Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Belirsizliklerin yüksek olduğu dönemde yatırım kararı

23 Ekim 2023, 19:00 - -

Filistin-İsrail çatışması, TCMB’nin faiz kararı, yüksek enflasyon yatırımcılar için zorlu bir karar sürecini getirdi. Peki böylesi ortamlarda nasıl karar vermeli? Neye yönelmeli?

Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemler yatırımcılar için en zorlu dönemlerden biridir. Zira paranın değer kaybı karşısında adım atma zorunluluğu vardır. Yatırımcılar böylesi dönemlerde sepet oluşturur ve riskli varlıklara da portföylerinde yer verir. Ancak beklenmeyen gelişmelerin yaşanması; son yaşanan Filistin-İsrail çatışması gibi…tansiyonu yükseltti. Zaten zor olan bir süreç, şimdi daha da güçleşti.

BORSA CEPHESİNDE HALKA ARZLAR VE BİLANÇOLAR ÖNEMLİ

Hisse senetlerine bakıldığında Borsa İstanbul’da halka arzlardaki rekorlar devam ediyor. Son yaşanan TAB Gıda halka arzına rekor düzeyde bir katılım gerçekleşti.  4 milyon 943 bin 543 yatırımcının talebi karşılandı. Katılımcı sayısı bugüne kadar bir halka arza katılan en yüksek yatırımcı sayısı oldu. Talebi karşılanan yatırımcılara en fazla 9 hisse düşecek.

Bireysel yatırımcı dışında 246 kurumsal yatırımcı da halka arza katıldı. Böylesi büyük halka arzlar da borsada var olan parayı çekmekte. Öte yandan bilançolar açıklanıyor. Yatırımcılar şirketlerdeki gelişmelere odaklanacak.

Bilanço açıklayan şirket sayısı henüz sekiz oldu. Sayı arttıkça şirketlerin üçüncü çeyreklerine ilişkin finansal verilerini değerlendirmek de kolaylaşacak. Dokuz aylık bilançolarda özellikle perakende ticaret, ulaştırma, gıda, otomotiv ve Telekom sektörlerinin öne çıkması muhtemel.

Endeksin 8.500’lü seviyelerden 7.500-7.700’lere gerilemesinde en büyük etken Filistin-İsrail çatışması. Bu konudaki gelişmeler etkisini hissettirmeye devam edecektir. Ancak yatırımcıların böylesi bir dönemde yapması gereken hisse senedi seçim kriterlerini gözden geçirmeleri. Grafikte kırmızı 100 günlük ortalama yeşil ise 200 günlük ortalamadır. Endeksin 100 günlük ortalamanın üzerinde tutunması halinde yeniden güçlenmesi beklenebilir. 100 günlük ortalama 7.233 seviyesinde. 200 günlük ortalama ise 6.296’da bulunuyor.

BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERMEDE 3 ÖNEMLİ BAŞLIK

1- Belirsizlikleri oluşturan detayları gözden geçirip, geçici olan durumlar karşısında panik yapmamak.

2- Hisse senetleri gibi volatilitenin yüksek olduğu yatırım enstrümanlarında seçici olmak, hisseleri tekrar gözden geçirmek. Hisse senetlerindeki sert düşüşlerde 200 günlük ortalamalarda alımları artırmak.

3- Portföyü çeşitlendirmek. Portföyde her zaman defansif yani; genel piyasa seyrinden bağımsız olarak yatırımcılarına temettü ödeyen istikrarlı büyüyen şirketlere yer vermek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)