Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Faiz yüksek seyrederken mevduatı iyi yöneten bankalar öne çıkacak

21 Aralık 2023, 20:19 - -

Faiz oranlarının yüksek seyri nedeni ile gözler bankalarda. Zira 2024 yılında topladıkları mevduatı iyi yöneten bankalar öne çıkacak.

Bir yıl daha geride kalırken, finans dünyasının ritmi faiz oranlarının seyri ile şekilleniyor. Yatırımcılar ve tasarruf sahipleri, 2024 yılına girerken, bankaların mevduat faizlerini nasıl yönettiğine dikkat kesiliyor. Bu süreçte, her bir bankanın stratejisi hem onların kaderini hem de müşterilerinin cüzdanlarının geleceğini belirleyecek.

Bu yazıda beş başlıkta bankaları inceleyeceğim: 1)Net faiz marjı, 2)kredi talebi, 3)kredi kalitesi ve risk yönetimi, 4)yatırımcı algısı ve 5) Operasyonel maliyetler.

1) Net Faiz Marjı (NFM): Faiz oranları yükseldiğinde, bankaların borç verme faiz oranları genellikle mevduat faiz oranlarından daha hızlı yükseliş gösterir. Bu, net faiz marjlarının genişlemesine yol açabilir. Çünkü bankalar borç verdikleri parayla daha yüksek gelir elde ederler. Genişleyen marjlar, bankaların karlılığını artırır ve bu da hisse fiyatlarına pozitif yandır.

2) Kredi Talebi: Yüksek faiz oranları, tüketicilerin ve işletmelerin borç alma maliyetlerini artırır. Bu, kredi talebinde bir düşüşe neden olabilir, ki bu da bankaların kredi hacimlerinin azalmasına ve dolayısıyla gelirlerin düşmesine yol açabilir.

3) Kredi Kalitesi ve Risk Yönetimi: Daha yüksek faiz oranları, borçluların mevcut borçlarını geri ödeme kabiliyetini etkileyebilir. Bu, kredi kalitesinde düşüşe ve takipteki alacaklarda artışa neden olabilir. Bankaların bu riskleri nasıl yönettiği, hisse senedi performansları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

4) Yatırımcı Algısı ve Beklentileri: Faiz oranlarındaki değişiklikler, yatırımcıların banka hisselerine yönelik algılarını ve beklentilerini değiştirebilir. Yatırımcılar, gelecekteki faiz gelirleri ve kârlılık üzerine tahminlerde bulunarak hisseleri alır veya satarlar.

5) Operasyonel Maliyetler: Faiz artışları operasyonel maliyetleri de etkileyebilir. Örneğin, bankaların borçlanma maliyetleri artabilir, bu da operasyonel maliyetlerin artmasına ve net gelirin azalmasına neden olabilir.

Bankaları özsermaye kârlılığı, dönemsel getiriler ve değerleme oranlarına göre sıraladığımızda aşağıdaki listeler öne çıkıyor:

ÖZSERMAYE KÂRLILIĞI YÜKSEK BANKALAR

DÖNEMSEL PERFORMANSI YÜKSEK BANKALAR

DEĞERLEME ORANLARINDA ÖNE ÇIKAN BANKALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Yılmaz 24 Aralık 2023 20:33

    Bofa işc topluyor. Cuma 2 milyarlık genel satış yaparken en çok aldığı hisse 140 milyon küsurla İşc oldu. Bofa geçtiğimiz haftalarda da bir çok kez işc almıştı

  • E.g.21 Aralık 2023 21:05

    TSKB NİN ÖZVARLIK KARLILIĞI %45,14 İLE,%48,14 YKB %46,34 AKBANKTAN SONRA 10 BANKA ARADINDA 3 SIRADA GARANTİ BANK.İŞ C DEN DE KAMU BANKALARINDAN DA DAHA İÝİ DURUMDA DOĞRU SEÇİM YAPMIŞIM SAYILIR