E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?---

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?
25 Ağustos 2023 - 14:21 borsagundem.com

Bir yılda yüzde 230’ün üzerinde yükselen bir hisse her ne kadar yatırımcıların şüpheyle yaklaşmasına neden olsa da uzmanlara göre Nvidia hisselerindeki çılgın yükseliş güçlü temellere bağlı olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nvidia hisseleri perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yıl kabaca %230 değer kazanan Nvidia hisseleri şirketin güçlü bilanço raporuyla desteklendi.

Bu olağanüstü yükseliş Wall Street’teki bazı kesimlere 1990’ların sonundaki teknoloji balonunun hatırlatsa da uzmanlara göre şirket bu dönemdeki internet ve çip üreticileriyle aynı kaderi paylaşmayabilir.

YahooFinance’in haberine göre, Jefferies Hisse Senetleri Analisti Mark Lipacis konuyla ilgili paylaştığı notta, “Bugün ürün geliştirmeleri, üretkenlik amacıyla veya doğrudan üretken yapay zeka kullanarak maliyetleri düşürüp getiri sağlayan birçok şirket örneği olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Lipacis buna karşın 1990’lardaki internet şirketlerinin büyük oranda gelecekte gerçeğe dönüşmesi beklenen bir hayale yatırım yaptığını hatırlattı. Yapay zeka ise bugünden işletmelerin görünümlerini değiştiriyor.

Nvidia Kurucusu ve CEO’su Jensen Huang çarşamba günkü bilanço açıklamasında, “Veri merkezi platformumuza olan talep muazzam ve hem müşteriler hem de sektörler arasında oldukça geniş tabanlı. Talep seviyemiz görünür bir şekilde gelecek yıla sarkıyor. Üretim döngüsünün süresini kısalttıkça ve kapasite eklemek için tedarik ortaklarımızla birlikte çalıştıkça arzımız da artmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nvidia hisseleri bilanço sonrası açılışta kaydettiği rekor yükselişe rağmen perşembe gününü kâr satışlarının ardından %0,10 yükselişle kapattı. Şirketin ikinci çeyrek geliri geçen yıla göre %101’lik artışla ve Wall Street’in 11,04 milyar dolarlık beklentisinin çok üstünde 13,51 milyar dolar olarak kayda geçti.

1990’larda Cisco, Oracle ve Intel gibi şirketler çip üreticilerinin etrafında oluşan yatırımcı coşkusu sayesinde hisselerinde olağanüstü fiyat artışları görmüştü. 2000 yılında New York Times Cisco’yu borsaların ‘lider’ şirketi olarak tanımlamıştı. Ancak bir yıldan az bir süre sonra şirketin hisseleri makro ekonomideki yavaşlama, işçi çıkarmalar ve kâr düşüşü sebebiyle dibi boylamıştı.

Santa Clara Üniversitesi’nin iktisat bölümünde doçentlik yapan Thomas Russell 2001 yılında The Times’a yaptığı bir açıklamada Cisco’daki yavaşlamanın yarı iletken sektörü için bir “uyarı işareti” olduğunu söylemişti. Russell Cisco’nun ekonomide ileriye dönük olarak oynadığı rolün değişmediğini sözlerine eklemişti. Bu üç çip üreticisinin hisseleri de dot-com balonunun patlamasıyla %80 civarında değer kaybetmişti.

Temmuz ayında BlackRock’ın Küresel Temel Hisse Senetleri Baş Yatırım Sorumlusu Tony DeSpirito medyada sözü geçen talebin ‘ciddi anlamda gerçek’ olduğunu ve yapay zeka kaynaklı bilanço büyümelerinin ‘daha yeni gelmeye başladığını’ söyledi. Talebin Nvidia’nın arzını geride bıraktığına işaret eden göstergeler şirketin bu çeyreğe ilişkin bilanço öngörüsünde de oldukça arttı.

Temmuz ayında Tesla CEO’su Elon Musk şirketinin “Nvidia çiplerini Nvidia’nın kendilerine tedarik sağlayabildiği hızda” aldıklarını söyledi.

Son bilanço raporlarında büyük teknoloji devleri Amazon ve Apple Nvidia çiplerinin kendi şirketlerindeki bazı yapay zeka projelerine güç verdiğini açıkladı. Meta ise üretken yapay zekanın kullanıcılarını daha uzun süre uygulamalarında tuttuğunu ve kendilerine ek gelir sağladığını söyledi.

Goldman Sachs Genel Müdürü Toshiya Hari perşembe günü paylaştığı bir araştırma notunda, “Her ne kadar büyük bulut teknolojisi hizmet sağlayıcılarının yanı sıra diğer ticari yarı iletken tedarikçilerinden ortaya çıkan rekabetin farkında olsak da Nvidia’nın statüsünü korumasını bekliyoruz. Şirketin rakiplerinden daha üstün seviyede olan rekabetçi özellikleri ve müşterilerinin giderek daha karmaşık yapay zeka modelleri geliştirme ve dağıtma konusundaki aciliyeti göz önüne alındığında öngörülebilir geçecekte bilgi işlem sanayiinin standartlarını belirliyorlar” açıklamasında bulundu.

Huang, bulut ve kurumsal yazılım sistemlerinde yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde veri merkezi oluşturacaklarını tahmin ediyor. Bu sektörde yapılan sermaye harcamaları hızlandırılmış bilgi işlem ve üretken yapay zeka yetenekleri oluşturma yönünde ilerleyecek. Bununla birlikte Huang harcamaların 250 milyar dolar olduğunu ve dönüşüm sürecinin tamamlanmasına çok uzak olduğunu söyledi.

Huang, “Bu kısa vadeli bir şey değil. Bu uzun vadeli bir endüstri geçişi ve bu iki platformda değişimin aynı anda gerçekleşeceğine inanıyoruz” dedi.

Nvidia CEO’su servetine servet kattı

 

Nvidia'dan 25 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

Hisse senetleri rekor seviyelere yükselebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)