E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYatırımcılar seçim sonuçlarını erken kutluyor ---

Yatırımcılar seçim sonuçlarını erken kutluyor

Yatırımcılar seçim sonuçlarını erken kutluyor
27 Ekim 2020 - 10:14 borsagundem.com

Yatırımcılar 3 Kasım tarihinde yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin sonucunun piyasalar için iyi olacağını düşünmekte erken davranıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar 3 Kasım tarihinde yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinin sonucunun piyasalar için iyi olacağına inanıyor. Yatırımcıların biraz daha dikkatli yaklaşması gerekebilir. Anketlerdeki istikrarlı ilerlemesi, Biden’ın başkanlığı kazanma ihtimalinin yüksek olarak algılanmasına neden oldu. Aynı şekilde, son zamanlarda demokratların mecliste de çoğunluğu ele geçireceği düşünülüyor. Beyaz Saray’ın demokratların kontrolü altında olması, kurumsal karlarda daha yüksek vergiler ve daha sıkı yönetmelikler anlamına gelecek olsa da, hisseler oldukça iyi gidiyordu ve değerlemeler, dot-com balonundan bu yana en sert seviyelerindeydi. Genel kanı, seçimleri kim kazanırsa kazansın, yeni bir büyük ekonomik teşvik paketinin Ocak ayında geleceği yönünde. Bu fikir, korona virüs aşısının bulunması ve ABD Merkez Bankası’nın parasal politikaları rahat tutmasıyla birlikte ekonominin canlanmasını sağlayabilirdi.

Goldman Sachs ekonomistleri, demokrat zaferiyle gelen doyurucu bir ekonomik teşvik paketinin ve altyapı ve sağlık alanlarındaki harcamaların uzun vadeli olarak artış göstermesinin ekonomiyi canlandıracağını tahmin ediyor. En azından bu daha yüksek kurumlar vergilerinin büyüme üzerinde yaratacağı etkileri dengeleyecek.

Goldman’ın analizleri doğru çıksa bile yatırımcıların, ekonomi için iyi olan her şeyin, borsalar için iyi olmayabileceğini hatırlaması gerekiyor. Biden, 2017 yılında kabul edilen vergi yasasıyla %35’ten %21’e düşen kurumlar vergisi oranını %28’e yükseltmek istiyor. Aynı zamanda, 2017 yılında kabul edilen yasa, şirketlerin vergi oranlarının düşük olduğu bölgelerdeki karlara yönelmesini önlüyor ancak şimdi ülke dışında elde ettikleri gelirler için ABD’de ek vergilerle karşılaşabilirler. Son olarak, bir Biden zaferi, 100 milyon dolar ve üzerinde defter karı olan şirketler için minimum vergi getirebilir.

Bir arada düşünüldüğünde, Zion Research Group’un analizine göre, bu önlemler S&P 500 endeksindeki şirketlerin kazançlarını, %10’dan fazla düşürebilir. Wall Street Journal’ın haberine göre, tehlikelerden biri, yeni bir büyük ekonomik teşvik paketinin heyecanıyla yatırımcıların, güvendikleri kar artışını tüketebilecek maliyetleri gözden kaçırması. Yönetmelikten kaynaklanan maliyetler ve Biden’ın istihdam planları da ağırlıklı olabilir.

Bir başka ihtimal de, Biden’ın başkanlığı kazanması ancak cumhuriyetçilerin mecliste çoğunluğu elde tutmaya devam etmesi. The Good Judgement Project tarafından yapılan ankete göre, Biden’ın başkanlığı kazanma şansı %86 ancak meclisin demokratların kontrolüne geçme ihtimali %77. Anket verilerine göre yapılan istatistiki modellemeler de benzer sonuçlar veriyor. Başkanlık ve meclis çoğunluğunun bölündüğü bu senaryoda, demokrat çoğunluğu gerçekleştiği takdirde yürürlüğe girmesi beklenen kurumlar vergisindeki yükseliş kabul edilmeyebilir ancak yine de bazı değişimler görülecektir.

