Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa ve alternatifler yatırım araçları öne çıkmaya devam edecek

03 Kasım 2023, 16:50 - -

Merkez Bankası 2023 yılının dördüncü ve son enflasyon raporunu yayınladı. Bu rapor ve raporun sunumu sırasında yapılan açıklamalar önümüzdeki döneme ilişkin para piyasalarını serini de belirliyor. Borsa, döviz, altın yatırımcıların gündeminde olmaya devam edecek.

Son dönemde Filistin-İsrail çatışması ile piyasalarda gerilim had safhaya çıkarken bir yandan da yeni ekonomi yönetiminin adımları izleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılının dördüncü ve son Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Rapor ile birlikte 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi Orta Vadeli Program’daki (OVP) hedef olan yüzde 65’e çıkarılırken, 2024 yıl sonu beklentisi yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltildi. 2025 yılı için konulan enflasyon beklentisiyse yüzde 15’ten yüzde 14’e indirildi.

Ankara’da düzenlenen basın toplantısında yılın son Enflasyon Raporu’nu sunan Erkan, görevlerinin fiyat istikrarı ve sonucunda dezenflasyonun kısa sürede tesis edilmesi, enflasyonun tek haneye indirilmesi olduğunu söyledi.

Bu yazıda Merkez Bankası'nın enflasyon raporunun ve ekonomi yönetiminin adımlarının piyasalar ve yatırım araçları üzerindeki etkilerini inceledim.

TÜKETİCİ FİYATLARINDAKİ YILLIK ARTIŞ YÜZDE 61,36 SEVİYESİNDE

1

BORSA YATIRIMLARINDA SEKTÖREL FARKLILIKLAR VE VOLATİLİTE

Enflasyonun yüksek seyretmesi ve ekonomik belirsizlikler borsa üzerinde volatiliteyi artırabilir. Yatırımcılar, şirketlerin kârlılık beklentileri ve ekonomik koşulların şirket performanslarına etkisini yakından izleyeceklerdir.

Öte yandan bazı sektörler yüksek enflasyon ortamında daha iyi performans gösterebilir. Örneğin, enflasyonun maliyetler üzerindeki baskısını fiyatlarına yansıtabilen şirketler daha avantajlı olabilir.

Bunun yanı sıra yüksek enflasyon ortamında faiz oranlarının artma ihtimali yatırımcıların risk iştahını etkileyebilir ve daha güvenli varlıklara yönelmeyi tercih edebilirler.

DÖVİZ YATIRIMLARININ SEYRİ

Enflasyon ve ekonomik belirsizlikler, döviz kurlarına ilgiyi canlı tutacaktır. Yatırımcılar, para birimlerinin değer kaybına karşı korunma amacıyla döviz alımını sürdürebilir. Merkez Bankası'nın para politikası adımları, özellikle faiz oranları ve likidite yönetimi, döviz kurları üzerinde belirleyici olacaktır.

ALTINA İLGİ SÜRER

Altın, genellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde ve yüksek enflasyon koşullarında güvenli liman olarak görülür. Bu nedenle, yatırımcıların altına olan ilgisi artabilir.

Enflasyonun altın fiyatları üzerindeki etkisi çift yönlü olur. Yüksek enflasyon altının değerini artırabilirken, eğer Merkez Bankası faiz oranlarını yüksek oranda artırırsa, bu durum altın fiyatlarını olumsuz etkileyebilir çünkü altın, faiz getirmeyen bir yatırım aracıdır. Ancak biliyoruz ki Merkez Bankası faizlerdeki adımlarında oldukça ölüçülü. Bu nedenle bu ihtimal zayıf.

DİĞER ALTERNATİF YATIRIMLAR

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde gayrimenkul yatırımları da korunma aracı olarak tercih edilebilir. Ancak kredi koşullarının zorlaşması bu yöndeki açılımları da sınırlayacaktır. Bazı yatırımcılar, geleneksel finans sistemlerinin dışında bir değer saklama ve yatırım aracı olarak kripto paralara yönelebilirler, ancak bu piyasaların volatilitesi ve düzenleyici belirsizlikler göz önünde bulundurulmalıdır.

YATIRIMCILAR NE YAPMALI?

1. Yaşadığımız süreç enflasyon kadar bir devalüasyon yaşanacağına işaret ediyor. Bu nedenle döviz ve altına ilgi canlı olacaktır.

2. Hisse senetleri yatırım tercihleri arasında yer almaya devam edecektir.

3. Faizlerde artışlar daha sınırlı olabilir. TL Varlıklar ilgi görebilir ancak güçlü bir alternatif olmayacaktır.

4. Tematik fonlara ilgi artabilir.

5. Yatırımcılara tavsiyem sepet oluşturmaları yönünde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi04 Kasım 2023 12:07

    Reel faiz ekside kaldığı sürece mevduattan hayır beklemem. Biraz borsa ,bizar altın , biraz da döviz , hadi az da iyi getiren yatırım fonu olsun. Para varsa tabii..