E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"---

"Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir"

Borsalarda düşüş yıl ortasına kadar sürebilir
09 Mart 2023 - 10:59 borsagundem.com

Piyasalarda, beklenenden daha yüksek faiz oranları için zemin hazırlandığı fikri giderek ağırlık kazanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın şahin yorumları, piyasalarda satış dalgasına neden oluyor. Uzmanlar, bu dalganın beklenenden uzun sürebileceği noktasında uyarıda bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyonla mücadele kapsamında gerçekleştirilen rekor faiz artırımlarının ABD ekonomisinde bugüne kadar istenilen sonucu vermediği fikri ağırlık kazanıyor. Bu durum, Fed’in şahin tutumunda daha kararlı olacağına dair inancı besliyor.

'Kritik yığılma'

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, JPMorgan, Powell'ın şahin ifadesinin piyasaların beklediğinden daha yüksek faiz oranları için zemin hazırlamasıyla birlikte, S&P 500'ün yıl ortasına kadar yüzde 20 oranında düşebileceğini söylüyor.

JPMorgan, Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin yorumları ışığında S&P 500’ün 3.200 puana kadar düşebileceği noktasında yatırımcıları uyarıyor. Bu, mevcut seviyelerden yüzde 20'lik bir düşüş anlamına geliyor ve bu uyarı, S&P 500 Endeksi’nin 50, 100 ve 200 günlük ortalamalarına kabaca yakınsadığı göz önüne alındığında, JPMorgan'ın 'kritik yığılma’ seviyesi olarak adlandırdığı 3.900 puan civarındaki büyük eşiğe yaklaştığı sırada geliyor.

Yeni dipler mümkün

Yatırımcılarla paylaştıkları notta JPMorgan analistleri, endeksin bu yılın başlarındaki kazanımlarının bir ayı piyasası rallisine benzediğini ve artık daha düşük bir dibin mümkün olduğunu söylüyor.

Notta, “3888-3971 desteğinin altında bir kırılma, bizim görüşümüze göre bu değerlendirmeyi doğrulamakla kalmaz, aynı zamanda aşağı yönlü bir ivmeyi de tetikleyebilir” deniliyor. S&P 500 Çarşamba günü bu aralığa girdi ve gün içi en düşük seviyesi olan 3.969,76 puanı gördü. Ardından ise günü biraz daha yüksek bir seviyede kapattı.

Analistler daha önce 3.500 puan seviyesini, S&P 500'ün bu yılın ilk yarısında göreceği en dip seviye olarak saptamışlardı. Bankanın analistleri, “Ancak, bir dizi beklenenden daha iyi gelen veri baskısının hemen ardından Fed beklentilerinin şahin bir şekilde yeniden fiyatlandırılması, risk senaryosunun ortaya çıkma potansiyelini artırdı ve endeks, yeni dip seviyeleri görmeden önce 3200 puana yakın desteğe doğru düşüyor” diyor.

Yükseliş yönlü fikirler de hala sıcaklığını koruyor

Enflasyonla mücadele için Fed yetkilileri faizi yüzde 4,5-4,75 hedef aralığına yükseltti. Ancak son veriler, güçlü bir iş gücü piyasası tüketici talebini desteklerken enflasyonun sabit kaldığını gösteriyor ve bu da gelecekte daha sıkı bir para politikasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

Kongre önünde gerçekleştirdiği sunumda Powell, eğilime dikkat çekiyor ve daha agresif bir yaklaşımın gerekli olabileceğinin altını çiziyor. Powell, “Son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi, bu da faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Verilerin tamamı daha hızlı sıkılaştırmanın gerekli olduğunu gösterecek olsaydı, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazır olurduk” şeklinde konuşuyor.

Yine de Fundstrat'tan Tom Lee ve diğer bazı uzmanlar, yükseliş yanlı fikirlerini savunmayı sürdürüyor. Hatırlanacağı üzere Lee, enflasyon sakinleşmeye devam ettikçe piyasaların mevcut seviyelerden yüzde 20'lik bir sıçrama yaşayabileceği görüşünü yineledi.

Şahin tondaki açıklamalar piyasaları baskılıyor

 

Piyasalarda Powell’ın etkili sürmeye devam ediyor

 

"Borsalar kontrolden çıktı"

 

"Borsalar Mart ve Nisan’da kazanç vadediyor"

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)