Daha da önemlisi, korona virüs krizinde ekonomiyi canlandırmak için ek destek ihtimali azalacak. Meclisteki cumhuriyetçiler, demokratların büyük bir ekonomik teşvik paketi planlarını engellediler. Üstelik ABD Başkanı Trump, büyük bir teşvik paketi istediğini söylemişken. Yeni bir teşvik paketinin seçimlerden önce gelmeyeceği artık belli oldu. Partizanlığın oldukça yüksek seviyelerde olduğu düşünülürse, Biden’ın başkanlığında meclisin büyük bir paketi destekleme ihtimali düşük.

Üçüncü ihtimalse, Trump’ın bir kez daha tüm tahminleri boşa çıkararak başkanlığı kazanması. Yapılan analizlere göre bunun gerçekleşme ihtimali %13. Seçim gününe neredeyse bir hafta kala, birçok şey hala değişebilir. Eğer Trump’ın şansının yükseldiği görülürse, Biden zaferi beklentisiyle yükselen alternatif enerji hisseleri düşüşe geçebilir. İkinci bir Trump zaferinde şansının yüksek olduğu düşünülen Exxon Mobil gibi şirketlerin hisseleriyse artabilir.

Hisse piyasaları için en kötü senaryo, en azından kısa vadede, seçim sonuçlarının haftalarca açıklanamaması olacak. Özellikle de posta yoluyla verilen oyların büyük bir bölümü seçim günü sonrasına kadar sayılamayacak. Bu da belirsiz ve ihtilaflı bir sürecin başlangıcı olabilir. Her iki adayın da yenilgiyi kabul etmemesiyle, tansiyon yükselebilir. Yatırımcılar, anketlerde Biden’ın ilerleyişiyle birlikte bu ihtimalden giderek daha az endişe duyar oldular. Kasım ve Aralık aylarında piyasa volatilitesine karşı kendini güvenceye almak isteyenler, bu ayın başında olduğundan daha az sayıda.

Belki de seçim sonrasında sonuçlar hisse piyasaları için iyi olur ve ekonomi korona virüs krizini geride bırakarak karlarda güçlü bir yükseliş görülür. Ancak gelecek yatırımcıların düşündüğü kadar güllük gülistanlık değil.

ABD rekor erken oyla seçim haftasına giriyor

 

İşte ABD'deki son anket sonuçları

 

Büyük yatırımcılar yükselmeyen hisseleri topluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türk.27 Ekim 2020 20:10

    Trump kazanır.

  • Metin27 Ekim 2020 14:55

    Trump kaybedeceğini anlarsa mızıkır. Seçimlere spekülasyon, manüplasyon, senkronizasyon, vb karıştı der , tekrar ettirir. 2021 ocak ayına kadar çok zaman var. Sonuç alıcı gülleleri ekim sonuna saklamıştır. Seçimden önce salvolara başlar. Amma atıyom ben de ha :D  :D 

  • Gürel 27 Ekim 2020 12:42

    Senin birde bize sor o kutlamayı sepetteki üç hissede taban yatı

  • Gisliarşiv27 Ekim 2020 10:57

    Biden ceset gibi adam başkanlığı tamamlayamadan mefta olur gibi

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Ekim 2020 12:10

    bunlara bir şey olmaz.her gün gençlik seronunu yiyorlar 100 yaşından önce gebermezler.

  • kamileoynakbaş27 Ekim 2020 10:30

    trump aşı hazır diyordu ..dünyanın en yalancı adamı ..hem milyonlarca insan öldü yüzlerce milyon hasta ve milyarlarca insan sefalet içinde bi peruk kafalı trump yüzünden .şimdi trump maveden olarak biden de kurtarıcı olarak tarihe geçecek .trump neron hitler bölümünde biden de kurtarıcı bölümünde tarih yazacak ..trump ve damadı dünya için büyük tehlikle .kudusude işgal eden bu trump ve damadı ..babacan gelecek ülke kurtulacak ..tek umud babacan kaldı ülkede...

  • Malak27 Ekim 2020 11:52

    Trumpin tarihte bir yeri yok, etkisiz elemann

  • Pala27 Ekim 2020 10:23

    Biden kazanacağı için dolar çıldırdı