SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıSERT DÜŞÜŞE SERT TEPKİ Mİ? -
SORU : Borsada yeniyim Akbank almak istiyorum. Ama bir şeyi merak ediyorum. Bir hisseye para yatırınca sadece hisse yükselirse mi kazanç olur? Şirkete ortak olunca gelirden pay alarak da kazanç olmuyor mu? Gönderen : M Aygun03.10.2022, 15:19

Borsada işlem gören firmalar kâr edebildikleri ölçüde ortaklarına kâr payı dağıtmaları gündeme gelebilmekte. Bu anlamıyla bir şirketin nakit temettü ödemesinde bulunabilmesi için öncelikle kâr ettiğini görmek gerekiyor. Bununla birlikte kâr ettiği halde bunu ortaklarına dağıtmamayı tercih eden firmaların olduğunu da göz ardı etmemeli. Bu anlamıyla temettü dağıtan firmaların hissesini almak isteyen yatırımcıların daha kolay olması itibariyle BIST Temettü Endeks kapsamındaki firmaları takip ederek kendileri için uygun hisseleri tespit etmeleri mümkün. Yatırımcıların farklı yaklaşımlarla borsada işlem yaptığını yeri gelmişken belirtmek gerekiyor. Firmaların temettüsünü önemseyen ve bu temettüleri gelir olarak değerlendiren yatırım tarzı “temettü yatırımı” olarak tanımlanmakta. Öte yandan hissenin değerlenme potansiyelini gözeterek işlem yapılması da mümkündür. Bu şekildeki yaklaşımı da büyüme yatırımı olarak nitelendirebiliriz. Bilinçli yatırımcılar ağırlıklı olarak bu iki yaklaşımdan birini ya da karma şeklinde uygulayabilmektedir. Tüm bunlardan ayrı olarak Akbank yakından incelendiğinde düzenli nakit temettü ödemesinde bulunan firmalar arasında yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Şirket, 2019 yılında nakit temettü yerine bedelsiz hisse verirken 2011 yılından bu yana düşük oranlarla da olsa nakit temettü ödemesinde bulunuyor. Fiyatı ise uzun süre yatayda dalgalı bir seyir izlerken geçtiğimiz temmuz ayından itibaren hızlı bir artış kaydetti. Hisse 13 Eylül 2022 günü en yüksek 19,14 TL’ye kadar çıktı. Sonrasında ise gelen satışlarla birlikte aşağı kaydı. Son işlem günü olan 3 Ekim 2022 günü yüzde 9,92 ile tavan olurken kapanışını 12,41 TL’den gerçekleştirdi. Zirvede yaşanan sert düşüşün yerini bu defa sert tepki alımları gelebilir. Böylesi bir durumda ise hissenin çıkışının bir süre daha devam etmesi söz konusu olabilecektir.

AKBANK AKBNK

Alış0,00

Satış59,05

Gün İçi En Düşük57,70

Gün İçi En Yüksek59,95

PD/DD1,45

FK4,62

Fiyat59,05

Değişim2,79%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI