E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZirveye yolculuk yatırımcının nefesini kesebilir---

Zirveye yolculuk yatırımcının nefesini kesebilir

Zirveye yolculuk yatırımcının nefesini kesebilir
21 Şubat 2023 - 11:24 borsagundem.com

Morgan Stanley’den Mike Wilson ABD borsalarının son rallisini Everest tırmanışına benzetti. Baş stratejist bu ‘çılgınca’ tırmanış devam ettikçe yatırımcıların ‘oksijeninin’ yetersiz kalacağı konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ekim ayı diplerinden %16 yükseldi ve yılbaşından bu yana %6’lık bir ralli yaptı. Marketwatch’un haberine göre, Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson piyasalardaki bu sert yükselişi açıklarken oldukça ilginç bir metafor kullanıyor.

Wilson borsaların zirveye yolculuğunu anlatırken ünlü yazar Jon Krakauer’ın çok satan romanı “Everest Günlüğü”ne (Into Thin Air) işaret etti. Söz konusu romanda Everest Dağı’na tırmanmak için yola çıkan 12 dağcının ölümü anlatılıyordu. Kitapta dağın zirvesinden 3000 fit uzağından itibaren başlayan oksijen basıncının uzun süre hayatı idame ettirmek için yeterli olmadığı yüksekliği “ölüm bölgesi” olarak anlatıyordu.

Baş stratejist borsalardaki yükselişi açıklarken, “Yatırımcılar ya kendi seçimleriyle ya da zorunluluktan dolayı likidite (oksijen tankı) olmadan çıkmamaları gereken ve çok uzun yaşayamayacaklarını bildikleri bir bölgeye tırmandılar ve hisse senedi fiyatlarını bir kez daha baş döndürücü yüksekliklere taşıdılar. Açgözlülük nedeniyle nihai zirvenin peşinde tırmanıyorlar, felaket sonuçları olmadan inebileceklerini varsayıyorlar. Ancak önünde sonunda oksijen bitecek ve riskleri görmezden gelenler zarar görecek” ifadelerine yer verdi.

Wilson, hisse senetlerinin ekim ayında yükselmeye başladığında, S&P 500’deki fiyat-kazanç oranının 15 ve özkaynak risk priminin 270 baz puan olduğunu diğer bir deyişle hisselerin çok daha düşük bir değerlemede olduğunu hatırlattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özkaynak risk primi, hisse senetlerinden beklenen kazanç getirisi ile hazine tahvilleri getirisi arasındaki farkı ifade eder. Oranlardaki yükseliş yatırımcıların risksiz tahvil yatırımları yerine hisse senedi yatırımlarını tercih etmesi sonucu elde edecekleri ödülü belirtir. Özkaynak risk primi ne kadar yüksekse borsalar tahvillere göre o kadar kârlıdır.

Ancak aralık ayına gelindiğinde fiyat kazanç oranı 18 kata, özkaynak risk primi ise 225 baz puana kadar geriledi. Wilson 2022’nin son günlerini hatırlatarak, “Yılın son birkaç haftasında ölüm bölgesinin daha derin kısımlarına tırmanan birçok dağcıyı kaybettik” dedi.

2023’ün başlamasıyla birlikte gerçekleşen ralliyse Wilson’a göre tırmanışı daha da tehlikeli hale getirdi. Baş stratejist, “Hayatta kalan dağcılar yeni bir zirve için tekrar denemeye karar verdiler. Bu sefer en spekülatif hisse senetlerinin başı çektiği daha da tehlikeli bir rota izliyorlar” ifadelerine yer verdi. Wilson’a göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını durduracağını ve bu yılın sonlarında faiz indirimine başlayacağını bekleyen ‘hatalı bir öngörüye’ dayanarak yola çıkıyorlar.

Wilson, “Yatırımcılar daha hızlı ve daha enerjik bir şekilde hareket etmeye başladılar ve ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş hakkında daha güvenli bir şekilde konuştular. Yatırımcılar daha da yüksek seviyelere ulaştıkça, şimdilerde pek anlamı olmayan bir 'iniş yok' senaryosundan söz edilir hale geldi. Ölüm bölgesi insan aklıyla bu tür hileler üzerinden oynar. İnsanlar var olmayan şeyleri görmeye ve inanmaya başlar” açıklamasında bulundu.

‘İniş yok’ senaryosu daha çok Apollo Global Management’ın Baş Ekonomisti Trosten Slok’la eşleştirilen bir tabir. Fakat Slok söz konusu ‘iniş yok’ senaryosunda ABD ekonomisinin yavaşlamayacağını belirtirken bunun piyasalar için iyi olmayacağını da eklemişti. Baş ekonomist bu tür bir senaryoda FED’den daha agresif faiz artışı bekleneceğini söylemişti.

Wilson fiyat kazanç oranının 18,6 kat ve özkaynak risk primininse 155 baz puan olduğu güncel piyasa ortamına dikkat çekerek “2009 yılında başlayan likidite destekli uzun vadeli boğa piyasasında havanın en fazla inceldiği bölgedeyiz” ifadelerine yer verdi. Baş stratejist ekim ayında makul fiyatlardan başlayan ayı piyasası rallisinin, FED faiz artışlarında beklenen duraklamanın ve politika değişikliğinin gelmemesiyle spekülatif bir çılgınlığa dönüştüğünü söyledi.

Wilson ekim ayında Çin ve Japonya merkez bankalarından sağlanan 6 trilyon dolarlık likiditeyle yatırımcıların “ölüm bölgesinde ihtiyaç duydukları tamamlayıcı oksijen kaynağını sağladığını” belirterek rallinin bu sayede bir miktar daha ilerleyebildiğini sözlerine ekledi.

ABD borsaları pazartesi günü Başkanlık Günü tatili sebebiyle kapalıydı. Geçtiğimiz hafta ise Dow Jones ve S&P 500 endeksleri düşüşe geçti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise son yedi haftanın altısında yükseldi.

Piyasalarda ABD ve Çin etkinliği devam ediyor

 

ABD borsalarında yeni ‘GameStop’ vakası

 

JPMorgan: Ekonomik durgunluk masadan kalkmadı

 

Perakende yatırımcıları bekleyen büyük risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZÇELİK21 Şubat 2023 17:40

    BİZİM ÇİMENTO VE İNŞAAT FİRMALARINA HİÇ BİR ŞEY OLMAZ Kİ.10 KAT ARTACAKTIR.

  • ALİ TEL21 Şubat 2023 12:23

    Böyle nefes kesmeye can kurban.bir hafta da parayı resmen kat ve kat yaptım ay sonuna % 300 ana paramın artacağını düşünmekteyim.