E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüzde 6 ihtimali borsaları nasıl etkiler?---

Yüzde 6 ihtimali borsaları nasıl etkiler?

Yüzde 6 ihtimali borsaları nasıl etkiler?
09 Mart 2023 - 16:31 borsagundem.com

Fed’in nihai faiz oranıyla ilgili verdiği şahin sinyal, faizlerin yüzde 6 seviyelerine yükselme olasılığını artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın son iki gün içinde söyledikleri, hisse senedi yatırımcılarının hiç hoşuna gitmiş gözükmüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz oranlarının bu yıl son 20 yılın en yüksek seviyelerinden biri olan yüzde 6 seviyelerine ulaşması bekleniyor.

50 baz puan ihtimali yüzde 77,9

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, ABD hisse senedi yatırımcıları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın son iki gün içinde söylediklerinden açıkça pek memnun değiller. Federal fon oranının bu yıl son yirmi yılın en yüksek seviyelerinden biri olan yüzde 6'ya ulaşacağına dair artan beklentiler arasında, yatırımcıların önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha da tatminsiz olacaklarını düşünmek için açık nedenler bulunuyor.

New York merkezli BlackRock’ın küresel sabit gelir baş yatırım sorumlusu Rick Rieder, Powell'ın Salı günü Kongre'ye verdiği ilk ifadenin ardından ABD faiz oranları için yüzde 6'lık bir hedef seviye koydu. BlackRock, Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 8,6 trilyon doları denetleyen dünyanın en büyük varlık yöneticisi şirketi konumunda bulunuyor.

Her ikisi de New York merkezli olan FHN Financial'ın baş ekonomisti Chris Low ve NewEdge Wealth'in kıdemli portföy yöneticisi Ben Emons'a göre de, Powell'ın Çarşamba günü yaptığı sunum sonrası yüzde 6’lık nihai faiz oranı hedefinin daha da kabul gördüğü anlaşılıyor.

Powell Çarşamba günü, politika yapıcıların Mart'taki faiz artırımının boyutu hakkında henüz herhangi bir karar vermediklerini ve henüz ‘önceden belirlenmiş' bir rotada olmadıklarını açıklığa kavuşturmak için çaba sarf ederek, normal şartlarda oldukça şahin olması beklenen mesajlarının bir kısmını hafifletmeye yardımcı oldu.

Bu gelişmeler, para politikasına duyarlı 2 yıllık Hazine getirisinin yüzde 5,041 ile yüzde 5'in biraz daha üzerine çıkmasına ve getiri eğrisi daha derin şekilde negatife dönmesine rağmen, ABD hisse senetleri çoğunlukla yükseldi. ABD Dolar Endeksi yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve yatırımcılar, 22 Mart'ta açıklanacak olan faiz artırım oranının 50 baz puan olma ihtimalini yüzde 77,9’a yükseltti.

Yumuşak iniş olasılığına gereğinden fazla güvenildi

Yatırımcılar büyük ölçüde Fed'in iki hafta içinde yapacağı bir sonraki faiz artırımının boyutuna odaklanmışken, bu durum, uzmanlar tarafından, finans piyasalarını daha fazla karıştırma potansiyeline sahip önümüzdeki birkaç ay boyunca faiz oranları için en olası yol olarak değerlendiriliyor.

CME FedWatch Tool'a göre, Fed vadeli işlem yatırımcıları, faiz oranlarının Temmuz ayına kadar yüzde 5,75-6 aralığı veya daha yükseğe çıkmasına yüzde 46,6 ihtimal verirken, Eylül ayına kadar bu hedefin gerçekleşmesine ise yüzde 50,2 şans veriyor. Bu, yüzde 4,5 ile yüzde 4,75 arasındaki mevcut faiz oranı hedef aralığından daha yüksek bir seviyeye karşılık geliyor. FHN'den Low'a göre de, daha fazla ekonomist federal faiz oranı tahminlerini yüzde 5,75-6 seviyesine revize ediyor.

