E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemWall Street'in kabusu Trump ya da Biden değil, belirsizlik---

Wall Street'in kabusu Trump ya da Biden değil, belirsizlik

Wall Street'in kabusu Trump ya da Biden değil, belirsizlik
21 Ağustos 2020 - 11:58 borsagundem.com

Wall Street’in en korkunç seçim kabusu Trump’ın ya da Biden’ın kazanması değil. Seçim sonuçlarının belirsiz olması

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başkan Donald Trump 2020 seçimlerini Amerikan tarihinin en tehlikeli seçimleri olarak niteledi. Rakibi eski Başkan Vekili Joe Biden, Trump’ın Beyaz Saray’ı kolay terk etmeyeceği konusunda uyarıda bulundu. Trump ise kaybetmesi durumunda aleyhine olan seçim sonuçlarını kabul edeceğini açıklamadı. 

3 Kasım seçimlerinden sonra kazananın günlerce, haftalarca ya da daha uzun süre belirlenemediği bir senaryo hayal etmek kolay.

Seçim sonuçları üzerine uzatmalı bir tartışma yatırımcılar için kabus haline gelebilir. Ve dünyanın en büyük ekonomisindeki güç geçişine dair sorular uyandıran bir tartışmalı seçimden daha belirsiz ne olabilir?

Cumberland Advisors’un kurucularından David Kotok, CNN’e yaptığı açıklamada “yükselen bir endişe var” dedi. “Eğer iki aday arasında az bir fark oluşursa, seçimlere yaklaşırken piyasalarda bir düzenlemeye gidebiliriz.”

Bu belirsizlik durumu, korona virüs pandemisiyle daha da büyüyor. Korona virüs süresinde bir çok eyalet, korona virüse yakalanmak istemeyen Amerikalıları sakinleştirmek için oy pusulalarının posta yoluyla gönderilmesi kararı aldı. Trump ise, bu iddialar sürekli yalanlansa da, oy pusulalarının posta yoluyla gönderilmesinin büyük bir hileye yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

AGF Investments’ın ABD baş stratejisti Greg Valliere, “oy pusulalarının çoğunlukla posta yoluyla gönderildiği eyaletlerde sonuçların başa baş çıkması Trump’ın hile iddialarını tetikleyebilir mi?” sorusunu sordu. “Bu bizim için büyük bir korku.”

Valliere’in tahminine göre, yargıtayda çözülecek tartışmalı bir seçim sonucunun gerçekleşme ihtimali %30.

Piyasalar bir mavi dalgaya tolerans gösterebilir

Wall Street için en iyi senaryolardan biri Trump’ın yeniden seçilmesi. Trump iktidarının ilk yıllarında hisseler, büyük oranda yönetiminin düşük vergi politikalarıyla birlikte yükselişe geçmişti. Ancak Trump’ın ticaret savaşları yatırımcılar cephesinde memnuniyetsizlik yaratarak, zaman zaman hisselerde düşüşlere neden olmuştu.

Yine de piyasalar Biden’ın anketlerdeki yükselişi karşısında sakin bir tutum izliyor. 

Bu yılın bahar ve yaz aylarında borsalarda bir ralli gerçekleşti. Üstelik bu Biden’ın anket sonuçlarında Trump karşısında favori aday olarak belirlenmesine rağmen meydana geldi. Biden’ın kurumsal vergileri yükseltme ve temiz enerjiyi destekleme önerileri piyasaların bir bölümüne ağır darbeler vurabilir. Kotok’a göre, bu durum Biden yönetiminin, Trump dönemine kıyasla bir miktar istikrar getirebileceğine olan inançtan kaynaklanıyor.

Kotok açıklamasında “piyasalar, vergiler artsa ve her şey değişse bile bir mavi dalgayı tolere edebilir” dedi. “Piyasalar kaotik yönetim karşısında yorgun düştü.

Tam da bu noktada Wall Street, seçim sonuçları hemen belirlenmezse şaşkına dönebilir. Seçim sonuçlarının açıklanmasının zaman alacağını düşünmek mantıklı, özellikle de posta yoluyla gönderilen oy pusulalarının sayımı göz önünde bulundurulduğunda.

Global Asset Allocation’ın baş yatırım danışmanı Todd Jablonski, “ABD’de seçim sonuçlarının hemen belirlenmemesinin piyasaları korkutma ihtimali düşük” dedi.

Bu sonbahar emniyet kemerlerinizi bağlayın

Tüm bunların tersine, sonuçların tartışma yarattığı bir ortam yatırımcıların güvenini sarsabilir.

Invesco’nun global yatırım stratejisti Kristina Hooper, “seçim sonuçlarıyla ilgili en kötü senaryo, tartışmalı bir bekleme olacak” dedi. Yine de bu durum Hooper’a göre hisse fiyatlarında dramatik bir etki yaratmayabilir. 

UBS Global Wealth Management’ın Amerika başkanı Thomas McLoughlin ise tartışmalı bir seçim sonucu halinde yatırımcıların altın ya da ABD hükumet borcu gibi güvenli limanlara sığınacaklarını söyledi. McLoughlin, “sonucun belirlenemediği bir durumda, yatırımcıların piyasa oynaklığına karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Piyasalar belirsizliği sevmez” dedi.

Buradaki problemse, yatırımcılara yön verecek herhangi bir tarihi örnek olmaması. En yakın örnek, Al Gore ve George W. Bush arasındaki seçimlerde, 2000 yılında Florida’da yaşanan oy pusulası gerginliğiydi. Altı hafta süren gerginlik piyasaları etkilemişti. Belirsizlik yatırımcıları şüphesiz bir biçimde korkuttu. S&P 500 endeksi seçim gününden itibaren %12 düşerken, altın fiyatları sert bir yükseliş sergilemişti.

Trump faktörü

Elbette 2000 yılındaki yeniden sayımlar tam anlamıyla mevcut durumla paralellik taşımıyor. 

Bush ve Gore’un  aksine, Trump kaideleri yıkmasıyla, tahmin edilemez davranışlarıyla ve Amerika’nın kurumlarına kafa tutmasıyla tanınıyor. 2000 yılında bazıları Bush ve Gore’un açılış gününden önce seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceğini sorgulamıştı. Ama bu, Trump’ın seçim sonuçlarına itiraz etmesi durumunda daha uzun sürme ihtimalini taşıyor.

Kazanamaması halinde başkanın seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceği sorulduğunda Beyaz Saray basın sözcüsü Kayleigh McEnany, Çarşamba günü yaptığı açıklamada “başkan her zaman olacaklara bakacağını ve sonrasında karar vereceğini söylüyor” dedi.

Cnn yazarı Chris Cillizza ise yazısında “Beyaz Saray Trump’ın seçim sonuçlarına itiraz etmeyeceği iddiasını bıraktı” dedi.

Ekonomi darbe alacak mı?

Uzun vade yatırımcıları, seçim kaynaklı karmaşaya yüksek tepkiler vermeyebilir. Tartışmalı bir seçim yatırımcıları sarsabilir hatta tüketici güvenini yıkabilir. Ama asıl sınav, pandemi sürecinden sonra iyileşme gösteren narin ekonominin sarsılıp sarsılmayacağı. Eğer bu sarsıntı gerçekleşmezse piyasalar yeniden ralliye başlayacak. 

ABD'de seçimler yaklaşırken anketlerde son durum

 

ABD Senatosu'ndan Rusya'nın seçimlere etkisi raporu

 

Wall Street rekor haftayı yüksek puanla kapatmak istiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)