E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYeni anayasa için partilere "samimiyet" çağrısı---

Yeni anayasa için partilere "samimiyet" çağrısı

Yeni anayasa için partilere samimiyet çağrısı
27 Aralık 2015 - 12:09 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Elvan, "darbe döneminden kalmış bu Anayasa'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Geçmiş dönemlerde muhalefet partilerinin bu konuda samimi olmadıklarını gördük. Buradan bir samimiyet çağrısı yapıyoruz. Samimi olmalarını istiyor, darbe döneminden kalmış olan bu Anayasa'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Elvan, AA muhabirine yeni anayasa sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni anayasa konusunda hem hükümet programında hem de AK Parti'nin seçim beyannamesinde açık ve net olarak bir çalışma yapılacağının ifade edildiğini hatırlatan Elvan, yeni anayasayı yapmak istediklerini söyledi.

AK Parti'nin şu anda 317 milletvekili ile tek başına anayasayı değiştirmeye yeter sayıda milletvekiline sahip olmadığını dile getiren Elvan, "O nedenle biz açıkçası muhalefet partilerinin yeni anayasa konusunda samimi olarak bizimle oturup konuşmalarını ve anayasa konusunda bir ilerleme kaydedilmesini umut ediyoruz” dedi.

Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 30 Aralık'ta, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de 4 Ocak'ta görüşeceğini ifade eden Elvan, yeni anayasa konusunda parti liderlerinin yaklaşımlarının alınacağını söyledi. Elvan, şöyle devam etti:

"Onların yaklaşımlarını aldıktan sonra, biz muhtemelen, parti bünyemizde olabilir, Adalet Bakanlığımız olabilir ama bu konuda mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyoruz. Eğer muhalefet somut bir adım atmazsa, biz parti içerisinde anayasa konusunda bir adım atıp, bazı çalışmaları da başlatmayı düşünüyoruz ama öncelikli olarak Sayın Başbakanımız liderleri dinleyecek, onların yaklaşımlarını alacak. O yaklaşımdan sonra anayasa konusunda bir yol haritası ortaya koyacağız. Anayasa'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak geçmiş dönemlerde muhalefet partilerinin bu konuda samimi olmadıklarını gördük. Buradan bir samimiyet çağrısı yapıyoruz. Samimi olmalarını istiyor, darbe döneminden kalmış bu Anayasa'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Anayasa konusunda uzlaşı sağlanan 60 maddeye bakıldığında bunların birçoğunun anayasanın özüne, ruhuna dokunmayan maddeler olduğuna dikkati çeken Elvan, işin özüne yönelinmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Daha önce anayasa değişikliği konusunda, AK Parti'nin milletvekili sayısının diğer üç partinin milletvekili sayısından daha fazla olmasına rağmen, kendilerinin eşit sayıda milletvekili ile bir komisyon kurduklarını ve burada çok samimi olarak çalıştıklarını anlatan Elvan, "Ama maalesef diğer partiler işi zamana nasıl yayarız arayışı içerisinde oldular, bu konuda somut adım atmamızı engellediler. Biz muhalefetin böyle bir yaklaşım içerisinde olmasını arzu etmiyoruz, istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Anayasa kısa ve öz olmalı"

Mevcut anayasanın artık milletin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten Elvan, muhalefet partilerine seslenerek, "Samimi olarak gelin anayasayı bir bütün olarak değerlendirelim ve yeni bir anayasa ile milletimizin huzuruna çıkalım. Bu son derece önemli" dedi.

Anayasada çok fazla detayın yer almasını da eleştiren Elvan, anayasanın kısa ve öz olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

 "Anayasaya siz her bir sektörü, her bir konuyu koymaya kalkarsanız bu doğru olmaz" görüşüne yer veren Elvan, anayasanın daha kısa, öz, dünyadaki gelişmelere, değişime, dönüşüme çok kolay ayak uydurabilecek bir yapıda olması ve insanların da daha özgür, esnek yaşama anlayışını ortaya koyan bir yaklaşımda olması gerektiğini vurguladı.

