E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"---

"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"

Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı
09 Mart 2023 - 12:32 borsagundem.com

'Tahvil Kralı’ olarak da bilinen yatırımcı Jeffrey Gundlach, rekor faiz artışı olasılığı noktasında yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında faizleri rekor seviyelerinde artırmasına rağmen sıcaklığını sürdürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde enflasyonun beklentiler ölçüsünde soğumasını sağlayamayan rekor faiz artırımlarının, yeni rekor artışlarla sürmesi bekleniyor.

50 baz puan ihtimali fazlasıyla arttı

Insider’dan Sahra Tayeb’in haberine göre, 'Tahvil Kralı' olarak da bilinen Jeffrey Gundlach, ABD ekonomisinin çok sıcak seyretmesi nedeniyle devasa oran artışları konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Milyarder yatırımcı Jeffrey Gundlach, Fed'in rekor faiz artırımlarına gitmesinin ’büyük olasılık' olduğunu ifade ediyor. Gundlach, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü yaptığı ve güçlü ekonomik raporlar ışığında faiz oranlarının ‘önceden tahmin edilenden daha yüksek' olabileceği sinyalini verdiği Kongre sunumuna yanıt veriyor.

Sıkı bir ABD iş gücü piyasasını ve yüksek tüketici harcamalarını gösteren veriler, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için politika sıkılaştırmasına devam etmesi gerekeceği spekülasyonlarını ateşliyor. Gundlach, “Powell'ın bugünkü ifadesinden sonra, piyasalarda 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali fazlasıyla arttı” diyor.

Gundlach, “Kısa vadeli faiz oranlarında çok büyük bir artış yaşadık ve verim eğrisinde daha fazla tersine döndük. Fed'e ihtiyacımız yok. Tek ihtiyacımız olan 2 yıllık Hazine tahvilleri” şeklinde konuşarak kısa vadeli Hazine borç oranlarındaki son artışa dikkat çekiyor. Gundlach, 2 yıllık tahvil faizlerinin bu hafta, 2007 yılından bu yana ilk kez yüzde 5 seviyelerini gördüğüne dikkat çekiyor.

Powell'ın konuşmasının ardından, yatırımcılar artık Federal Açık Piyasa Komitesi'nin bu ayki toplantısında 50 baz puanlık bir artışın olası olduğunu düşünüyor. Bu, ABD'de parasal sıkılaştırmanın, Şubat ayında 2022 yılının başından bu yana en düşük seviye olan 25 baz puanlık artışın ardından yeniden hızlanacağına işaret ediyor.

Ters getiri eğrisi alarm vermeye devam ediyor

Aynı zamanda, önemli bir durgunluk göstergesi de şimdiye kadarki en yüksek alarmı veriyor. 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki farkla ölçülen ABD tahvil eğrisinin tersine dönmesi, Salı günü 103.5 baz puanla rekor kırdı ve daha fazla faiz artırımına ilişkin beklentilerin arttığına işaret etti.

Gundlach'a göre, faiz oranları yıllar boyunca 2 yıllık Hazine getirisini takip ediyor. Gundlach, “Bu, Fed'in önümüzdeki toplantıda faiz oranlarını muhtemelen yüzde 5'e çıkaracağı fikrini doğruluyor" diyor. Gundlach, büyük faiz artışlarını durdurabilecek tek şeyin iş gücü piyasası verilerinin zayıflaması olacağını da sözlerine ekledi.

Gundlach, “Bunun olmamasının tek yolu, istihdam verilerinin ve işsizlik oranının olumsuz anlamda sürpriz yapmasıdır. Son zamanlarda görülen model ise bu değil. İstihdam ve işsizlik verilerinin beklentilere eşit veya üzerinde gelmesinin, Fed'in en az 50 baz puan artışa gitmesi için kilit bir rolü olacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar şimdi merkez bankasının gelecekteki politika adımlarına ilişkin yeni ipuçları için bir sonraki önemli ekonomik veri setini bekliyor. ABD'de Şubat ayı istihdam verileri Cuma günü açıklanacak. Geçen aya ait enflasyon verileri ise önümüzdeki hafta yayınlanacak.

Powell: Faiz artırımlarının hızına ilişkin bir karar varmadık

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

Cramer uyardı: FED’in faiz artışları bitmeyecek

 

"Hisse senedi piyasalarında türbülansa hazır olun”

 

"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)