İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Ekonomik büyüme tehlikede

10 Mart 2017, 12:04 - -

FED faiz artışı kapıda. Dünkü yazıda altın kontratı üzerinde etkisine değinmiştim.

Trump seçildikten sonra piyasalardaki hikâye basit olarak şöyle:

Büyüme artacak, hisseler artacak, enflasyon artacak ve faiz artacak. Trump=büyüme demek olduğuna göre tüm bu şekilde düşünmek normal kabul edildi.

Eğer dünya ekonomiler büyüyecekse emtiaya talebin artması gerekir. Emtia işlemi yapanlarda bunu bakır kontratında gördüler ve seçim sonrasının en kalabalık pozisyonlarından biri bakırda alındı. Fiyatlar hızlı şekilde yükseldi:

Bakır ve SP500 karşılaştırmalı olarak alt panelde gösterdim. Büyümenin bir türlü gerçekleşmediği dönemlerde bakır düşük yüksekler ve daha düşük dipler gerçekleştirmişti. Bu dönemde hisse senetleri ise neredeyse hiç etkilenmeden yükselişlerini sürdürdüler. Faiz oranları da bakır fiyatı gibi geriledi.

Bakır son yükselişi grafikte gösterdiğim gibi önemli bir dirence takıldı. Kontrat buradan inmeye başlarsa pek çok pozisyon stop-out olacak ve fiyatların üzerindeki baskı daha da artacaktır.

Bakır fiyat hareketi seçimlerden sonra inanılan hikâyenin geçerliliğini test edecek. Eğer direnç kırılamaz ise o zaman büyüme yoktur, faizler beklendiği gibi artmayacak demektir ve borsaların da geri gelmesi olasılığı artıyor diye düşünebiliriz.

Bakır / BİST100 arasındaki ilişki de genelde pozitif tarafta:

Dünyada büyüme teması varsa bize yarıyor, yoksa borsa performansı geride kalıyor.

Bakır kontratlarında fiyatların aşağı düşebileceği olasılığı arttı. Bu da eğer bu kontratta işlem yapmak isteyen varsa fırsat çıktı demektir. İlave olarak bakır fiyatı hızlı şekilde gerilemeye devam ederse borsalardaki hikayelerin de geçerliliği azalacak ve satış baskısı artacaktır. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)