E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı---

Yatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı

Yatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı
07 Eylül 2023 - 11:09 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’i bekleyen en büyük tehlikenin enflasyonun yerleşik hale gelmesi olduğunun altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hizmet sektöründe devam eden büyüme ABD ekonomisinin dirençli yapısının yanı sıra enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğinin işareti olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların ABD ekonomisine dair olumlu verileri, Fed’in enflasyonla mücadelesinde başarılı olmadığının bir göstergesi olarak algılaması, borsalara da yansıyor.

Hizmet sektöründeki büyüme yatırımcıları endişelendiriyor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, borsa yatırımcıları enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini hatırlıyor. LPL Financial'dan Jeffrey Roach, Fed'in karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birinin ‘enflasyonun yerleşik hale gelme’ riski olduğunu söylüyor.

ABD hizmet sektöründe art arda sekizinci aydır devam eden büyüme, yerini finansal piyasalarda enflasyonun süreceği yönündeki yeni endişeye bırakmış gözüküyor. Çarşamba günü açıklanan ISM verilerinin ABD hizmet sektörü faaliyetinin Ağustos ayında güçlendiğini göstermesinin ardından Hazine getirileri sıçrarken politikaya duyarlı 2 yıllık getiri oranı yüzde 5,022’ye yükselerek yılın en yüksek beşinci seviyesinde ulaştı. 2 yıllık getirideki bu artış, daha derin bir negatif Hazine eğrisine dönüştü ve federal fon vadeli işlem yatırımcıları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Aralık ayına kadar başka bir faiz artırımına gitme olasılığını artırdı.

İki senaryo

Geride kalan iki gün boyunca yatırımcılar ve trader’lar iki rakip anlatı arasında mekik dokudu. Bunlardan biri, son zamanlarda petrol fiyatlarında yaşanan artış ve dünyanın başka yerlerindeki ekonomilerin yavaşlamasından kaynaklanan bir stagflasyon senaryosunun ABD'yi sarması olasılığı oldu. Diğeri ise, Fed'in Mart 2022'den bu yana tam yüzde 5 puandan fazla faiz artırımına gitmesine rağmen yaygın olarak kabul edilen varsayımlara meydan okumaya devam eden ve fiyat baskılarını hafifletmek için daha fazla para politikası sıkılaştırması gerektirebilecek dirençli ABD ekonomisi senaryosu oldu.

Aptus Capital Advisors portföy yöneticisi John Luke Tyner, bu hafta verilerde yaşanan çatışmanın ardından, kanıtların artık ekonomistlerin ve piyasa katılımcılarının beklediğinden daha fazla ekonomik esneklik gösterdiğini ve muhtemelen faiz oranlarında daha uzun süre daha yüksek bir ortama işaret ettiğini’ söylüyor.

Tyner, yaptığı açıklamada, “ISM rakamları kesinlikle beklenenden daha güçlü ve ekonominin dayanıklılığını göstermeye devam ediyor. Uzun vadede daha yüksek faiz oranı ortamı ve kazanç artışının olmaması göz önüne alındığında, hisse senetleri biraz yüksek fiyatlanıyor. Fed'in yapabileceği en kötü şey hiçbir şey yapmamak ve enflasyonu yeniden teşvik etmek gibi gözüküyor” dedi.

Faizlerin artma ihtimali yükseliyor

ABD'nin üç önemli borsa endeksi dünü düşüşle tamamladı ve bu, Çin ve Avrupa'dan gelen zayıf verilerin ve Temmuz ayı ABD fabrika siparişlerindeki düşüşün ardından Salı günü görülen kayıpları daha da artırdı. Ancak yıl genelinde Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Composite endeksleri sırasıyla yüzde 3,9, yüzde 16,3 ve yüzde 32,5 oranında yüksek seyretmeye devam ediyor.

Bu arada, 10 yıllık Hazine getirisi, 2 yıllık Hazine getirisi oranının 73,3 baz puan altında kapandı ve bu da getiri eğrisindeki farkın derinleşmesine neden oldu. CME FedWatch Tool'a göre Fed fonlama vadeli işlemcileri, Fed yetkililerinin Aralık ayına kadar tekrar faiz artırımı yapma ihtimalini bir önceki günkü yüzde 43,5 seviyesinden yüzde 44,2’ye yükseltti. Ayrıca, işlemciler, en azından gelecek Haziran ayına kadar faiz oranlarında indirime gidileceği yönündeki beklentilerini de geri çekti. Fed fon oranı hedefi şu anda yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında seyrediyor ve bu oran son 20 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine karşılık geliyor.

LPL Financial baş ekonomisti Jeffrey Roach, Fed'in şu anda karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan birinin ‘enflasyonun kalıcılaşma riski’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Veriler göz önüne alındığında, Fed bir sonraki toplantısında büyük olasılıkla faiz oranlarında şahin bir duraklama uygulayacak. Yatırımcıların piyasada yeni fırsatlar bulması gerekiyor ancak bunun inişli çıkışlı bir yolculuk olma ihtimali oldukça yüksek gözüküyor.”

BlackRock: Yüksek enflasyon 2024’te geri gelecek

 

Fed'in Bej Kitabı ekonomik büyümenin 'ılımlı' olduğunu gösterdi

 

FED piyasanın istediği gibi

 

Fed sürpriz yapacak mı?

 

Yüksek faizler nasıl avantaja çevrilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden07 Eylül 2023 13:18

    boşverin korku salıyolar.altın alın ve gidip cübeli balgamı şifa hocaefendiye götürün sizin adınıza saklasın hahuhaauhuahuahauh