E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar dipten alırken nelere dikkat etmeli?---

Yatırımcılar dipten alırken nelere dikkat etmeli?

Yatırımcılar dipten alırken nelere dikkat etmeli?
24 Haziran 2022 - 15:31 borsagundem.com

Ekonomide ve borsalarda ayı piyasası dünyanın dört bir yanında etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Değeri düşen hisse senetlerini dipten almak isteyen yatırımcılarınsa hisse seçimlerini dikkatli yapması gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda karamsarlık hakimiyetini artırdıkça yatırımcılar dipten almanın zamanın gelip gelmediğini tartışmaya başladı. Financial Times yazarı Claer Barrett bu soru için hala çok erken olduğunu düşünüyor. Ancak yazara göre düşük sermayeli yatırımları izlemeye almak uzun vadeli yatırımlar için alınabilecek uygun bir risk olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalarda yıl başından bu yana düşüş trendi hakimiyetini sürdürüyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi 3 Ocak tarihindeki zirvesinden bu yana %20 düştü. Nasdaq endeksi ise yıl başından bu yana %30 kayıp verdi. Söz konusu düşüşler dipten alma dürtüsünü veya strateji değişikliğini anlaşılabilir kılıyor.

Barrett merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırmaya devam edeceği beklentisi nedeniyle borsalardaki tablonun ayı piyasasında görünen tablonun sadece yarısı olabileceğini yazdı. Borsa yazarına göre son dönemde hisse senetlerindeki köpüklenmenin kaybolmasıyla birlikte bir sonraki büyük risk, analistlerin bilanço beklentilerini düşürmesi olabilir. Bu özellikle de tüketicilerin ve işletmelerin yüksek enflasyon karşısında kemer sıkması nedeniyle ekonomik döngüyle yakından ilişkili döngüsel hisseler için risk niteliği taşıyor.

Tüm bunlara rağmen borsa yazarı gerekli önlemleri alarak bazı düşük sermayeli hisse senetlerini izlemeye almanın uzun vadede mantıklı olabileceğini söyledi. Kötüleşen ekonomik görünüm hisse senetleri için zorlu bir atmosfer yaratsa da Barrett bazı şirketlerin diğerlerinden daha güçlü çıkabileceğini belirtiyor:

“Tek tek hisse senedi seçmek yüksek oktanlı yatırımdır. Tonlarca araştırma yapmaya hazır olmanız gerekir ve o zaman bile iyi çeşitlendirilmiş bir portföye ihtiyacınız vardır. Kayıpları kaçınılmaz kılan felaketleri telafi etmek için birkaç kazanan hisseye güveneceksiniz. Riskli mi? Evet. Ama şüphesiz paranızı kaybetmenin kriptoya yatırım yapmaktan çok daha eğlenceli bir yolu! Giderek azalan miktarda profesyonel araştırma var, ancak yatırımcılar olağan genel kurullara ve yatırımcı toplantılarına katılarak şirket iş modeli etrafında fikirlerini netleştirebilirler, burada gerçek anlamda soru sorabilme şansları yüksektir.”

Barett yazısında başarılı öngörüleriyle bilinen ve düşük sermayeli teknoloji ve medya hisselerinde uzmanlaşan Londra merkezli yatırım ortaklığı şirketi Herald’ın Portföy Yöneticisi Katie Potts’un sözlerine dikkat çekti: “Ekonomik döngüde, fon yöneticilerinin şirket kârlarını şirketlerden daha iyi tahmin edebilecekleri birkaç dönem vardır. Birçok farklı yönetim ekibi görüyoruz ve hangi şirketin işçilik maliyetleri olduğunu veya hangi şirketin perakende fiyat endeksi ile bağlantılı fiyatlarla sözleşmeler yapacak kadar akıllı olduğunu yönetim kurulundaki önemli değişikliklerden hızlı bir şekilde görebiliyoruz.”

Uzmanlar küçük şirketlere yatırım yaparken özellikle borç seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Zira faiz oranlarının yükseldiği ekonomik ortamlarda özellikle borç seviyeleri yüksek olan şirketler tehditlere daha açık bir konumda bulunuyor.

Premier Miton'un kıdemli küçük sermayeli yöneticisi Gervais Williams, yatırımcıların nakit akışı negatif olan daha küçük şirketlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Williams “güçlü şirketlerin zayıfları solladığı” bir ekonomik ortama girilmekte olduğuna dikkat çekti.

Düşük sermayeli şirketleri seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer endişe de tüketiciye dönük şirketlerin mevcut kâr marjlarını ne kadar iyileştirdiği. Williams, yönetim ekipleriyle yaptığı toplantılarda, müşteri hizmetleri metrikleri hakkında acımasızca sorguladığını belirtiyor: "Cevapları bilmeyenler dışarı atılıyor."

Dipten alma stratejilerinde öne çıkan bir diğer strateji de seçili düşük sermayeli şirketlerde oldukça uzun vadeli pozisyonlar açmak. Barrett söz konusu yöntemle yatırımcıların önünde sonunda ciddi miktarda getiri elde etmeyi amaçladığını yazdı. Herald Investment’tan Potts, “Değerlemeler ticari alıcıların ve özel sermayenin çok agresif bir avda olacağını gösterecek bir seviyeye iniyor” ifadelerine yer veriyor.

Barrett son olarak küçük şirketlerin alım satım genişliğinin çok fazla olabileceğini ve bazı şirket hisselerinin nispeten likit olamayabileceğine dikkat çekti. Bu yatırımcıların kolay bir şekilde yatırım yapabildiği hisselerden paralarını çıkarmakta zorlanabileceği anlamını taşıyor.

JPMorgan’dan boğa piyasası tahmini

 

Volatil piyasalarda nasıl yatırım yapmalı?

 

BlackRock’tan yatırımcılara uyarı: Dipten almak için henüz erken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)