E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların şahinliği merkez bankalarını geçti---

Yatırımcıların şahinliği merkez bankalarını geçti

Yatırımcıların şahinliği merkez bankalarını geçti
03 Nisan 2024 - 13:00 borsagundem.com

Küresel ekonomiye dair açıklanan son göstergelerin ardından yatırımcıların faiz tahminleri de değişti. Hem ABD’de hem de Avrupa’da vadeli piyasalardaki faiz indirimi beklentileri şahinlikte merkez bankası projeksiyonlarını dahi aştı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'li yatırımcılar, bu yıl faiz indirimi beklentileri konusunda ABD Merkez Bankası’ndan (FED) daha temkinli hale geldi. Yatırımcılar bir dizi güçlü ekonomik verinin ardından merkez bankasının faiz oranlarını üç kereden daha az düşürebileceğini satın alıyor.

Salı günü swap piyasaları, aralık ayına kadar sadece 0,68 puanlık bir indirimi fiyatladı ve bu, FED’in öngördüğü 0,75 puanlık indirimden daha az.

Geçen hafta açıklanan veriler enflasyonun kalıcılığını ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini gösterdi. Söz konusu veriler yatırımcıların faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına dair beklentilerini düşürdü. Yatırımcılar FED’in haziran ayında faiz indirimi yapmasına %63 ihtimal veriyor.

FED yönetimi ise aralık ayından bu yana kilit faiz oranını mevcut yüzde 5,25 ila 5,5 aralığından üç çeyrek puanlık indirime eşdeğer bir oranda düşürmeyi beklediğinin sinyalini veriyor. FED’in mart toplantısına kadar piyasalar, enflasyon yavaşladıkça ve büyüme yavaşladıkça FED yönetiminin daha fazla faiz indirimi yapacağına bahse giriyordu. Ocak ayında türev piyasaları altı veya yedi faiz indirimi yapılacağını fiyatlıyordu.

Financial Times'ın haberine göre, Société Générale'de ABD Faiz Stratejisi Başkanı Subadra Rajappa, FED yetkililerinin gelecekteki faiz indirimlerine ilişkin tahminlerini gösteren ‘noktasal grafiklerine’ atıfta bulundu. En son Mart toplantısında yayınlanan göstergeye dikkat çeken Rajappa, "Piyasa açıkça FED’in noktasal grafiklerindeki medyan beklentileri geri püskürtmeye çalışıyor.Ancak önümüzdeki hafta enflasyon gibi önemli verilerin açıklanmasını görmemiz gerekecek ve bu da haziran faiz indirimi beklentilerine geri dönüşü doğrulayabilir" dedi.

Pazartesi günü açıklanan verilere göre, ABD ekonomik üretimi 2022'den bu yana ilk kez mart ayında beklenmedik bir şekilde genişledi. Geçen hafta, ABD Ticaret Bakanlığı, FED’in favori enflasyon göstergesi olan bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksinin şubat ayında yıllık bazda %2,5’e yükseldiğini açıkladı. Bu ocak ayındaki verilere göre enflasyonda bir yükselişi işaret ediyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de salı günü kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan %4,4'lük bir zirveye yükseldi. Amerikan tahvil piyasalarının gösterge endeksi, enflasyon ve büyüme beklentileriyle dalgalanıyor ve bu da tahvil piyasalarında bu hafta görülen hareketliliğin neden bu kadar önemli olduğunu açıklıyor.

Rajappa, piyasaların hâlâ FED’in bu yıl para politikasını gevşeteceğine inandığı konusunda uyardı. Baş stratejist "Getirilerin çok daha yüksek olmasına karşı direncin devam ettiğini göreceğimizi düşünüyorum, çünkü gevşemeye yönelik eğilim hala güçlü” ifadelerine yer verdi.

Tahvil piyasalarındaki hareketlilik hisse senetlerini de düşürdü. ABD’nin en büyük şirketlerinin bulunduğu gösterge endeksi S&P 500 salı gününü %0,72’lik düşüşle bitirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,95’lik düşüşle kapandı.

Avrupalı yatırımcılar da son haftalarda faiz indirimi beklentilerini geri çevirdi. Piyasalar bu yıl Avrupa Merkez Bankası’ndan (BOE) %0,68 puanlık faiz indirimi bekliyor. BOE ise bu yıl %0,90 faiz indirimi gerçekleştirmeyi bekliyor. Yatırımcılar yılın başında ise %1,5’in üzerinde faiz indirimi öngörüyordu.

İngiltere’de de imalat faaliyetleri iki yıl boyunca ilk kez beklenmedik bir şekilde büyüdü. Ada ülkesindeki gösterge borçlanma maliyetleri de salı günü yükseliş gösterdi. S&P Global İngiltere imalat satın alma yöneticileri endeksi, şubat ayındaki 47,5 seviyesinden mart ayında 50,3'e yükseldi. 10 yıllık yaldızlı tahvil getirilerini 0,15 puan artışla yüzde 4,09'a yükseldi.

TCMB'den faiz artışı bekleniyor

 

Küresel borsalardaki düşüş ne anlama geliyor?

 

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)