E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları---

Yapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları

Yapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları
24 Ağustos 2023 - 14:46 borsagundem.com

Goldman Sachs, yapay zeka patlamasının iş modellerini değiştirerek kazançları yüzde 20 oranında artırabileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını saran yapay zeka heyecanı sene başından bu yana devam edecen güçlü bir rallinin de tetikleyicisi oldu. Ancak Ağustos ayıyla birlikte düşüşe geçen borsalar, yapay zekanın işlevi ve geleceğine dair soruları da beraberinde getiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekanın iş modellerini değiştirerek kazançları neredeyse yüzde 20 oranında artırabileceğini söylüyor ve bu patlamanın kısa ve uzun vadeli kazananlarını ilan ediyor.

Yatırımcılar için fırsat

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yapay zeka, artan üretkenlik çağını başlatarak ve buna bağlı olarak hisse senedi fiyatlarını yükselterek küresel ekonomide bir devrim mi yaratacak, yoksa sonuçta yatırımcıları toz içinde bırakacak başka bir spekülatif balona mı dönüşecek? Şu anda Wall Street'teki ana tartışma konusu bu ve her iki tarafta da önde gelen sesler söz alıyor.

Yatırım araştırma şirketi New Constructs'ın kurucusu ve CEO'su David Trainer, yatırımcıların yüksek değere sahip yapay zeka bağlantılı hisse senetlerine bahis oynayarak kendilerinin önüne geçmelerinden korktuğunu söylüyor ve ekliyor: “Birbiri ardına geçici bir moda görüyoruz. Bu FOMO ve gittikçe daha fazla hisse senedi gülünç seviyelere çıkıyor. Yatırımcıların gerçekten dikkatli olması gerekiyor.”

Ancak ABD sermaye stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Ryan Hammond liderliğindeki Goldman Sachs analistleri, yapay zeka konusunda yükselişe geçtiklerini söylüyor. Paylaştıkları araştırma notunda analistler, “Ekonomistlerimiz yapay zekanın çalışanları daha üretken hale getirerek kurumsal gelirleri artırması gerektiğini düşünüyor. Alternatif olarak, bu yaklaşımın benimsenmesi bazı şirketlerin aynı miktarda gelir elde etmesine ancak daha düşük işçilik maliyetleriyle kar marjlarını artırmasına olanak tanıyabilir” diye yazıyor.

Analistler, geniş ölçekli yapay zekanın benimsenmesi hala ‘oldukça belirsiz’ olduğundan, teknolojinin 2025 ile 2030 arasında anlamlı bir makro etkisi olmasını ve bu tarihten önce bile kurumsal kazançları artırmaya başlamasını bekliyor.

Borsa yatırımcıları için ise bu fırsat anlamına geliyor. Bu nedenle Hammond ve ekibi, kısa ve uzun vadede yapay zekadan faydalanacak önemli şirketleri vurguluyor…

Kısa vadede kazananlar: Çip üreticileri ve veri merkezleri

İlk olarak, kısa vadede Goldman Sachs, yapay zekanın kazananlarını üç kategoriye ayırıyor: “Etkinleştiriciler, hiper ölçekleyiciler ve yetkilendirilmiş kullanıcılar.”

‘Etkinleştiriciler’, yapay zekayı işletmeye izin veren yarı iletkenler ve ilgili ekipmanlar gibi temel donanımın önemli üreticilerini içeriyor. Bunlar ‘altına hücum’ niteliğindeki yapay zekanın ‘kazma ve kürekleri’ olarak nitelendiriliyor. Analistler, yarı iletken üreticileri Nvidia ve Marvell Technology'nin yanı sıra veri merkezleri için elektrik kabloları ve diğer donanımlar sağlayan Credo Technology Group'un yatırımcılar için 'en iyi etkinleştirici seçimleri' olduğunu vurguluyor.

