E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcıların gümüşe ilgisi artabilir---

Yatırımcıların gümüşe ilgisi artabilir

Yatırımcıların gümüşe ilgisi artabilir
10 Mart 2016 - 13:53 borsagundem.com

Dünya gümüş üretimi bu yıl düşerken, gümüşe dayalı ETF'ler Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı

Gümüş altın karşısında 7 yıldan uzun bir süredir bu kadar ucuz olmamıştı. Gümüş madenciliği üretiminin bu yıl düşmesi bekleniyor. Gümüş bu sayede altının gölgesinden çıkabilir.

Standard Chartered Plc, gümüş madenciliği üretiminin 10 yıl aradan sonra ilk kez 2016'da düşmesinin muhtemel olduğunu ve talebin bu yıl arzı dördüncü yıl üst üste geçeceğini söyledi. Dünyada üretilen gümüşün büyük kısmı diğer mineraller gibi yer altından elde ediliyor. Dünyada çapında büyük maden şirketlerinin arz kesintisine gitmesi bakır ve çinko gibi diğer metallerde olduğu gibi gümüşte de arz tarafını olumsuz etkileyebilir.

Finans piyasalarında yaşanan kargaşa ve küresel büyümeye ilişkin endişeler yatırımcıları güvenli liman arayışı nedeniyle altına yönlenrirken, gümüş bu yıl yüzde 10 yükselerek altındaki yüzde 18'lik yükselişin gerisinde kaldı. Geçtiğimiz ay, bir ons altın yaklaşık 83 ons gümüş satın alabiliyordu. Bu rakam 2008'den bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Bu durum bazıları için gümüşün değerinin altında gördüğü ve bu boşluğu kapatacağına ilişkin bir işaret olabilir.

Gümüşte talebin yüzde 50'sinden fazlası sanayiden geliyor ve elektronik sanayinin yüzde 25'lik katkısı da bu rakama dahil. Bir ölçüde gümüşün talihi de bakır, çinko ve kurşun gibi sanayi hammaddelerinin de olabilir. Altı metalden oluşan London Metal Exchange Endeksi Ocak'ta 6 yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesini gördükten bu yana yüzde 14 yükseldi.

Londra'da Old Mutual’s Gold and Silver Fund yöneticisi Ned Naylor-Leyland, "Altın gümüş rasyosu hala tırmanabilir ama bir noktada geri dönecektir ve bu rasyo geri döndüğünde çok kuvvetli olma eğilimi gösteriyor. Ben henüz bir hamle yapmıyorum. Trend dönüşü netleştiğinde, parayı altından gümüşe yatırmaya hazır olacağım" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)