E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYılın ikinci yarısında borsaları neler bekliyor?---

Yılın ikinci yarısında borsaları neler bekliyor?

Yılın ikinci yarısında borsaları neler bekliyor?
26 Haziran 2023 - 12:30 borsagundem.com

ABD borsalarının yüksek performansının sadece Fed tarafından baltalanma ihtimali olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yılbaşından bu yana gösterdiği yüksek performansla yatırımcıları sevindiriyor. Ancak  Wall Street, Fed’in ralliyi raydan çıkabileceği endişesinden henüz tam anlamıyla kurtulmuş değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasaları için neredeyse çılgın geçen yılın ilk yarısının ardından borsanın yılın kalan bölümünde nereye gideceği merak ediliyor.

Yatırımcılar hisse senetlerine takılı kaldı

Bloomberg’den Jess Menton and Elena Popina'nın haberine göre, ABD hisse senetleri için baş döndürücü bir ilk yarı sona ererken, Nasdaq 100 Endeksi altı aydan bir yıla kadar şimdiye kadarki en iyi açılışına hazırlanıyor. Wall Street ise Fed'in ralliyi raydan çıkaracağından endişeleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaştırma kampanyasının sonuna yaklaştığına dair iyimserlik, teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ın 2022'nin başarısız piyasasından 2023 yılının erken şampiyonuna dönüşmesine yardımcı oldu ve geçen yılki yüzde 33'lük düşüşü yüzde 36'lık bir artışla sildi.

Yeniden canlanma, banka iflasları, resesyon korkuları ve 2007 yılından bu yana en yüksek borçlanma maliyetleri karşısında gelen şüphecilere meydan okudu. Ancak yatırımcılar, ABD ekonomisinin dirençli kalmaya devam ettiğine ve kazanç görünümünün iyileşiyor göründüğüne dair işaretler arasında hisse senetlerine takılıp kaldı.

Ralli abartılı, kaynama noktası yaklaşıyor

Tarihsel olarak, borsada güçlü bir ilk yarı, yılın geri kalanı için iyi bir alamet anlamına gelir. Ancak Wall Street stratejistleri, yüksek değerlemeler ve Apple, Microsoft ve Nvidia gibi yüksekten uçan bir avuç teknoloji şirketinin itici gücü sağlamasıyla teknoloji hisselerindeki rallinin abartılı göründüğü konusunda uyarıda bulunarak temkinli davranıyor. S&P 500 Endeksi Mart ayından bu yana en kötü haftasını yaşarken hisse senetlerinde kaynama noktasının yaklaştığına dair endişeler de artıyor.

Bununla birlikte, küresel para yöneticileri, çalkantılı bir 2022'nin Nasdaq 100 ve S&P 500'ü 2008'den bu yana en büyük yıllık kayıplarına göndermesinden sonra 2023'ün yüksek bir puanda biteceğini umuyor.

Ekim ayı, ayı piyasası katili mi?

S&P 500, bu yıl yüzde 13 oranında yükselerek Fed'in Mart 2022'de faiz artırım döngüsüne başlamasından bu yana yaşadığı tüm düşüşü telafi etti. Endeks ayrıca 12 Ekim'deki dip seviyesinden yüzde 22 oranında yükselerek boğa piyasası olarak kabul edilen eşiğin üzerinde kaldı. Bu ilerleme, Ekim ayının Wall Street'te geçmiş piyasa çöküşleri nedeniyle korku uyandırmasına rağmen, aslında bir ‘ayı piyasası katili’ olarak ününü hak ettiğini gösteriyor.

Elbette hisse senetleri, Wall Street'in 2023 beklentilerinin çok üzerinde seyrediyor. Yılın başında, stratejistler S&P 500'ün bu yıl yatay geçeceğini öngörüyordu. Şimdi ise stratejistler, yılın ikinci yarısına, endeksin yılı Cuma günkü kapanış seviyesinin yaklaşık yüzde 6 altında bitireceğini tahmin ederek giriyor.

Morgan Stanley'den Mike Wilson ve JPMorgan’dan Marko Kolanovic gibi şüpheciler, kısmen Fed'in daha fazla sıkılaştırma sinyali vermesi nedeniyle hisse senetlerindeki son yükselişin kısa ömürlü olacağını tahmin ediyor. Ancak Bank of America’dan Savita Subramanian gibi diğer stratejistler, teknoloji şirketlerinin ralliyi yönlendirmesiyle ilgili endişelerin abartıldığını söylüyor.

Ralli teknolojinin ötesine genişliyor

İyimserler için bir güvence kaynağı da piyasa liderliğinin teknolojinin ötesine genişlemesi. Teknolojiden ihtiyari tüketim kategorisine kadar hisse senetlerinde geçen yılın büyük kaybedenleri, çift haneli sıçramalar yaşıyor. İlerlemenin çok dar olduğuna dair endişeler olsa da, sanayi ve malzeme sektörleri de dahil olmak üzere ekonominin sağlığına bağlı diğer grupların da Haziran ayında ralliye katıldığı görülüyor. Döngüsel gruplar boğa piyasalarının ilk aşamalarında daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğundan, bu durum, yatırımcı güveninin artmasına da yardımcı oluyor.

İkinci yarı için yüzde 10 yükseliş beklentisi

Yine de yatırımcıların, önlerinde ne olduğunu düşünürken sindirecekleri çok şey bulunuyor. Bununla birlikte, tarihsel veriler yatırımcıların cesaretli davranabileceklerine dair de işaretler veriyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 için güçlü bir ilk yarı, tipik olarak kalan altı ayda başka bir sağlam yükselişe yol açıyor.

Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick'e göre, endeksin Haziran ayına kadar yüzde 10'dan fazla yükseldiği 1950'lerin başından bu yana endeks, yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 10 yükseliyor.

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

 

Boğa piyasası mı balon mu?

 

Borsada kontrol boğalara geçti

 

Boğa piyasasında bu tehlikeye dikkat!

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Yatırımcılar açgözlü olmaktan çok tedbirli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)