E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street hatasını anladı, yıl sonu hedeflerini revize ediyor---

Wall Street hatasını anladı, yıl sonu hedeflerini revize ediyor

Wall Street hatasını anladı, yıl sonu hedeflerini revize ediyor
18 Eylül 2023 - 14:32 borsagundem.com

Wall Street, 2023 yılı öngörülerinde hatalı olduğunu nihayet anladı. Stratajistler, hızla yıl sonu hedeflerini revize etme yoluna gidiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını saran yapay zeka güdümlü ralli, 2023 yılının özeti niteliğinde oldu. Tam anlamıyla sürpriz olarak görülen ralli her ne kadar hız kesmiş olsa da, Wall Street analistleri bu yıla dair öngörülerinde yanılmış olduklarını kabul etmeye başladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yılki ralli hakkında büyük ölçüde yanılan borsa stratejistleri, sonunda hatalarıyla yüzleşmeye başlıyor ve S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedeflerini yükseltiyor.

Yıl sonu hedefleri revize ediliyor

Bloomberg’den Jess Menton and Alexandra Semenova'nın haberine göre, geçen hafta endeksteki yıl sonu hedefini 4.300 puandan 4.750 puana çıkaran Societe Generale'den Manish Kabra’nın ilk tahmini ise 2023 yılına yaklaşıldığı dönemde, 4.300 puanın yüzde 25 oranında altında ve 3.800 puan civarındaydı. Aynı zamanda, Piper Sandler’dan Michael Kantrowitz ve BNP Paribas'tan Greg Boutle için de benzer bir durum geçerli. Satış tarafı tahmincileri arasında yer alan bu ikili, 3.225 ve 3.400 puan ile en düşük yıl sonu hedeflere sahipti ve ikisi de sırf bu yılki yüzde 15,9'luk ralliye ayak uydurabilmek için son aylarda 2023 görünümlerini yükseltmek zorunda kaldı.

Morgan Stanley'nin gözü pek ayısı Mike Wilson ise Temmuz ayında çok uzun süredir karamsar olmakla hatalı ettiğini kabul etti. Ancak yıl bitmeden ABD hisse senetlerinin hâlâ yüzde 10'dan fazla düşeceğini düşünüyor.

50 Park Investments'ın kurucusu Adam Sarhan, “Grup düşüncesi ve psikolojisi, stratejistlerin davranışlarının temel itici gücüdür. Bu yıl pek çok stratejist uzun süredir yanılıyor ve birçoğu borsayı yakalamaya çalışırken hedeflerini ayarlamak zorunda kalıyor” diyor.

Kasvetli hava ikilem yaratıyor

Stratejistler 2023 tahminlerinden büyük ölçüde vazgeçmiş olsalar da boğalara dönüşmeye henüz hazır değiller. Örneğin Kabra, tüketici harcamalarındaki daralma nedeniyle S&P 500 Endeksi’nin gelecek yılın ortasında 3.800 puana düşmesini bekliyor. Endeks geçen haftayı 4.450 puanda kapattı.

Kabra bu noktada yalnız değil. ABD ekonomisinin resesyondan kaçınabileceğine dair işaretler artarken, stratejistler genel olarak 2024 yılında piyasada bir gerileme öngörüyor. Enflasyon oranı genel olarak düşüyor, perakende satışlar güçlü kalıyor ve Fed'in bu hafta faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Parası tehlikede olan yatırımcılar için Wall Street'teki kasvet, bir ikilem yaratıyor. Bu, Fed'in enflasyonu dizginleme çabalarının hala ekonomiyi tehdit ettiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda, hisse senetleri 2023 yılında aynı tehditlerin üstesinden geldi ve şimdi, 'Kurumsal Amerika'nın kâr görünümünün iyileşmesi ve Fed'in herhangi bir durgunluk belirtisi görmemesi nedeniyle, bazı piyasa gözlemcileri ayıların yine yanılacağı sonucuna varıyor.

