E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMayıs’ta hangi varlık yüksek getiri sağlıyor?---

Mayıs’ta hangi varlık yüksek getiri sağlıyor?

Mayıs’ta hangi varlık yüksek getiri sağlıyor?
03 Mayıs 2024 - 11:40 borsagundem.com

‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosu, özellikle ABD piyasalarına yatırım yapan yatırımcıları hangi alanlara yönelmeleri gerektiği noktasında şüpheye düşürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki geri çekilme, yatırımcıları, hangi alanlara yatırım yapmaları gerektiği konusunda ikilemde bırakıyor. Uzmanlar, bunda, mevsimselliğin de önemli rol oynadığını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırımcılar için Mayıs ayı genellikle Hazine tahvili satın almak için iyi bir zaman olarak öne çıkıyor. Yatırımcıların, bu mevsimsel gürültüyü göz ardı etmek istemeyeceği öngörülüyor.

1979’dan bu yana en kötü 3 aylık performans

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Carson Investment Research, mevsimselliğin uğramadığı nadir alanlardan birinin Hazine tahvilleri olduğunu öne sürüyor.

Wall Street'in en eski atasözlerinden biri olan 'Mayıs'ta sat ve uzaklaş', borsa yatırımcılarını bu ay hisse senetlerini satmaya ve Kasım ayında piyasaya geri dönmeye teşvik ediyor. Carson Investment Research'e göre, ABD devlet borç piyasasında bu mevsimsel modelin tam tersi bir formül işliyor.

Carson Investment Research varlık tahsisi stratejisti Barry Gilbert, paylaştığı notta, Bloomberg ABD Orta Düzey Hazine Endeksi tarafından takip edilen ABD hazine tahvillerinin 2024'ün en kötü üç aylık dönemini geride bıraktığını söylüyor ve Şubat, Mart ve Nisan ayları ayrı ayrı ele alındığında, 1979’dan bu yana yılın en kötü performans gösteren üç ayı olduğunu ekliyor.

Yılın en iyi 6 aylık dönemi

Carson tarafından derlenen verilere göre Mayıs ayı, Haziran'dan Kasım'a kadar olan dönemin biraz gerisinde kalarak yılın en iyi altı aylık dönemlerinden birine başlıyor. Gilbert, “Hisse senetleri ortalamanın altında performans sergilediğinde tahvillerin ortalamanın üzerinde performans gösterdiğini ve bunun tersinin de geçerli olduğunu görmek şaşırtıcı değil. Son birkaç yıldaki tecrübemize rağmen ortalama olarak tahviller ve özellikle Hazine tahvilleri özsermaye çeşitlendirici olma eğiliminde” diyor.

Ünlü borsa atasözü ‘Mayıs'ta sat ve uzaklaş' bazı yatırımcıları hisselerini yaz aylarında satmaya ve altı ay sonra piyasaya geri dönmeye teşvik etse de, tahvil mevsimselliğinin o kadar fazla faaliyet alanına sahip olmadığının farkında olmak gerekiyor. Gilbert, Hazine söz konusu olduğunda, zaman içindeki getirilerin neredeyse tamamen faiz gelirlerinden kaynaklandığının altını çiziyor.

Yatırımcılar Hazine piyasasının mevsimsel yapısını nasıl değerlendirmeli?

Gilbert, Hazine tahvillerine ilişkin mevsimsel örüntünün kendi başına faiz oranları üzerinde aşağı yönlü bir baskı anlamına gelmediğini ancak bu noktada, daha da yüksek faiz oranları riskinin sınırlı olduğunu gösterebileceğini söylüyor.

Örneğin, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Ekim ayındaki 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'e doğru ilerlerken tahvilin mevsimselliği bazı yatırımcıları faiz oranlarının daha da artması konusunda 'biraz daha az endişelendiriyor’. Ancak Gilbert, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentilerinin değişmesinin hala Hazine getirilerini yukarı çeken baskın faktör olduğu bir ortamda, ‘kendi yönünü temel göstergelerden almayı' tercih edeceğini ekliyor.

10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, bir önceki seansta 9 baz puan düşerek yüzde 4,591'e geriledikten sonra Perşembe öğleden sonra 5 baz puan da düşerek yüzde 4,580 seviyesine demir attı. Tahvil getirileri fiyatlara ters yönde hareket etme özelliğine sahip.

ABD Merkez Bankası, Çarşamba günü faiz oranlarını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında değiştirmeden bırakmaya karar verdi ve Başkan Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 seviyesine döndürme konusunda ‘ilerleme olmamasına rağmen’ Fed'in bir sonraki hamlesinin faiz artırımı olmasının muhtemel olmadığını söyledi.

Borsalarda ‘mayıs’ satışları ne kadar mantıklı?

 

Wall Street ‘Mayıs’ta sat ve uzaklaş’ mottosuna alternatif arıyor

 

Fundstrat: Borsada satışlar sona erdi

 

ABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor

 

ABD tahvil getirileri yılın en yüksek seviyesinde

 

Duayen yatırımcı Buffett'tan tahvil hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)