SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıZARAR GÜÇLÜ ÇIKIŞA ENGEL-
SORU : İzmir Demir Çelik neden bir türlü yükselmiyor. Bütün kağıtlar çıktığı halde bu hisse 2 yıldır yerinde sayıyor. Gönderen : Berk Doğan11.10.2023, 17:41

Yatırımcıların gelir sağlayan ve bunu kâra dönüştüren firmalara yönelmesi olağan bir durumdur. Netice bir şirket kâr ettiği ve bu kârı büyüttüğü ölçüde ortaklarını bu gelir ve kârdan yararlandırma olanağına kavuşacaktır. Uzun vadeli yatırımcı bunu bildiğinden zarara eden ya da zayıf kârlılığı olan firmalar yerine güçlü kârlılığa sahip firmalara yönelmeyi tercih eder. Yatırımcı ilgisinin yüksek olması nedeniyle de gelir ve kâr büyümesi güçlü şirketlerin hissesinde artış hızı daha yüksek olur. İzmir Demir Çelik bu yılın ilk yarısında 1,1 milyar TL zarar açıkladı. Hasılatındaki yaklaşık yüzde 17 oranındaki artışa rağmen yüksek finansman giderleri şirketin zarar yazmasında etkili oldu. Söz konusu kalem daha yakından takip edildiğindeyse kur farkı giderlerine ilave olarak faiz giderlerinin şirketin zarar yazmasında belirleyici iki unsur oldu. Şirket yılın ikinci yarısında önemli bir değişim yaşamaması halinde yıl sonunda da zarar açıklaması sürpriz olmayacak. Firmanın geçmiş mali tabloları takip edildiğinde her ne kadar 2022 faaliyet döneminde kâr açıklasa da önceki dört yıl zarfında sürekli zarar ettiği gözlenmekte. Bir yıl aradan sonra tekrar zarara dönmüş oldu. Firmanın ağırlıklı olarak zarar açıklayan bir yapıya sahip olması ister istemez hissenin fiyatı üzerinde basınç oluşmasına ve neticesinde de arzu edilen güçlü fiyat artışının gerçekleşmemesine sebep oluyor. Şirketle ilgili yakın tarihli açıklama ise 11 Eylül 2023 tarihli. Söz konusu açıklamada bağlı ortaklığı İzdemir Enerji adına 24,1 MWe kurulu gücünde GES yatırımına ilave 51 MWe kurulu güç yatırımı için kapasite iznine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bağlantı anlaşmasının onaylanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

IZMIR DEMIR CELIK IZMDC

Alış0,00

Satış7,63

Gün İçi En Düşük7,38

Gün İçi En Yüksek7,72

PD/DD3,35

FK0,00

Fiyat7,63

Değişim3,53%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI