E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYeni başlayan yatırımcıların ilk tercihi altın---

Yeni başlayan yatırımcıların ilk tercihi altın

Yeni başlayan yatırımcıların ilk tercihi altın
29 Ocak 2024 - 16:16 borsagundem.com

Yatırım dünyasına girmek bireyler için sancılı bir süreç olabilir. Ancak geleneksel güvenli liman yatırımı olan altın, birikim yapma alışkanlığı edinmeyi kolaylaştırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırıma yeni başlayanlar nasıl bir yatırım stratejisine girecekleri konusunda düşünceli olabilir. Ancak yatırım için ayırılan miktar ne kadar olursa olsun çeşitlendirme stratejisinin her zaman için uygulanması gerekir. Yani ‘tüm yumurtaları aynı sepete koymamak’ tabiri yatırım için çoğunlukla doğrudur.

GoBankingRates’in haberine göre bazı yatırımcılar yatırım fonları veya ETF’ler satın almanın portföylerinde yeterince çeşitlendirme sağladığını ve emtia yatırımlarının fazla karmaşık veya riskli olduğunu düşünebilir. Ancak söz konusu altın olduğunda bu düşünce doğru olmayabilir.

Haberde yatırıma yeni başlayanların neden altın alması gerektiği konusunda 4 kritik tavsiye veriliyor:

1. Risk tamponu olarak kullanılabilir

Altın varlıkları hisse senetlerinden, tahvillerden ve diğer geleneksel yatırımlardan bağımsız hareket etmesiyle bilinir. Piyasa hareketlerinden, döviz dalgalanmalarından ve jeopolitik güçlerden daha az etkilenir. Diğer tüm yatırımlarda olduğu gibi değeri düşebilse de bir portföyü dengede tutabilir ve çalkantılı zamanlarda hava yastığı görevi görür.

2. Enflasyona karşı korur

Amerikan Doları geçtiğimiz dönemde zor zamanlar geçirdi. Yükselen enflasyon doların satın alma gücünü zayıflattı. Enflasyon ekonomik döngü içerisinde yaygın bir durum olsa da altın, dolar gibi para birimleri düşerken bile değerini koruyarak enflasyonun etkisini azaltabilir.

3. Tarihsel açıdan istikrarlıdır

Yatırım hesabınızın günlük iniş çıkışlarına şahit olurken gerileceğinizi düşünüyorsanız altın sizin için iyi bir tercih olabilir. Değeri zaman içinde dalgalanacak olsa da altın diğer birçok yatırım türüne göre daha az volatilite gösterir.

4. İyi bir uzun vadeli yatırımdır

Yeni başlayan yatırımcılar bazen korku veya heyecan sebebiyle fazla ürkek davranabilir ve paralarını sık sık hareket ettirebilir. Altın, kısa sürelerde büyük fiyat dalgalanmalarına karşı dirençli olduğundan, keskin bir düşüşün ilk işaretinde satış yapma eğiliminde olan yatırımcılar genellikle konumlarını korurlar. Uzun vadeli yatırım yapmaksa, başarılı yatırım için kanıtlanmış bir stratejidir.

Altına nasıl yatırım yapılır?

Altın yatırımları eskiden külçelerini kasalarda saklayabilen süper zenginlere dair bir ayrıcalıktı. Servet sahipleri piyasalardaki düşüşlere veya dolardaki düşüşe karşı korunmak için bu yönteme başvuruyordu. Piyasalarda belirsizlik hakim olduğu zamanlarda zenginler varlıklarını altına çeviriyorlardı.

Bu strateji süper zenginler için iyi olduğu kadar daha mütevazı portföyler için de uygulanabilir. Sorun şu ki süper zengin yatırımcılar ortalama bir yatırımcının karşılayabileceğinden çok daha fazla paraya mal olan altın külçelerini satın alıyor. Bu tür külçeleri satın almaksa birçok yatırımcı için imkansız.

Neyse ki değişen zamanlarla birlikte altın yatırımları da değişti. Artık az miktarla bile altın satın alına biliyor. Bunun yanında altın borsa yatırım fonları gibi seçeneklere de başvurmak mümkün. Hatta altın madenciliği alanındaki şirketlere de borsa yatırımı yapılabiliyor.

Fiziksel altının külçesi yaklaşık 2 bin dolar olsa da gram altın, sikke veya mücevherler üzerinden altın satın alınabiliyor. Ancak fiziksel altın alacak bireylerin alacağı üründen emin olması ve saygın bir kuyumcudan bu ürünü tedarik etmesi önemli.

Altın alırken nelere dikkat etmeli?

Altın bir emtia ürünüdür. Dolayısıyla genellikle vadeli işlem piyasasında işlem görür. Vadeli işlem ticareti, yatırımın gelecekte nasıl hareket edeceğine dair bir tür tahmin içerir. Bu altının fiyatının yükseleceğine veya düşeceğine dair bir bahis olarak da düşünülebilir. Bu tahmin doğru olursa yatırımcı para kazanır. Ancak tahmininde yanılarak işlem yapan yatırımcılar para kaybedebilir. Bu nedenle, özellikle yeni başlayan yatırımcıların altına yatırım yaparken, vadeli işlem sözleşmesini değil, gerçek emtiayı satın alması daha doğru olacaktır.

Yeni başlayan bir yatırımcı için en önemli şey başlamaktır. Altın, hisse senedi, tahvil, yatırım fonu veya başka bir şey satın alarak ilk adımı atmak asıl önemli olandır. Yeni başlayan bir yatırımcının altından çekinmesi için de hiçbir neden yoktur.

Yatırım yolculuğu başlangıçta bunaltıcı görünebilir. Ancak bu böyle olmak zorunda değil. Zira yatırımcıların gerçekte üç şeye ihtiyacı var: biraz para, biraz bilgi ve biraz disiplin.

Para kısmı çoğu insanın yatırım yapması için en büyük engeldir. Ancak şimdi başlamak büyük meblağlarla başlamaktan daha önemlidir. Başka bir deyişle, büyük bir değişiklik yapana kadar beklemek yerine şimdi düzenli olarak biraz para yatırmaya başlayın.

Disiplin konusu da bazen insanların tökezlemesine sebep oluyor. Bu sorunla karşılaşmamak için yatırımınızı otomatik pilota alın. Vadesiz hesabınızdan yatırım hesabınıza, tercihen ödeme aldıktan sonraki gün için periyodik bir transfer planlayın. Böylece yatırım için para ayırmayı kaçırmazsınız. Bu rakam, başlamak için küçük bir miktar olabilir ve zaman geçtikçe (ve yatırımın sizin için neler yapabileceğini gördükçe) artırabilirsiniz.

Bilgiye gelince, yatırım dünyasının nasıl çalıştığı hakkında biraz bilgi sahibi olmak iyi bir fikirdir. Ancak yatırıma başlamak için iktisat diplomasına ihtiyacınız yoktur. Analiz felcinin sizi başlamaktan alıkoymasına izin vermeyin.

Altın Fed'e kilitlendi! Uzmanlardan kritik altın beklentisi

 

Piyasanın ayılarının 5 kriz senaryosuna 5 cevap

 

Yatırımcılar değerleme tuzağına karşı uyanık olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)