E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli---

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli
07 Şubat 2023 - 13:36 borsagundem.com

Bir dönem Merrill Lynch’in de baş ekonomistliğini yapan ünlü ekonomist David Rosenberg, piyasaların henüz resesyonu tam fiyatlamadığına dikkat çekti. Ekonomist 2023 yılında S&P 500’de %30’luk bir düşüş bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist David Rosenberg, neredeyse bir yıldır ABD Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesinin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Bir dönem Merrill Lynch'in Kuzey Amerika biriminde baş ekonomistlik görevini de üstlenen Rosenberg yatırımcıların önümüzdeki aylarda finansal piyasalarda daha büyük sorunlarla yüz yüze geleceği konusunda uyardı.

Toronto merkezli Rosenberg Research & Associates’in Başkanlığını yapan Rosenberg MarketWatch’taki röportajında, “Resesyon daha yeni başlıyor. Piyasalar genellikle resesyonun altıncı veya yedinci safhasında FED’in serbestleşme politikasının derinliklerinde dip yapar” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanına göre yatırımcılar, FED’in mevcut faiz artırımlarını ilk kez duraklatmasına ve ardından da faiz indirimine başlamasına kadar daha fazla belirsizliğe katlanmayı bekleyebilirler.

Rosenberg’in öngörülerine göre FED’in faiz artışlarını durdurması ve hatta faiz indirimleri bile 2023 yılında gelebilir. Ancak borsa uzmanı bu gerçekleşmeden önce ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin şu anki seviyesinden %30 düşeceğini öngörüyor. Rosenberg, S&P 500’ün 2900 puan civarında dibe vurmasını bekliyor.

2024’e kadar portföy savunma yatırımları

Bu noktadan sonra ise hisse senetleri yeniden cazip varlıklar haline gelebilir. Ancak Rosenberg bunun 2024’e dair bir beklenti olduğunu sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ünlü borsa uzmanı yatırımcıların bu yıl 2024’teki boğa piyasasına hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Rosenberg FED’in para politikasını değiştirmesini beklerken yatırımcıların tahvil, altın veya temettü ödeyen hisse senetleri gibi portföy koruma yatırımlarına yönelmesini öneriyor.

Yatırımlarla piyasa beklentileri uyuşmuyor

Borsa uzmanı yatırımcılarla piyasa gerçekleri arasında bir kopukluk olduğuna dikkat çekiyor:

“Yatırımcı duyarlılığı çizginin dışarısında. Hane halkı sektörü hala hisse senetlerine aşırı yatırım yapıyor. Yatırımcıların ekonomideki görünüm hakkında nasıl hissettikleri ile gerçekte yatırımlarını nasıl konumlandırıldıkları arasında bir kopukluk var. Kendilerini ayı piyasasında hissediyorlar ama yine de birikimlerini boğa piyasasına göre konumlandırılıyorlar ve bu klasik bir bilişsel uyumsuzluk vakası. Ayrıca, bu ekonomik durgunluğun tüm zamanların en çok beklenen resesyonu olduğu hakkında çok fazla konuşmanın olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Yine de analistler hâlâ kurumsal bilanço büyümesinin 2023'te pozitif olmasını bekliyor.”

Rosenberg ortalama bir resesyonda bilanço büyümesinin %20 düştüğüne ve bugüne kadar herhangi bir resesyonda bilançoların hiç pozitif olmadığına dikkat çekti: “Yaygın olarak resesyon beklendiği söyleniyor. Ancak yine de bu beklentiler, en azından şimdilik, bilanço tahminlerine yansıtılmıyor.”

Borsa uzmanı zayıf bilançolarla birlikte S&P 500 Endeksi’nin 2.900 puan civarında dip yapabileceğini öngördü. Rosenberg’e göre daha sonraki süreçte hisse senetleri yeniden tercih edilebilir bir yatırım varlığına dönüşebilir. S&P 500 Endeksi pazartesi günü 4.111 puanda kapanmıştı. Söz konusu seviye endeksin bugünkü noktasından %30 civarında düşeceği anlamına geliyor.

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber

 

Ünlü borsa uzmanından ‘paradigma değişimi’ uyarısı

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)