E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar borsada yöne odaklanıyor---

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor
08 Eylül 2023 - 11:17 borsagundem.com

ABD borsalarında yaşanan rallinin hızı kesildi. Yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasalarında yatırımcılar yönün ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana devam eden ve artık sürpriz olmaktan çıkan yapay zeka güdümlü rallinin yakıtı tükendi. Yatay seyreden piyasalar, yatırımcıların işini zorlaştırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknik analiz verilerine odaklanan yatırımcılar, rallide düzeltmenin derinleşmesi ve rallinin yoluna devam etmesi seçenekleri arasında sıkışmış durumda.

Aşırı satıma yönelik tepki

MarketWatch’tan Lawrence G. McMillan’ın analizine göre, hisse senedi yatırımcıları yönü öngörebilmek istiyor ancak piyasanın söyledikleri pek hoşa gidecek cinsten değil. Ağustos ayında ortaya çıkan alış sinyallerinin yerini satış sinyallerinin alması da bunu doğruluyor.

S&P 500 Endeksi tarafından ölçülen borsa, Ağustos ortasında 4330 puandaki destek seviyesinden yükseldi ve işler bir süreliğine oldukça pembe görünüyordu. Ancak bu kısa süreli ralli, boğaların umduğu gibi boğa piyasasının yeni bir ayağının başlangıcı olmadı. Şüpheler, bu yukarı hareketin ‘aşırı satıma yönelik bir tepki’ olabileceğinde yoğunlaşıyor.

Direnç 4500 puanın biraz üzerinde yer alıyor ve endeks o zamandan beri bazı günlerde oldukça keskin bir şekilde düşüş gösteriyor. Bu nedenle, endeksin 4500 puandaki direnci kırıp kıramayacağını ve daha sonra 4600 puandaki diğer direnci kırıp kıramayacağını veya 4330 puanın altına düşüp düşmeyeceğini görmek önem taşıyor. Her iki direncin de güçlü bir yön hareketi üretmesi gerekiyor.

Alım satım opsiyonları düşüşü işaret ediyor

Hisse senedi alım satım opsiyon oranları güçlü satış sinyalleri vermeye devam ediyor. Her ikisinin de dün itibariyle keskin bir şekilde yükseldiği ve şu anki hareket için yeni göreceli yüksek seviyelerde oldukları gözleniyor. Alım ve satım opsiyonları yükseldikleri sürece bu genel olarak borsa için düşüş anlamına geliyor ancak yuvarlanıp aşağı yönlü bir trend başlayana kadar alım satım opsiyonları yükselişe geçmeyecek.

Piyasa genişliği son birkaç işlem seansıyla birlikte giderek kötüleşiyor. 28 Ağustos'ta oluşturulan satın alma sinyalleri çoktan durdurulmuş ve yerini satış sinyalleri almış durumda. Bu en kısa vadeli gösterge olduğundan hızla yön değiştirebiliyor. Ağustos başında başlayan önceki satış sinyali daha uzun süreli bir sinyal olsa da artık bu uzun süreli sinyallerin normdan çok istisna haline geldiği görülüyor.

Son 52 haftanın yeni en yüksek seviyeleri, Ağustos ayı sonlarında bir süreliğine de olsa yeni en düşük seviyeleri kontrol altına alıyordu. Aslında bir günde 100'den fazla yeni yüksek görüldü ve bu göstergenin bir satın alma sinyali oluşturmaya hazır olabileceği ortaya çıktı ancak bu gerçekleşmedi ve şimdi yeni düşüklerin sayısı yine yeni yükseklerin sayısını geçiyor. Tersi olsa bile, bu gösterge nötr durumda kalıyor çünkü bir sonraki sinyali oluşturmak için art arda iki gün boyunca 100 yeni en düşük veya 100 yeni en yüksek seviyeyi bekliyor.

Volatilite göstergelerine göre yön yukarı

Yukarıdaki göstergeler 'piyasa içi göstergeler' olarak adlandırılan göstergeler olarak öne çıkıyor ve oldukça olumsuz bir tablo sunuyor. Bu, VIX ve volatilite türevlerine dayanan göstergelerle dengeleniyor. VIX, 13 bölgesinde dip yapmış gibi görünüyor ve piyasanın daha büyük oyuncuları arasında hâlâ piyasaya dair bir miktar korku olsa da çok daha aşağıya inmesi mümkün gözükmüyor ancak endeks yükseğe de sıçramıyor. Bu da, VIX satın alma ve 'ani yükseliş’ sinyallerinin yerinde saymasına neden oluyor. Borsalarda düşüşün ilk işaretinin, VIX'in ‘yükselme' moduna geri dönmesiyle ortaya çıkması bekleniyor.

Son olarak volatilite türevlerinin yapısı, hisse senetleri için yükseliş tablosu çizmeye devam ediyor. VIX vadeli işlemlerinin vade yapısı, CBOE Volatilite Endeksi gibi yukarı yönlü eğimini sürdürüyor. Eğer ön Eylül ayı VIX vadeli işlemleri Ekim VIX vadeli işlemlerinin fiyatının üzerine çıkacak olsaydı, bu oldukça olumsuz bir gösterge olurdu ancak şu ana kadar bu senaryonun gerçekleşmediği görülüyor.

Sonuç olarak, S&P 500 Endeksi 4330 puanın üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimi görülebilir. Kısa vadede ise bu durum, 4500 puan seviyesindeki son yükselişin başarısız olmasının ardından saldırı altında. Tüm bu veriler ve belirsizlikler ışığında, ‘kalıcı’ bir yükseliş pozisyonu etrafında teyit edilmiş sinyallerin alım satımını yapmaya devam etmek gerekiyor.

Borsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?

 

Borsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?

 

Boğalar düşüşün derinleşmemesi için bu seviyeyi korumalı

 

Yatırımcılar enflasyonla mücadelenin bitmediğini hatırladı

 

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)