Farklı basınçlar

Teknolojiyi ve büyüyen hisse senetlerini tercih eden bir hisse senedi boğası olan Sarhan'a göre, tüm bunlar stratejistler gibi piyasayı izleyenler ile müşteri parasını yönetenler için risklerin ne kadar farklı olduğunu ortaya koyuyor. Sarhan, “Bir para yöneticisi için baskı son derece farklıdır. Yalnızca haklı olmanız değil, aynı zamanda piyasayı da yenmeniz gerekiyor; yoksa müşteriler sizi terk eder” şeklinde konuşuyor.

Bir grup Wall Street stratejisti, hisse senetlerinin bu yıl yükselişini sürdürmesi nedeniyle tahminlerini artırmak zorunda kaldı. Bank of America’dan Savita Subramanian, Goldman Sachs'tan David Kostin ve Citigroup’tan Scott Chronert de yükselişe ayak uydurmak için son aylarda 2023 görünümlerini yükseltti.

Wealthspire Advisors'ın kıdemli başkan yardımcısı ve danışmanı Oliver Pursche, “Tahminlerini yükselten ve piyasa çağrılarını ayarlayan herkesin mutlaka hatalı olmadığını, sadece erken davrandıklarını iddia edebilirsiniz. Aynı fikirde olmadığınız birini dinlemek, piyasayı sizinle aynı şekilde gören bir başkasının onay önyargısını aramaktan çok daha değerlidir” diyor.

Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşmasıyla Pursche, kazanç görünümünün parlaklaşması ve harcamaların sağlam kalması nedeniyle borsa ve ekonomi konusunda iyimser pozisyonunu sürdürüyor.

Riskler devam ediyor

Ancak bu, risklerin olmadığı anlamına gelmiyor. Fed yetkilileri, ekonomi ve enflasyonun daha fazla soğumaması halinde borçlanma maliyetlerini yeniden artırmaya hazır olduklarının sinyalini veriyor. Ayrıca, hiçbir zaman bu kadar uzun süredir durgunluk alarmı vermeyen tahvil piyasasından denenmiş ve doğrulanmış bir sinyal de bulunuyor.

Bu noktada Wall Street'in çoğunu rahatsız eden ana soru, eğer gerçekten faiz artırımı süreci devam ederse, Fed'in faiz oranlarını ne kadar süre bu kadar yüksek tutacağı olabilir. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Fed yetkililerinin 19-20 Eylül'deki toplantıda faiz oranlarını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında tutmasını ve ilk indirimin, ekonomistlerin tahmininden iki ay sonra, yani Mayıs ayında gerçekleşmesini bekliyor.

Gidişat bulanıklaşıyor

Tarihsel olarak, Fed'in faiz artırımının ne zaman tamamlanacağının zamanlamasını belirlemek hisse senedi yatırımcıları için çift haneli getiriler sağlıyor ancak merkez bankası artışlara devam etmeden önce, bazı dönemleri pas geçtiğinde, gidişat bulanıklaşıyor.

Yatırımcıların hisse senetlerine yatıracak paraları olduğuna dair işaretler bulunuyor. Hisse senetlerinde yaşanan yılın ilk yarısındaki büyük yükselişin ardından Temmuz ayında yatırımcıların riskleri ‘gergin’ görünse de, Deutsche Bank tarafından derlenen verilere göre artık ‘nötr’ seviyeye oldukça yakın.

Görünüşe göre bu paranın bir kısmı kenardan geliyor. Bank of America'ya göre, ekonominin yumuşak inişe doğru gittiğine dair güvenin artmasıyla hisse senedi fonları son 18 ayın en büyük haftalık akışını yaşıyor. Tüm yıl boyunca hisse senetlerine hafif bir ağırlıkta yatırım yapan Homrich Berg'in baş yatırım sorumlusu Stephanie Lang, “Kimse rallinin bu kadar hızlı ilerleyebileceğini düşünmemişti” diyor.

Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı

 

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

Leon Cooperman: Wall Street yeni zirve yapamayacak

 

Wall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor

 

Wall Street’e iyimserlik geri döndü ancak bir sorun var

 

Wall Street’te iki yıl aradan sonra bir ilk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)