‘Hiper ölçekleyiciler’, bulut bilişim bölümlerinin yapay zekanın büyük ölçekte ticarileştirilmesinden faydalanması gereken Microsoft, Alphabet ve Amazon dahil olmak üzere büyük teknoloji firmalarını içeriyor. Üretken yapay zeka sohbet robotları ve ilgili teknolojiler, eğitilmeleri ve çalıştırılmaları için büyük ölçüde bulut bilişim kaynaklarına ve altyapısına güveniyor.

Son olarak ise halihazırda yapay zekayı ürün ve hizmet sunumlarını genişletmek için kullanan teknoloji şirketleri olan ‘güçlendirilmiş kullanıcılar’ bulunuyor. Listede, reklamcılığı geliştirmek için çok sayıda üretken yapay zeka kullanan sosyal medya devi Meta Platforms yer alıyor. Ayrıca, Photoshop’a yapay zekayı eklemleyen yazılım sağlayıcısı Adobe ve finansal yazılım firması Intuit'in yanı sıra müşteri ilişkileri yönetimi yazılım devleri Salesforce ve ServiceNow da kendine bu listede yer buluyor.

Uzun vadede kazananlar: Daha fazla çıktı, daha az iş gücü

Goldman Sachs, uzun vadede yapay zekanın yalnızca çalışan verimliliğini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda bazı firmaların çalışan sayılarını azaltmasına da olanak tanımasını bekliyor. Bankaya göre, bu etkilerin birleşimi, iş gücü maliyetlerini azaltacak ve gelirleri artırarak kazançları artıracak.

Hammond ve ekibi, yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesini bekledikleri zamana ilişkin bir zaman çizelgesi yayınlamıyor ama bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair oldukça iyimser bir tahminde bulunuyor: “Çerçevemiz, ortalama Russell 1000 hissesi için kazancın, yaygın yapay zeka yoluyla taban çizgisinden yüzde 19 oranında daha fazla olabileceğini gösteriyor.”

Büyük şirketler bu tahminleri benimsemiş görünüyor. Yapay zeka bağlantılı hisse senedi artışının bir balon olabileceği yönündeki son tahminlere rağmen, şirketler teknolojiye gerçekten de büyük yatırım yapıyor. AT&T gibi halka açık telekomünikasyon devlerinden Bessemer Venture Partners gibi girişim sermayesi (Venture Capital - VC) fonlarına kadar, bu yıl yalnızca yapay zekaya milyarlarca dolar harcanmış durumda. Her ne kadar halkın ChatGPT hakkındaki heyecanı yatışmış olsa da şirket yöneticileri hâlâ yapay zekaya sahip.

Kurumsal kazanç çağrılarında teknolojiye yapılan atıflardaki istikrarlı artış da anlamlı bir veri sunuyor. Ağustos ayının bitmesine henüz bir hafta olmasına rağmen kurumsal kazanç raporlarında hala ‘yapay zeka’ kavramından bahsediliyor.

Uzun vadede kazanan yapay zeka rallisine girmek isteyen yatırımcılar için Goldman Sachs, kazananların iki temel özelliğine odaklanılmasını öneriyor: Buna göre, yapay zekadan en çok yararlanacak firmalar, gelirlerine göre yüksek işçilik maliyetlerine sahipler ve yapay zekayı bu maliyetlerin büyük bir kısmını azaltmak için kullanabiliyorlar.

Goldman analistlerine göre bunların, genellikle yazılım, temel tüketici ürünleri ve profesyonel hizmet sektörleri de dahil olmak üzere çok sayıda beyaz yakalı çalışanın bulunduğu sektörlerdeki şirketler olması öngörülüyor.

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Goldman Sachs: Yapay zeka yutturmaca değil, gerçek

 

Yapay zeka, popülaritesini yitiriyor mu?

 

Jeremy Grantham: Yapay zeka mini bir balon

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Goldman Sachs: Yapay zeka borsada kazançları yüzde 30 artırabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)