Yukarı yönlü bitiş çizgisi oldukça yakın

Washington, Redmond'daki StockCharts.com Baş Piyasa Stratejisti David Keller, paylaştığı e-postada, “Powell'ın bu haftaki yorumları, kesinlikle hisse senedi piyasalarının 2023 boyunca yumuşak bir iniş olasılığına biraz fazla güvendiğini gösteriyor” diyor.

Keller, “Özellikle büyüme hisse senetleri, enflasyonun hızla sorun olmaktan çıkacağı ve hisse senetlerinin daha normal bir büyüme odaklı ralli aşamasına geri döneceği beklentisiyle yükseldi” şeklinde konuşuyor.

Keller, “S&P 500 ve Nasdaq Composite gibi ana hisse senedi ölçütleri fazlasıyla büyüme odaklı. Bu nedenle daha yüksek faiz oranları, faiz oranı döngüsü zirveye ulaşana kadar bu ölçütler için sınırlı bir artış yeri olduğunu gösteriyor. Bu hafta duyduklarımızdan sonra, bitiş çizgisinin yatırımcıların düşündüğünden daha uzakta olduğu görülüyor” şeklinde konuşuyor.

Yüzde 6’lık faiz oranı için artan beklentiler, 2019'dan bu yana bir yıla en iyi başlangıçlarını yapan S&P 500 ve Nasdaq Composite'i baltalamakla tehdit ediyor. S&P 500 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 4 oranında artarken, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 9,42 oranında yükselmiş durumda. Nasdaq Composite de yılbaşından bugüne yüzde 10,6 artarken, üç yıl önce aynı döneme kıyasla yüzde 11,65'e değer kazanmış durumda.

Yüzde 6’lık faiz oranı riski, en azından geçen Nisan ayından bu yana dillendiriliyor. Bu dedikoduların Şubat ayında ise yavan yaptığı gözleniyor. Powell'ın bu haftaki ifadesine kadar, finans piyasaları bu riski büyük ölçüde görmezden gelirken, faiz oranlarının Alan Greenspan'ın Fed'i yönettiği Mart 2000'den Ocak 2001'e kadar olan dönemdeki yüzde 6’lık seviye dışında, hiç bu seviyede olmadığı görülüyor.

Sert iniş artık daha olası

Bannockburn Global Forex Genel Müdürü Marc Chandler, “Yüzde 6'lık bir nihai faiz oranı beklentisi yaygınlaşırsa, doların Şubat ayında başlayan toparlanmasını muhtemelen daha da uzatacaktır” diyor.

Buna ek olarak, S&P 500 Endeksi’nin geçen yılın sonunda görülen ‘tıkanıklığa' karşılık gelen 3.800-3.850 puan seviyesine düşmesi de Chandler’ın, bu durumun borsaların işini daha da zorlaştıracağı düşüncesinde olmasına neden oluyor. Chandler, “Bu tahmin, kazanç veya büyüme odaklı bir ifadeden çok, momentum ve psikolojiyi ilgilendiren bir öngörü. Böyle bir hareket hızla gerçekleşebilir ve Fed'in daha şahin yorumları veya oran beklentileri, bir sonraki tüketici fiyat endeksinde yüksek bir okuma ve ‘başka bir çok güçlü istihdam raporu’ tarafından de tetiklenebilir” şeklinde konuşuyor.

Chandler, MarketWatch’a gönderdiği e-postada, “2 yıllık tahvil getirisi yüzde 5,50'ye yönelebilir ancak 10 yıllık getiri yüzde 4,25'in üzerine pek çıkmayabilir. Bu durum ise iki oran arasındaki farkın daha da tersine çevrilmesi anlamına geliyor. Dahası, piyasalar artık sert bir inişi daha olası görüyor” diyor.

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"

 

"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)