E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor---

Wall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor

Wall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor
08 Eylül 2023 - 13:47 borsagundem.com

Borsada rallinin yakıtı tükenmiş gibi gözükse de, ABD ekonomisinin dirençli yapısı, özellikle kötümser analistlerin tahminlerini geri çekmesine neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Ağustos ayından bu yana oldukça dalgalı bir seyir izliyor. Sene başından bu yana yaşanan rallinin yakıtının tükenmesi, düşüşün derinleşeceği endişesi doğuruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de düşüş eğilimine sahip birçok analist, yıl sonu tahminlerini yukarı yönlü revize ediyor. Bunda, ABD ekonomisinin dirençli yapısının önemli rolü olduğu kabul ediliyor.

Ayılar düşüş tahminlerinden vazgeçiyor

Bloomberg’den Alexandra Semenova’nın haberine göre, Wall Street'in en büyük ayıları, 2023 yıl sonu tahminlerini ya geri çekiyor ya da yukarı yönlü revize ediyor. Son olarak, Wall Street'in borsadaki en büyük kötümserlerinden biri olan Greg Boutle da, S&P 500 Endeksi'ne ilişkin düşüş tahminini geri çekti.

BNP Paribas’ın ABD hisse senedi ve türev stratejisi başkanı Greg Boutle’ın tahmini gösterge endeksin yılı 3.400 puan seviyesinde tamamlayacağına yönelikti. Bu, endeksin 2022'deki seviyesine göre yüzde 11 ve Temmuz ayındaki zirvesine göre yüzde 26 düşüş anlamına geliyordu. Boutle’ın tahmini, Bloomberg’in anketine katılan stratejistler arasında en düşük hedefe karşılık geliyordu.

Ancak bu hafta piyasanın kasvetli tahminlere meydan okumasının ardından Boutle da teslim oldu. Boutle, yılın son dört ayında Morgan Stanley'den Mike Wilson (3.900 puan) ve Piper Sandler & Co.'dan Michael Kantrowitz'den (3.600-3.800 puan aralığı) daha yukarı bir seviye öngörerek hedefini 4.150 puan seviyesine yükseltti. S&P 500 Endeksi dünü 4.451 puanda kapattı.

Verilerin esnekliği şaşırtıcı

Revize edilen tahmin, ABD ekonomisinin bu yıl bir resesyondan kaçınacağına dair artan beklentiyi yansıtıyor. Resesyonun, bir zamanlar Fed'in agresif faiz artırımlarının ardından gelmesi bekleniyordu. Boutle, ekonomik büyüme soğudukça ve analistler kurumsal kazanç tahminlerini düşürdükçe hisse senetlerinin düşüşe geçmesini beklediğini ifade ediyor.

Boutle, “Bu yıla ilişkin bakış açımız ABD'de bir resesyon görme fikrine dayanıyordu. Sanırım sokaktaki birçok insan gibi biz de ABD'deki verilerin esnekliğine şaşırdık” diyor.

Boutle, ekonominin şaşırtıcı gücü karşısında gafil avlanan tahminciler arasında yer alıyor. Bu durum, yatırımcıların Fed'in faiz artırımlarını tamamlamaya yaklaştıkça ülkenin resesyondan kaçınacağı beklentisini fiyatlamasıyla hisse senedi fiyatlarında keskin bir yükselişe yol açtı. Ağustos ayının başından bu yana yaşanan gerilemeye rağmen S&P 500 Endeksi, 2023 yılında hâlâ yaklaşık yüzde 16 oranında yüksek seyrediyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre S&P 500 Endeksi, Temmuz ayında gördüğü zirveyle, Wall Street ortalama yıl sonu hedefini Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyede aşmış oldu. Bu beklenmedik ilerleme ve daha iyimser görünüm, bir stratejist dalgasının S&P 500 tahminlerini yukarı doğru revize etmesine yol açtı.

Yükseliş senaryosu büyük ölçüde fiyatlandı

Boutle, “BNP Paribas, endeks 4.600 puanı test ederken bile 3.400 hedefini ‘optimal olandan daha uzun bir süre’ korudu” diyor ve ekliyor: “Bunun nedeni, devam eden fiyat hareketinden habersiz olmamız değildi. Amacımız, yaptığımız şeyin piyasaya yönelik bir işaretleme yapmak değil, bunun yerine tahminimizi, verilerle mantıksal tutarlılığa sahip bir bakışa dayandırdığımızdan emin olmak istememizdi.”

Firmanın son makroekonomik görünümü, büyüme geriledikçe 2024 kazanç tahminlerinin geri çekileceğini gösteriyor. Ekonomi yeniden hızlansa ve kazanç tahminleri yükselse bile Boutle, yükseliş senaryosunun zaten büyük ölçüde fiyatlandığını söylüyor. Boutle, şimdilik BNP'nin temel durumunun 'belirsizlik aralığı’nda kaldığını ifade ediyor.

Ayılar nihayet pes ediyor

 

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Borsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?

 

Boğalar düşüşün derinleşmemesi için bu seviyeyi korumalı

 

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)