E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te boğa piyasasına büyük darbe---

Wall Street’te boğa piyasasına büyük darbe

Wall Street’te boğa piyasasına büyük darbe
12 Haziran 2020 - 10:23 borsagundem.com

Perşembe gününü %5,9’luk düşüşle bitiren ABD borsaları 23 Mart sonrası rallinin sonunun gelip gelmediğini tartışıyor. Uzmanlara göre bu düşüş boğa piyasasını engellemeyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe günü kovid-19 kısıtlamaları süresindeki keskin düşüşlerin ardından en kötü seansını geçirdi. Dow Jones endeksi 1.862 puan düşüş gösterdi. S&P 500 endeksi ise toplamda %5,9 oranında kayıpla 16 Mart tarihinden sonra en sert düşüşünü yaşadı.

Yatırım ve araştırma şirketi Bespoke S&P 500 endeksindeki %5’i aşan düşüşe neden olan en önemli etkenlerin ikinci dalga korkusundaki yatırımcıların ABD’deki artan vaka sayısını görmesi ve ABD Merkez Bankası Jerome Powell’ın yatırımcıları yükseliş rüyasından uyandıran verileri olduğunu belirtti.

Boğa piyasası bitmedi

S&P 500’ün beş günlük işlem programına geçtiği 1952 tarihinden bu yana endeks 28. kez bir günde %5’in üzerinde değer kaybetti. Bu düşüşlerin beşi ise son üç ayda gerçekleşti. Yatırım ve araştırma şirketi ayrıca perşembe günlerinde %5’i aşan çöküşün de oldukça nadir olduğunu kaydetti.

Bespoke S&P 500’ün %5 veya üzeri düşüşlerin ertesi gününde %81,48 oranla yükselişe geçtiğini ve yükseliş ortalamasının de %2,14 olduğunu belirtti.

Zaman dilimi süresi arttıkça geri dönüşün yoğunluğu da yükseliyor. %5’lik ve daha fazla orandaki düşüşlerin bir yıl sonrasında borsalar %82,6 ihtimalle yükseliyor ve yükseliş ortalama %18,92 civarında gerçekleşiyor.

Bespoke’un verilerine göre perşembe günkü yoğun satış 23 Mart tarihli dip seviyesinin ardından ortaya çıkan boğa piyasasının sonu olmayabilir.

Wall Street aşırı beklentiler nedeniyle düştü

Yatırım danışmanlığı firması SunTrust’ın Baş Piyasa Stratejisti Keith Lerner hisse senetlerinin dip seviyelerden yükselmesinin ardından fiyatlandırmaların çok yüksek olduğunu belirtti. Lerner “Mart ayından bu yana %40 aşan yükselişin ardından piyasalar yukarıya doğru gerginleşti kötü haberlere dayanıksız hale geldi” ifadelerini kullandı.

Baş Stratejist piyasaların kusursuz bir yeniden açılma sürecini değerlendirdiğini bu nedenle de piyasalarda halen mevcut olan iyi haberlere rağmen keskin şekilde düştüğünü söyledi. Lerner, “Geçtiğimiz cuma beklentinin çok üstündeki işsizlik rakamları yatırımcıların beklentilerini yükseltti ve yükselen beklentiler üzerine korona virüs odaklı kötü haberler piyasaları çok sert vurdu” ifadelerine yer verdi.

Lerner, Wall Street’teki gerilemenin 23 Mart dip seviyesinin ardından hızla yükselen borsaların kazançları sindirme döneminde geldiğini hatırlatıyor. Baş Baş Stratejist düşüşü Bespoke’un raporuna benzer bir biçimde değerlendiriyor ve 2008 krizi sonrası toparlanmada görüldüğü gibi uzun dönemli geri dönüşlerde tökezlemelerin olabileceğini belirtiyor. Lerner röportajında, "Tarih sadece bir rehber olsa da piyasanın yakın vadeli yönü için makul bir yol haritası olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya devi 1 milyar dolarlık hisse satacak

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

İkinci dalga endişesi ABD endekslerine sert satış getirdi

 

Borsa İstanbul sert satışla açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net man 12 Haziran 2020 11:44

    Düzeltme desek..

  • borsa12 Haziran 2020 11:24

    powel borsalara bomba attı

  • ekonomist/stratejist12 Haziran 2020 11:00

    Ayı piyasasındaki boğa göstermeliktir şansın varsa kazanırsın ancak ayılar daha güçlüdür. Ayı piyasasına girildiği anda çıkmak çok zor olur birkaç firma veye sektör hariç. 2008 Krizi sonrası kesintisiz süren suni bir boğa piyasası hakimdi ancak gerçek manada bir ayı piyasasına ihtiyaç vardı çünkü piyasayı zombilerden temizlemek gerekirdi.