E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVolatil piyasalarda nasıl yatırım yapmalı?---

Volatil piyasalarda nasıl yatırım yapmalı?

Volatil piyasalarda nasıl yatırım yapmalı?
24 Haziran 2022 - 12:00 borsagundem.com

Piyasalardaki volatilite yani oynaklık, büyük risk demektir. Doğru ve akıllı bir strateji ise riskleri avantaja dönüştürmenizi sağlayabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar pandemi süreci, yüksek enflasyon, Ukrayna Savaşı ve FED’in yüksek faiz artışları nedeniyle yönünü kaybetmiş durumda. Özellikle faiz artırımları sonrası büyük düşüş yaşanan piyasalarda hafif bir toparlanma kendini göstermeye başladı. Ancak belirsizlik hala sürüyor. Uzmanlar ve yatırım şirketleri birbirine zıt tahminler yapabiliyor. Bu durum yüksek volatilite anlamına gelen keskin düzeltmelerin ve ani iniş çıkışların yaşanma olasılığını da artırıyor.

Economic Times Spotlight ekibi tarafından derlenen habere göre, böyle zamanlarda yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Mevcut piyasa koşullarında bu hususlara dikkat etmeniz durumunda, yaşanacak ani iniş ve çıkışlara karşı kendinizi koruyabilir, olası bir hasarı en aza indirebilirsiniz.

Paniğe kapılmayın

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların yüksek seyretmesi özellikle bireysel yatırımcıların doğru kararlar vermesinin önüne geçebiliyor. Yatırımcılar ani kararlar vererek hatalar yapabiliyor ve portföylerini doğru planlayamayabiliyor. Bir panik duygusunun hakim olduğu böyle durumlarda soğukkanlı davranmak ve daha uzun süreli düşünmek önem arz ediyor. Bu nedenle panikle hareket edip yanlış kararlar almak yerine, belirlediğiniz plana göre hareket etmek anlamlı sonuçlar almanızı sağlayabiliyor.

Tarihsel verilerden faydalanın

2008 ve 2011 yıllarında yaşanan düzeltmelere benzer bir düşüş içinde olan piyasalar, yatırımcıları, oynak piyasalar anlamında tarihsel verilere bakmaya zorluyor. Geçmişe bakmak biraz yorucu olsa da geleceğe dair önemli ipuçları elde etmenizi sağlayabiliyor. Piyasaların bugünküne benzer yüksek belirsizlik sergilediği dönemlerde tarihsel veriler size yön gösterebiliyor. Tarihsel verileri hem olaylar hem dönemler bağlamında değerlendirebilir, yatırım stratejinizi verilerin anlattıklarına göre belirleyebilirsiniz. Böyle anlamlı bir strateji geliştirmiş olmakla kalmayıp, karınızı maksimize edebilir, olası zararlardan en az hasalar kurtulabilirsiniz.

Portföyünüzü gözden geçirin

Yatırım portföyünüzün varlık dağılımını yeniden değerlendirin. Portföyünüzün bireysel yatırım stratejinize uygun olmasını sağlayın. Aynı zamanda finansal gereksinimlerinize, mevcut risk iştahınıza ve vadenize göre ihtiyatlı kararlar almaya özen gösterin.

Yatırımlarınızı panikle satmaktan ya da yatırım yapmak için gerekenden daha uzun bir süre beklemekten kaçının.

Doğru zamanı bulmaya çalışmayın

Panik satışa teslim olmayın. Piyasalara yatırım yapmak için doğru zamanı beklemekten kaçının. Piyasa oynaklığını benimsediğiniz takdirde varlıklarınızı yatırım hedefinize göre değerlendirmek sizin için büyük avantajlar sağlayabilir. Bu nedenle yatırımlarınızı panikle satmaktan ya da yatırım yapmak için gerekenden daha uzun bir süre beklemekten kaçının.

Risklerin farkında olun

Piyasalardaki oynaklığın yüksek seyretmesi riskleri de beraberinde getirir. Ancak bu durum, yatırım stratejinize güvendiğiniz takdirde sizin için avantajlı bir hal alabilir. Bu nedenle, panikle yatırım yapmamalı, detaylı araştırma yapmalı ve risk yönetiminizi doğru planlamalısınız.

Acil durum fonu oluşturun

Piyasalarda yaşanan dalgalanmaların genel ekonomiye yansımalarını da düşünmeli ve bir acil durum fonu oluşturmalısınız. Olası bir resesyona karşı erken önlem almak sizi orta ve uzun vadede oldukça güven içinde kılacaktır. İş kesintiler, maaş gecikmeleri, sağlık giderleri gibi ekonomik durumunuzu bozabilecek öngörülemeyen durumlar için harcamalarınızı göz önünde bulundurun ve bir acil durum fonu oluşturun.

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (24/06/2022)

 

Küçük yatırımcı borsalardan çekilmedi

 

Kripto piyasasına yatırım için doğru zaman mı?

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)