E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber---

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber

Jeremy Siegel: Güçlü istihdam verileri hisse senetleri için kötü haber
07 Şubat 2023 - 12:25 borsagundem.com

ABD ekonomisinde iş gücü piyasasının hala sıkı seyretmesi, hisse senetleri için kötü günlerin yakın olduğunu gösteriyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen haftaya damgasını vuran ve şaşırtıcı derecede yüksek gelen istihdam verilerinin yankıları sürüyor. Uzmanlar güçlü iş gücü piyasasının ABD borsaları için olumsuz bir işaret olabileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son 53 yılın en düşük işsizlik seviyesini yaşayan ABD ekonomisinde güçlü iş gücü piyasasının enflasyondaki düşüş hızının yavaşlamasına ve Fed’in şahin tutumuna geri dönmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Resesyon riski artıyor

Markets Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Wharton School Profesörü Jeremy Siegel, beklentilerin oldukça üzerinde gelen ABD istihdam raporunun hisse senetleri için kötü haber olabileceğini ve bu yıl ABD ekonomisinde bir resesyona yol açabileceğini belirtiyor. Siegel, ABD ekonomisinin şaşırtıcı direncinin borsaları kötü etkilemesinin muhtemel olduğu ve bu yıl ABD ekonomisinde beklenen resesyon riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Cuma günü yayınlanan hükümet verilerinin gösterdiğine göre, ABD ekonomisi Ocak ayında 517.000 iş eklerken bu rakam, Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklentisi olan 185.000 yeni istihdam tahminini de alt üst etti. Rakamlar aynı zamanda ABD işsizlik oranının, son 53 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,4'e gerilediğini gösteriyor.

Fed, faiz oranlarını uzun süre yüksek tutabilir

Wharton School Emekli Finans Profesörü olan Siegel, verdiği röportajda, iş gücü piyasasının beklenmedik gücünün Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasıyla sonuçlanabileceğini söylüyor.

Tarihi enflasyona yanıt olarak, ABD Merkez Bankası oranları geçen yıl içinde neredeyse sıfırdan yüzde 5'e kadar yükseltti. Daha yüksek oranların borçlanmayı daha maliyetli hale getirerek ve harcama ve yatırım yerine tasarrufu teşvik ederek fiyat artışını frenleyebileceği umuldu. Ancak yüksek faiz oranları talebi kısma ve ekonomik büyümeyi engelleme riski de taşıyor.

Dahası, faiz oranlarındaki değişikliklerin ekonomiye tam olarak etki edebilmesi için birkaç ay geçmesi gerekebileceği düşünülüyor. Siegel, Fed'in şahin yürüyüşüne devam etmesi halinde bunun felakete yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Siegel, “Tarihin en büyüklerinden biri olan bu muazzam sıkılaştırmanın etkileri henüz tam olarak hissedilmedi. Bu nedenle Fed’in şimdi durmasını tercih ederim. Bence fiyatların düştüğüne ve nefeslenip gidişatı görebileceklerine dair yeterince kanıt var” şeklinde konuşuyor.

Her şey çok hızlı şekilde tersine dönebilir

Siegel, “Devam eden faiz artışları, bu yılın ikinci yarısında resesyon riskini artıracak. Güçlü istihdam raporu göz önüne alındığında buna inanması zor biliyorum ama her şey çok hızlı bir şekilde tersine dönebilir” diyor.

Siegel, fiyatların son üç ayda keskin bir şekilde düştüğünü vurguluyor. Siegel, daha yüksek ücretler açık pozisyonları doldurmaya yardımcı olacağından ve birçok çalışanın enflasyonu yakalamak için daha yüksek ücrete ihtiyacı olduğundan, Fed'i ücret artışını kısıtlamamaya çağırıyor.

‘Uzun Vadeli Hisse Senetleri’ (Stocks for the Long Run) kitabının da yazarı olan Siegel, istihdam raporuna tepkisini şu sözlerle özetliyor: “Artık Fed'in duraksaması daha az olası görünüyor. Ancak diğer veriler Mart sonundaki Fed toplantısında ekonomik tabloyu değiştirebilir.”

Güçlü ekonomi borsalar üzerinde baskı oluşturabilir

Siegel, güçlü bir ekonominin borsa üzerinde baskı oluşturabileceğinin altını çiziyor. Siegel’a göre güçlü ekonomi daha büyük şirket karlarını ve dolayısıyla daha yüksek hisse senedi fiyatlarını desteklerken, aynı zamanda daha yüksek oranlara yol açarak talebi azaltabilir ve tahviller ve tasarruf hesaplarına göre hisse senetlerinin cazibesini azaltabilir. Yine de Siegel, Dow Jones Endeksi’nin 2025 yılına kadar yüzde 18 oranında artarak 40.000 puana ulaşacağı görüşünü yineliyor. Siegel, “Bu son derece makul bir tahmin ve aslında daha da yükselebilir” diyor.

İstihdam raporundan önce Siegel, Fed'in enflasyonun düşmesine, zayıflayan iş gücü piyasasına ve artan resesyon riskine yanıt olarak bu yılın sonlarında faiz oranlarını önemli ölçüde düşüreceğini tahmin etmişti. Ayrıca Siegel, hisse senetlerinin bu yıl kabaca yüzde 15'lik bir kazanç getireceğini öne sürmüştü.

Jeremy Siegel: Uzun vadeli yatırımcılar alışa geçmeli

 

Siegel: Piyasaların sorunu enflasyon değil resesyon

 

50 baz puan borsalar için felaket olur

 

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faizler 50 baz puan artırılabilir

 

Fitch: Fed'in agresif sıkılaşması, tüketici harcamalarını daha da azaltacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)