRY yukarı gitme yönünde çok istekli bir görüntü vermiyor. USDTRY’nin volatilitesinin düşük olması piyasalar için iyi.

Sürekli borsadan bahsediyoruz ama bir yanda da BREXIT’ten forex yatırımcıları anormal negatif etkilenmiş olmalı. USDJPY hareketine bakalım:

%3 civarında değerlenen YEN eğer doğru tarafta iseniz parayı katlarken yanlış tarafı ise imha etti.

USDJPY paritesinin piyasalar üzerinde etkisi önceden vardı şimdilerde ise neredeyse günlük etkiler yaratıyor. YEN piyasaları ancak %1,5-2 civarlarında değerlenirse etkiliyor etki de en fazla 1-2 gün sürüyor. YEN değerlendi diye kısa pozisyon açanlar, açıpta kapatmamış olanlar en kısa sürede cezalandırılıyorlar.

Yağmurlarla başlayan aşırı sıcaklarla devam eden Haziran’da BİST için çok verimli olmayacak gibi görünüyor. Turizm sektörü Rusya/Almanya ilişkilerinde yaşanabilecek olumlu adımlar piyasada  kuvvetlenmeyi sağlayabilir. Bir yandan da yaklaşan bayram tatili işlem günlerini iyice azaltacak. Biz bayramda tatil yaparken yurt dışı borsalar bir hoşluk yapıp yükselirse Temmuz ayı hepimize iyi gelecektir.

Bol kazançlar, iyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsalarda dipler yakındır17 Haziran 2016 16:53

    borsalarda hayaller değil olası gerçekler konuşur o da brexit,rusya ve çinin batma sinyalleri,ab ülkelerinde sıfır büyümeler arapların bitme noktası.