E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faizler nasıl avantaja çevrilir?---

Yüksek faizler nasıl avantaja çevrilir?

Yüksek faizler nasıl avantaja çevrilir?
06 Eylül 2023 - 11:22 borsagundem.com

Yüksek faiz oranları artık hayatın bir gerçeği haline geldi. WSJ haberinde ise yatırımcılara bu ekonomik ortamdan fayda sağlayabilme yöntemlerine dikkat çekiliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enflasyondaki yükseliş ve merkez bankalarının faiz artışlarıyla birlikte yüksek faiz oranlarının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Yükselen faiz bireysel yatırımcılarının finansmanında ise aşındırıcı bir etkiye sahip. Örnek vermek gerekirse gayrimenkul veya otomobil gibi yüksek fiyatlı satın alım işlemleri için uzun vadeli krediler almak isteyenlerin bir yıl öncesine göre çok daha fazla faiz yükü altına girmeleri gerekiyor. Ayrıca kredi kartı, bireysel kredi ve diğer borç alım işlemlerinde de yüksek faizler kredi yükünü ağırlaştırıyor.

Ancak yüksek faiz dönemleri aynı zamanda yatırımcılar için kârlı bir dönem de olabilir. Tasarruflar için bankaların ödediği mevduat faizleri artar ve tahvil getirileri de yükselir. Üstelik söz konusu avantajlardan tüm gelir gruplarındaki bireylerin faydalanması mümkün.

Wall Street Journal haberinde kısa ve uzun vadeli hedefler oluştururken yüksek getiri oranlarından en iyi şekilde yararlanmanın yol haritası paylaşılıyor:

1. Seviye: Hiçbir birikimi olmayanlar

Maaştan maaşa hayatı idame ettirmek son zamanlarda birçokları için bir norm haline geldi. Mali danışmanlarsa bütçesini ucu ucuna yettirenlerin öncelikle yüksek faizli borçlarından kurtulmaları gerektiğini belirtiyor. Zira Bankrate’in yakın zamanlı bir anketine göre Amerikalıların yarısına yakını kredi kartı borçlarının bir sonraki aya devretmesine izin veriyor.

Kredi kartı faiz oranları ise rekor seviyelerde. Bu da borçların sürdürülebilmesini çok daha zorlu hale getiriyor. Haberde ortalama faiz oranı %22,16 olan Visa kart hesabında ödeme yapmayanlar için vadeli mevduatlardaki %4,5’lik getirinin bir anlamı olmayacağının altı çiziliyor.

TD Bank Müşteri Hesapları, Ürünler ve Ödemeler Başkanı Courtney Mitchell, “Bir tasarruf hesabına belirli miktar para ayırabilseniz dahi bunu potansiyel olarak yüksek faizli borçları ödememekle dengeliyorsanız tüketicinin bunu da hesaba katması gerekir” dedi.

Mali danışmanlar doyumsuz kredi kartı kullanıcıları için yüksek getirili cari hesapların da düşünülebileceğini belirtiyor. Söz konusu hesaplara kredi kuruluşları ve internet bankaları üzerinden ulaşılabiliyor. ABD’de %6’ya kadar getirisi olan bu hesaplar yüksek getirili birikim hesaplarına da bağlanabiliyor. WSJ haberinde bu yöntemin acil durum fonu oluşturmak isteyen kredi kartı kullanıcıları için uygun olduğu belirtildi.

Ancak Charles Schwab’ın Finansal Planlama ve Servet Yönetimi Genel Müdürü Rob Williams bu tür cari hesaplarda bir aylık harcamalardan daha fazla miktarda para tutulmaması gerektiğini söyledi. Zira araştırmalar cari hesaplarda bulunan paranın birikim hesaplarına aktarılmak yerine harcanmaya daha müsait olduğunu gösteriyor.

2. Seviye: 0 ila 1000 dolar arası birikimler

TD Bank’ten Mitchell her ay az bir miktar dahi birikim yapabilenler için fazladan 25 dolarlarını bile yüksek getirili bir hesaba aktarılmasıyla fark yaratabileceğini söylüyor. Zira %4,5 getirili bir birikim hesabına ayda 25 dolar katkıda bulunarak yılda yaklaşık 300 dolarlık bir getiri sağlanıyor.

Parayı acil tasarruf hesaplarında tutmak da uygun bir yöntem olabilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre acil durum tasarrufları bireylerin felaketler, hastane harcamaları ve iş kayıpları gibi beklenmedik dönemlerde likidite ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kullanılıyor. Bu tür birikimler içinse yüksek getirili birikim hesapları mali danışmanlara göre en iyi tercih olarak öne çıkıyor.

Bankrate Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrik, “Mümkün olan en kısa sürede ve cezai şartı olmayan hesapta bir acil durum tasarrufuna gerçekten ihtiyacınız var” ifadelerine yer verdi.

Mali danışmanlar acil durum tasarruflarında altı aydan bir yıla kadar hayatı idame ettirebilecek kadar para yatırılmasını öneriyor. Mortgage kredisi sahipleri içinse bu miktarın biraz daha yüksek olması gerekiyor

3. Seviye: 1000 dolar ve üzeri miktarlardaki birikimler

Acil durum tasarrufları konusunda kendilerini rahat hissedenler tatil harcamaları, hediyeler veya otomobil kredilerinin peşinatı gibi kısa vadeli ödemeler için para biriktirebilirler.

Faiz oranlarındaki artışlar mevduat sertifikalarını yeniden popüler hale getirdi. Paralarını belli bir süreliğine kilitlemek konusunda rahat hissedenler bu kısa vadeli hedefleri için mevduat sertifikalarını düşünebilirler. WSJ haberinde ABD’deki altı aylık veya bir yıllık mevduat sertifikalarının %5’in üzerinde getiri sağladığı hatırlatılıyor.

Yüksek getirili tasarrufları yaklaşmakta olan harcamalara bölmek de yararlı bir yöntem olabilir.

4. Seviye: Uzun vadeli yatırım

Acil durum tasarruflarını biriktiren ve yaklaşmakta olan kısa vadeli harcamaları için yeterince birikimi olanlarsa yüksek getirili uzun vadeli yatırımlar üzerinden daha fazla para elde edebilirler.

Tüm varlıkları yüksek getirili hesaplarda tutmak mali danışmanlara göre uygun bir servet oluşturma stratejisi değil. Betterment’in Yeminli Mali Müşaviri Kyle McBrien yüksek getirili hesaplardan elde edilecek faiz getirisinin muhtemelen uzun vadede enflasyon oranını geçemeyeceğini belirtiyor.

Yüksek faizlerden avantaj sağlamanın en basit yolu ise yüksek getirili tahvil yatırımları. WSJ haberinde New York’ta ikamet eden 33 yaşındaki girişimci Victor Cipolla örnek gösteriliyor.

Cipolla faizlerin yükseleceğini fark etmesinin ardından 30.000 dolarlık varlığını yüksek getirili mevduatlardan ABD Hazinesi tahvil varlıklarına taşımış. Girişimci şu anda %4’ün üzerinde getiri sağladığını ve tahvillerin olgunlaştığı her altı ayda bir başka Hazine varlığına yeniden yatırım yaptığını söyledi. Cipolla’nın Hazine varlıklarından elde ettiği ortalama getiri ise %5,3.

Girişimci, “Biz her zaman düşük faiz oranlarını görmüştük. Bu yüzden içerisinde bulunduğumuz ortam keşfetmek için yeni bir alan” ifadelerine yer verdi.

FED piyasanın istediği gibi

 

Wharton büyücüsü borsayı öneriyor

 

JPMorgan: Yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ten emin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)