E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinde kritik enflasyon sınavı---

Wall Street rallisinde kritik enflasyon sınavı

Wall Street rallisinde kritik enflasyon sınavı
18 Aralık 2023 - 18:09 borsagundem.com

ABD borsalarındaki FED rallisi enflasyon sınavına hazırlanıyor. Cuma günü açıklanacak PCE göstergelerinin FED’in iyimser enflasyon beklentilerini doğrulayacağı umut ediliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih ettiği enflasyon göstergesinin son güncellemesi hafta içerisinde borsalardaki güçlü ralliyi teste tabi tutacak.

Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksinin kasım ayı raporu cuma günü açıklanacak. Ekonomistlerse enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyor. ABD ekonomi takviminde yer alan konut, tüketici güveni ve üçüncü çeyrek ekonomik büyüme verileri gibi önemli göstergeler de hafta içerisinde açıklanacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi yedi gün üst üste gelen yükselişlerin ardından pazartesi gününe de %0,39’luk yükselişle başladı. ABD borsaları cuma günü kapanışı itibariyle 2017’den bu yana en uzun soluklu rallisini gerçekleştiriyor. Cuma günü üçüncü kez tüm zamanların rekorunu kıran Dow Jones Endeksi de yeni güne yükselişle başladı. Borsalardaki rallinin ardındaki temel sebepse FED’in gelecek yıl beklenenden daha fazla faiz artışı gerçekleştireceğine dair işaretler vermesiydi.

Yatırımcının gündemi enflasyon

FED’in 2024’te faiz indirimi öngörmesinin en önemli sebebi enflasyonun %2 hedefine beklenenden daha hızlı ulaşılacağı yönündeki göstergeler. FED’in çarşamba günü yayınladığı son projeksiyonlarında çekirdek PCE göstergesinin gelecek yıl %2,4’a düşeceği öngörülüyor. Bir önceki raporda ise enflasyonun 2024 sonunda %2,6’da kalacağı tahmin ediliyordu.

FED Başkanı Jerome Powell 13 Aralık’ta gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Enflasyon düşmeye devam ediyor. İstihdam piyasasındaki dengelenme devam ediyor. Her ne kadar bundan sonrasının daha zor olacağını varsaysak da şimdiye kadar bu böyle olmadı ve her şey çok iyi gitti” açıklamasında bulundu.

Powell enflasyon için %2 hedefinin korunmaya devam ettiğini ve bu hedefin ne kadar üzerinde olunduğunun cuma günü açıklanacak PCE verileriyle ortaya çıkacağını kaydetti.

Ekonomistler değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek PCE’nin kasım ayında %3,4 olmasını bekliyor. Bir önceki aya göre çekirdek enflasyondaki yükseliş beklentisi ise %0,2.

Bank of America ABD Ekonomisi Michael Gapen konuyla ilgili açıklamasında, “Kasım PCE enflasyonu gözle görülür bir düşüş göstermeli. Çekirdek enflasyonda %0,1’lik bir artış bekliyoruz. Toplamda enflasyon baskılarının ılımlı olduğuna dair FED’in koleksiyonuna bir işaret gösterge daha eklenmeli” diyor.

Hisse senetleri tüketiciye ışık tutacak

ABD borsaları bu hafta Nike, FedEx, General Mills ve Carnival şirketlerinin çeyrek raporlarına hazırlanıyor. Şirket raporları 2024’te düşüş beklenen tüketici harcamalarına dair önemli işaretler paylaşabilir.

Özellikle Nike ve FedEx bilançoları yatırımcıların Noel alışverişi taleplerine dair erken bir bakış açısı sağlayacak. 30 Kasım tarihine kadar olan dönemi belirtecek olan bilançolar tatil sezonuna ilişkin önemli bir gösterge niteliğinde.

UBS analisti Jay Sole Nike bilançosuna ilişkin, “ABD’de toptan satış alanının baskı altında kaldığını düşünüyoruz. Stoklar hâlâ çok yüksek ve tüketiciler fiyatlara daha duyarlı hale geliyor. 90 gün öncesine kıyasla son öğrendiklerimiz envanterin temizlenmesinin beklenenden daha uzun süreceği yönünde” açıklamasında bulundu.

Analist, “Enflasyonun tüketicileri olumsuz etkilemeye devam etmesi, pandemi dönemi tasarruflarının tükenmesi ve yüksek faiz oranlarının tüketici harcamaları üzerinde baskı oluşturması nedeniyle zorlu makro trendlerin etkilerini sürdürmeye devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Güvercin FED’e sert tepki: Powell sorumsuz davranıyor

 

Yatırımcılar yüksek faiz senaryosunu reddediyor

 

ABD konut piyasası canlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)