Anayasada olmaması gereken, kanuni düzenlemelerle yapılabilecek birçok hususun da bulunduğuna dikkati çeken Elvan, bunların da gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Örneğin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, görevleri, kaç üyeden oluşacağı anayasada yer alıyor, düşünebiliyor musunuz? Bu anayasada yer alacak bir husus mu? Meclis'teki bir komisyon neticede bu. Bunlar anlamsız şeyler, bu tür hususları bence ayıklamamız gerekiyor" dedi.

- "Dışarıdan 10-15 kişi bulup, işi halletme anlayışında olmadık"

Anayasa görüşmelerinden umutlu olup olmadığının sorulması üzerine Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada biz, '317 kişiyiz, dışarıdan 10-15 kişi bulalım, bu işi halledelim' gibi bir anlayış içeresinde olmayız, olmadık, olmayacağız. Elbette bireylerin, her bir milletvekilinin özgür iradesiyle karar verebilmesi gerekir ama bu konuda temel olan partilerin yaklaşımı. İlla 3 muhalefet partisinin de aynı şeyi söylemesini beklememiz, doğru da olmaz diye düşünüyorum. Örneğin biz 3 maddede CHP ile anlaşıyorsak, 5 maddede MHP ile anlaşıyorsak, 2-3 maddede HDP ile anlaşıyorsak, neden olmasın, bunların hepsi olabilir diye düşünüyorum. İlla 4 partinin 4’ünün de evet diyeceği bir düzenleme yapalım derseniz bu işin içinden çıkamazsınız."

- "Partilerle ortak noktalarda birlikte hareket edilebilir"

CHP'nin seçim beyannamesinde de Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) ayrılması, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşturulması gerektiğini ifade ettiğini hatırlatan Elvan, kendilerinin seçim beyannamesi ve hükümet programında da aynı hususların bulunduğunu söyledi. Elvan, "İşte ortak bir madde. Gelin değiştirelim bunu o zaman" ifadesini kullandı.

Özellikle muhalefet partilerinin seçim beyannameleri ile kendilerinin beyannamesi ve hükümet programına bakıldığında bazı ortak noktaların olduğunu gördüklerine işaret eden Elvan, bu ortak noktalarda birlikte hareket edilebileceğini kaydetti.

- "Destek verirsem puan ona yazar anlayışı yanlış"

Partilerden samimiyet beklediklerini dile getiren Elvan, "Şöyle bir anlayış yanlış, 'Eğer ben şu anayasa değişikliğinde veya şu kanun değişikliğinde hükümete, iktidar partisine destek verirsem, puan ona yazar, bize yazmaz' anlayışı ile hareket ederlerse olmaz. Milletimiz görüyor zaten, eğer sen destek verirsen, milletimiz belki sana da sempati ile bakacak" şeklinde konuştu.

Elvan, 1 Kasım seçimlerinden itibaren Başbakanın, Başbakan Yardımcılarının, Bakanların, Genel Başkan Yardımcılarının hep uzlaşı konusunu konuştuklarını, bunu birlikte yapma çağrısında bulunduklarını hatırlattı.

 Elvan, "Bunu geçmişte CHP yaptı, sayın Baykal'ın genel başkan olduğu dönemde 2003-2004 yIllarında özellikle demokratikleşme, temel hak ve hürriyet alanındaki birçok düzenlememize o zaman CHP destek verdi ve hızla o düzenlemeleri gerçekleştirdik" dedi.

AK Parti Hükümetinin 2002-2007 döneminde çok önemli reformlar gerçekleştirildiğini, o süreçte özellikle ana muhalefetin 2003-2005 yıllarında ciddi destekler verdiğini anlatan Elvan, 2008 sonrası reform yapılmadığı yönündeki eleştirilere katılmadığını, 2008 yılında dünyada bir ekonomik kriz başladığını ve Türkiye'nin bu konuda bazı tedbirler alarak, bunları süratle hayata geçirdiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • exper27 Aralık 2015 13:33

    Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmek istediğiniz sürece,1 kişi istiyor diye Başkanlık sisteminde direttiğiniz sürece hiç bir parti size destek VERMEZZZ. Hayalleriniz başka bahara...