E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faiz ortamında doğru yatırım tercihleri---

Yüksek faiz ortamında doğru yatırım tercihleri

Yüksek faiz ortamında doğru yatırım tercihleri
07 Şubat 2023 - 16:52 borsagundem.com

FED’in faiz artışlarının 2023 boyunca devam edeceği beklentileri, yüksek faiz ortamında nasıl yatırım yapılacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Uzmanlar borsalar için tahvil yatırımlarını, temettü hisselerini ve değer hisselerini tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen faiz oranları iki sebepten dolayı kötü ünüyle bilinir: Kredi kartı faizlerini ve diğer borçlanma araçlarını daha pahalı hale getirir. Piyasada tahribata yol açar ve yavaşlayan bir ekonomi resesyonu tetikleyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz cuma açıklanan ve beklenenin çok üstünde gelen ABD odak ayı istihdam verileri yatırımcılarda yüksek faiz ortamının bir süre daha devam edeceği endişelerini artırdı. Ancak piyasalarda faizlere bağlı herhangi bir gerileme fırsatları da beraberinde getiriyor olabilir.

Finans, sağlık hizmetleri ve ABD Doları’nı kullanan uluslararası hisse senetleri de dahil olmak üzere belirli sektörler, yüksek faiz oranları ortamında daha iyi performans gösterir. Fortune’un haberinde enflasyonun etkilerini hafifletmek ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı dalgasından en iyi yararlanmak için uygulanabilecek bazı portföy düzenlemelerine yer veriliyor.

Tahvilleri göz önünde bulundurun

Yükselen faiz oranları, tahvil gibi bazı varlıkları yatırımcılar için daha cazip hale getirir. Bel Air Investment Advisors’ın Genel Müdürü Carl Ludwigson konuyla ilgili açıklamasında, “Bu ortamda, yatırımcılar gelir elde etmek ve potansiyel olarak özkaynak riskini dengelemek için ılımlı süreli yüksek kaliteli tahvil portföyüne sahip olabilirler. ABD resesyona girerse hem enflasyonun hem de faiz oranlarının düşmesi muhtemeldir, bu da genellikle sabit oranlı tahviller için iyidir” ifadelerine yer verdi.

Kısa vadeli hazine menkul kıymetlerinden getiri görmek isteyen yatırımcılar için, faiz oranları yüksekken hazine bonoları iyi bir seçenektir. Harris Financial Group’un Yönetici Ortağı Jamie Cox, “Uzun zamandır ilk kez, insanlar çok kısa vadeli menkul kıymetlerden getiri elde edebiliyorlar. Varlıklarını bir bankanın dışına para park etmek için kısa vadeli pozisyon arayan insanlar, üç ila altı aylık bir sürede %4,6 ila %4,8 faiz oranıyla getiri alınabilecek hazine bonolarına sığındılar” dedi.

Büyüme yerine değere odaklanan hisse senetleri

Faiz oranları yüksek olduğunda ve ekonomi bir resesyona girme belirtileri gösterdiğinde, sağlam ekonomik temellere sahip hisse senetleri, boğa piyasalarında yükselişe geçen büyüme hisselerinden daha iyi performans gösterecektir. Constrained Capital Baş Yatırım Sorumlusu Mark Neuman konuyla ilgili açıklamasında, “Büyüme hisseleri geleceğe ve gelecekteki getirileri elde etmek için daha yüksek oranlarda daha fazla borç alma ihtiyacına bağımlıdır. Değer hisseleri ise gelecekte kazanılacak para yerine şimdi kazanılan parayla nakit akışı üretmekte daha iyidir” sözlerini kullandı.

Bu alanda özellikle finans sektörü öne çıkıyor. Zira sektör sermaye dağıtma işini üstlenir ve yükselen faiz oranlarından doğrudan faydalanır. Cox, “Faiz oranları daha uzun süre daha yüksek olduğunda, yatırım yapmak istediğiniz yer büyük ölçüde bankalar, finansallar, kredi kartı şirketleri veya sigorta şirketleri gibi değer odaklı varlıklar olacaktır. Bunların hepsi muazzam miktarda para kazanabileceğiniz yerlerdir. Çünkü onlar paranın ekonomiye tahsis etmeyi sağlarlar” dedi.

Temettü ödeyen hisse senetlerine odaklanın

Faizler yüksekken satın alınabilecek bir başka varlık da temettü ödeyen hisselerdir. Tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi şirketler, artan faiz oranları ortamında kârını sürdürme eğilimindedir. Cox konuyla ilgili açıklamasında, “Getirilerini artırma kapasitesine sahip temettü ödeyen hisse senetlerini düşünün. Faiz oranları yükseldiğinde paranızı yatırmak için gerçekten iyi bir yer, çünkü faiz oranları arttıkça temettü verimi de artacaktır” görüşlerine yer verdi.

Constrained Capital’dan Neuman, “Temettü ödeyen hisse senetleri, daha yüksek gelir profili, örneğin bankalarda sunulan yüksek faiz oranlarıyla rekabet edebilir ve daha iyi sonuç verebilir” açıklamasında bulundu.

 

Uluslararası fırsatları değerlendirin

Faiz artışı dönemleri portföylerin gelişmekte olan pazarlara ve diğer uluslararası sektörlere genişletme zamanıdır. Cox "ABD'de faiz oranları dünya genelinden daha hızlı yükseldiğinden, para biriminde bir fark yaratır ve bu da büyük dolar tabanlı işletmeleri veya ABD merkezli işletmelere sahip şirketleri daha cazip hale getirir” açıklamasında bulundu. İlaç sektörünün, para birimleri arasındaki değişimden özellikle yararlanan bir sektör olduğuna dikkat çeken Cox, Pfizer gibi şirketlerin uluslararası alanda büyük pazarlara sahip olduğunu, ancak ABD merkezli olduklarını için doları kullandıklarını belirtti.

Neuman açıklamasında, “Yüksek faizler sayesinde daha güçlü dolarlar kazanan bir Japon şirketi düşünün. Daha sonra zayıflamış olan Japon Yeni'ne geri dönerler. Yani bilançolarını bildirdikleri zaman her dolarla daha fazla Yen alırlar. Bununla birlikte, bu kârın çoğu gerçek ürün üretiminin nerede yapıldığına bağlı olarak değişebilir” ifadelerine yer verdi.

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

 

Goldman Sachs: Ralli sona ermek üzere

 

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)