E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Ralli sona ermek üzere---

Goldman Sachs: Ralli sona ermek üzere

Goldman Sachs: Ralli sona ermek üzere
07 Şubat 2023 - 13:54 borsagundem.com

Stratejistler borsalardan bu yıl kazanç beklenmemesi konusunda yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yaşanan rallinin ne kadar süreceği yatırımcılar için merak konusu. Yılbaşından bu yana oluşan olumlu havanın rallinin devam etmesini sağlamasını bekleyenler olduğu gibi, rallinin sona ermek üzere olduğunu düşünenler de bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankaları yatırımcıları borsalardaki ralli ve olası dalgalanmalar noktasında uyarmayı sürdürüyor. Bu bankaların başında ise Goldman Sachs geliyor.

4.000 puan seviyesi zirveyi ifade ediyor

Markets Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Goldman Sachs, borsa rallisinin çökmek üzere olduğunu ve yatırımcıların hisse senetleri için yıl sonuna kadar sıfır artış beklemesi gerektiğini söylüyor. Goldman Sachs analistleri yayınladıkları notta, borsada yılbaşından bu yana görülen etkileyici ralliye giderek daha fazla şüpheyle yaklaştıklarını belirtiyor.

S&P 500 yılbaşından bu yana yüzde 7'den fazla yükseldi ve iki hafta önce çok önemli olan 4.000 puan seviyesini gölgede bıraktı. Ancak Goldman'a göre, 4.000 puan seviyesi, S&P 500'ün bugün ile yıl sonu arasında gideceği maksimum mesafeyi ifade ediyor. Bunun nedeni ise, yumuşak bir inişin ve trendin üzerinde bir büyümenin ABD hisse senetlerinde zaten fiyatlanmış olması ve değerlemelerin hâlâ tarihsel olarak yüksek seviyelerde olması.

Goldman'a göre, 4.000 puan seviyesi, S&P 500'ün bugün ile yıl sonu arasında gideceği maksimum mesafeyi ifade ediyor.

Yumuşak iniş dahi borsalarda yükselişe yol açmamalı

Goldman Sachs'ın ABD'li Hisse Senedi Stratejisti David Kostin, “Baz tahminimizde olduğu gibi yumuşak bir iniş gerçekleşse bile, böyle bir sonuç hisse senedi piyasasında önemli bir artışa yol açmamalı” diyor.

Kostin, “S&P 500 şu anda 18,4 çarpanlı fiyat-kazanç oranında işlem görüyor ve çoğu yatırımcının, analist tahminlerinin çok altında kazanç beklediği gerçeği hesaba katıldığında, daha da yüksek bir ‘etkili çarpan’da işlem gördüğü ortaya çıkıyor” şeklinde konuşuyor. Goldman Sachs’ın paylaştığı nota göre bu, mevcut fiyat-kazanç çarpanının 1976'dan bu yana ilk kez yüzde 87'lik dilime düştüğü anlamına geliyor. Kostin, “Değerlemeler geçmişe göre yükseldi ve faiz oranlarında nihai bir artışla sınırlandırılacak. Durgunluktan kaçınılsa bile, kazançların 2023'te önemli ölçüde artması pek olası değil” diyor.

2023’te sıfır büyüme

Kostin, S&P 500'ün hisse başına kazancının 2023 yılında sabit kalmasını ve 2024 yılında yüzde 5 büyümesini bekliyor. Bu, bu yıl yüzde 1’lik ve 2024'te yüzde 12’lik büyüme öngören fikir birliği tahminlerinin çok altında bir orana karşılık geliyor. Kostin, “Görüşmelerimize dayanarak, hisse senedi yatırımcılarının konsensüs tahminlerinin çok yüksek olduğunun büyük ölçüde farkında olduğunu söyleyebiliyoruz” diyor.

Kostin, üç aylık S&P 500 fiyat hedefini 3.600 puandan 4.000 puana yükseltse de, yıl sonu fiyat hedefini 4.000 puanda tutuyor. Kostin’e göre, 4.000 puana düşüş, mevcut seviyelerden yüzde 3'lük potansiyel bir düşüşü temsil ediyor.

Borsa kazanç getiriyor gibi görünse de, Kostin'e göre uluslararası hisse senetleri, sabit gelir ve nakit gibi birçok alternatif varlık bulunuyor.

Sert iniş borsalarda yüzde 24’lük düşüş demek

Diğer bir bilinmeyen de ABD borç tavanına ilişkin potansiyel oynaklık olarak öne çıkıyor. Parlamenterlerin borçlanma limitini yükseltmek veya borç ödemeyi ertelemek arasında bir seçim yaparak anlaşmaya varmaları için Haziran ayına kadar süreleri bulunuyor. Bu, potansiyel bir durgunlukla birleştiğinde, ABD hisse senetlerinin şu anda yatırımcılar için pek cazip olmadığı anlamına geliyor.

Kostin, “Baz senaryomuzdaki sınırlı artış ve ekonominin resesyona girmesi durumunda aşağı yönlü ciddi riskin birleşimi, ABD hisse senedi yatırımcıları için sonuçların özellikle alternatiflere göre pek de makul olmadığını gösteriyor” diyor. Sert iniş senaryosunda ise Kostin, S&P 500'ün 3.150 puana düşmesini bekliyor. Bu da mevcut seviyelerden yüzde 24'lük potansiyel bir düşüşü temsil ediyor.

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

 

Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz

 

JPMorgan'dan yatırımcılara tavsiye

 

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Piyasalarda gözler Powell'ın konuşmasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)