E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük yatırımcılar yükselmeyen hisseleri topluyor---

Büyük yatırımcılar yükselmeyen hisseleri topluyor

Büyük yatırımcılar yükselmeyen hisseleri topluyor
26 Ekim 2020 - 17:04 borsagundem.com

Yeni bir araştırmanın sonucuna göre büyük yatırımcıların çoğunluğu, aşının onaylanması beklentisiyle ‘değer’ hisselerine yöneldi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük yatırımcılar yüksek getiri için hisse piyasalarını araştırmaya başladı. On yıldan fazladır düşük performans gösteriyor olmalarına rağmen, dünyanın en büyük yatırımcıları korona virüs aşısının bir ralliyi tetikleyeceği umuduyla, değerinin altında işlem gören şirketlere yöneldi. Procensus’un neredeyse 15 trilyon dolarlık bir miktarı yöneten 150 küresel yatırımcının katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın sonucunda, yatırımcıların %35’inin aşının onaylanması beklentisiyle ‘değer’ hisselerine yöneldiğini ortaya koydu.

Çevrimiçi paylaşım platformundaki anket, katılan yatırımcıların %29’unun ‘değer’ şirketlerinin hisselerini toplamaya başlamadan önce piyasalarda bir geri çekilme beklediğini ortaya çıkardı. Yatırımcılar Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Yatırımcıların, kazançları ve büyüme potansiyellerine kıyasla düşük fiyattan işlem gördüğünü düşündüğü değer hisseleri, pandemi sürecinde darbe aldı. Aynı zamanda, Amazon ve Netflix gibi daha hızlı büyüyen, ‘büyüme’ hisseleri de, yatırımcıları güçlü hisse fiyatı artışlarıyla ödüllendirdi.

Geçtiğimiz hafta Bank of America, Axa, Barclays, Credit Suisse ve ING gibi şirketlerin hisselerini potansiyel “değer fırsatları” arasında gösterdi ve Avrupa değer hisselerinin, 2021’in ilk çeyreğinde büyüme hisselerine kıyasla %10 yükseliş göstereceği yönünde tahminde bulundu. Değer hisselerine dair algılardaki her değişim, bu şirketler için bir şeylerin değiştiği anlamına geliyor. Çünkü 2009’dan bu yana büyüme hisseleri karşısında, istikrarlı bir düşük performans sergiliyorlar.

Son verilere göre MSCI Büyüme Endeksi, MSCI Dünya Değer Endeksi’ni, geçtiğimiz on yılda her yıl geride bıraktı. Bu yıl da büyüme, değerin önüne geçmeye devam etti. MSCI Dünya Büyüme Endeksi, Eylül ayı sonunda, MSCI Dünya Değer Endeksi’ndeki %14,6’lık düşüşe kıyasla, %18,9’luk bir yükseliş gösterdi.

Oldfield Partners’ın ortağı Edward Troughton, 3,5 milyar dolarlık bir varlığı yöneten bir değer yöneticisi. Financial News’e yaptığı açıklamada, Troughton aşının bulunmasının küresel ekonomiye “devasa bir güven enjekte edeceğini” söyledi. Yatırımcı, 

“kurumsal hisse sahiplerinin değer hisselerini araştırdığını görmeye başlıyoruz. Büyümenin değeri geride bıraktığı 11. yılda olduğumuz düşünülürse, bu oldukça dikkate değer”

dedi. Troughton’a göre, en büyük fırsatlar Avrupa ve Japonya’da bulunuyor. Troughton, “bu ABD piyasalarında çekici bir değer hissesi bulamayacağımız anlamına gelmiyor. Bulabiliriz ve buluyoruz da ancak oldukça nadirler” dedi.

Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi de değer hisselerine yönelik ilgide bir canlanma olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta müşterilerine gönderdiği bir notta, “büyüme hisseleri için ortam idealdi, faiz oranları düştü ve ABD’nin teknoloji şirketleri ABD ve dünyada giderek daha dominant oldular” dedi. Açıklamasının devamında,

“ancak bu ideal ortamın sürme ihtimalini düşük görüyoruz. Yıllardır hareketsiz olan enflasyon, ekonomik teşvik önlemleri neticesinde yükselebilir. Tarihe bakıldığında, enflasyon dönemlerinde değer büyümeden daha yüksek performans göstermiştir”

ifadelerini kullandı.

Çevrimiçi platform AJ Bell’in Yatırım Direktörü Russ Mould, “birçok insan bunun gerçekleşmesini beklerken iflas etmiş olsa da, değerin büyüme karşısında iyi performans göstereceğini düşünmek için birçok iyi sebep var. Ancak bir garantisi yok” dedi. Yine de Mould, büyüme şirketlerinin yüksek performansının “piyasaların orantısız olduğu” anlamına geldiğini söyledi. En büyük teknoloji hisseleri şimdi S&P 500’ün yaklaşık dörtte birini temsil ediyor ve endeksin piyasa değeri büyümesinin üçte ikisine, son 12 aydır katkıda bulunuyor.

Mould, “bu 3, 1 trilyon dolar, diğer 494 ismin sadece 1,4 trilyon dolar yükseldiğini gösteriyor. Dolayısıyla burada değer olmalı çünkü ABD sadece teknolojide lider değil” dedi.  Procensus’un anketine katılan tüm yatırımcılar, değer hisselerini bir fırsat olarak görmüyor. Yatırımcıların %20’si büyüme hisselerini tercih ediyor ve “değer tuzağından” kaçınıyor.

JPMorgan: Alternatif enerji hisselerinin yükselişi devam edecek

 

Altın almanın zamanı geldi mi?

 

Borsa çöküşü korkusu yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K27 Ekim 2020 11:28

    Borsadan anlayanlar lütfen bizide aydınlatsın bir şirket ozsermayesinden cok zararı var. Sermayesi 1000000tl zarari 12000000tl borsada fiati 800tl bu anlama geliyor.

  • Mehmet Arslan 28 Ekim 2020 00:55

    Borsa sabır işidir sabrın yoksa,düştüğü zaman çabuk panikleyeceksen,risk yönetimin sağlam degilse hiç bulaşma altın al döviz al yada risksiz ama az getirili fonlar var onlardan al.Bir bulaşırsan incelikleri çözene kadar zarar edebilirsin.Yada profesyonel yardim al.Internetten borsayla ilgili videoları seyret bilgi topla.

  • S. K27 Ekim 2020 19:10

    Öz sermaye neye göre hangi yıl sermaye arttırımı yapmış o şirketin malvarlığının bugünkü deyeri ne kadar onlarıda göz önünde bulundurmak lazım

  • Fc27 Ekim 2020 14:07

    Anlamadığın işe bulaşma

  • Ck27 Ekim 2020 12:56

    Tokatcilik