SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıORTAK ALIMLARI KÜÇÜK ANCAK İSTİKRARLI-
SORU : Aksa hissesinin riskleri nelerdir? Bu hisse için en kotu senaryo sizce nedir? Gönderen : Barış Kurtuluş04.02.2024, 13:51

Borsada gerçekleştirilen yatırımlar mevduat faizi ya da tahvil gibi sabit getirili enstrümanlara göre daha yüksek risk içerir. Riskin boyutu ise tercih edilen şirkete göre farklılık gösterir. Firmanın iflas etme ya da zarara dönme olasılığı hissenin fiyatı üzerinde etkili unsurlar olacaktır. Borsa yatırımcısı için önemli olan riski görebilmek ve kabul edilebilir boyuttaki riski üstlenebilmektir. Neticede borsada düşük riskli firmalar kadar yüksek riskli şirketler de işlem görmekte. BIST 30 Endeksi kapsamındaki firmalar daha düşük risk içerirken sermayesi küçük genç ya da zarar eden firmalara yapılacak yatırımların riski daha yüksek olacaktır. Yatırımcı ise ne boyutta bir riski üstleneceğine daha baştan karar vermesi gerekmektedir. Tekstil kimyasalları sektöründe faaliyet yürüten Aksa, BIST 100 Endeksi kapsamında yer alırken sektörün önemli firmalarından biri konumunda bulunuyor. Şirket geride kalan üç yılda güçlü bir kârlılık elde etti. Son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde ise yorgunluk belirtileri öne çıkıyor. Dönem sonu hasılatında yüzde 1,56 gerileme yaşanırken kârındaki düşüş yüzde 9,21 oldu. Aynı ivmenin devamı halinde 2023 yıl sonunda da benzer bir performans sergilemesi beklenmeli. Gerileyen gelir ve kârlılık karşısında hissenin fiyatı da son bir yıldır yatayda inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Hisse uzun vadede yükselen bir kanal içinde hareket etmekle birlikte son bir yıldaki değer artışı yüzde 29 ile sınırlı kaldı. Söz konusu performans Endeksin yıllık yüzde 82,35 çıkışının gerisinde bulunuyor. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise büyük ortağı Emniyet Ticaret’in düşük miktarlarda olsa da istikrarlı şekilde gerçekleştirdiği alımlar. Son alım 29 Aralık 2023 günü 93,60 - 96,45 TL fiyat aralığında gerçekleşirken sermaye içindeki payı yüzde 22,42 sınırına ulaştı.

AKSA AKSA

Alış0,00

Satış113,10

Gün İçi En Düşük103,00

Gün İçi En Yüksek113,10

PD/DD2,19

FK22,16

Fiyat113,10

Değişim9,91%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI