E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street ‘bekle ve gör’ modunda---

Wall Street ‘bekle ve gör’ modunda

Wall Street ‘bekle ve gör’ modunda
18 Ekim 2023 - 12:49 borsagundem.com

Orta Doğu’daki kriz, Wall Street’i ‘bekle ve gör’ pozisyonunda kalmaya zorluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar, doğrudan ekonomiye olduğu kadar dünyadaki jeopolitik risklere karşı da haysiyet sergiliyor. Orta Doğu’daki savaş, bugün bu risklerin başında geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Orta Doğu’daki krizin devam etmesi, Wall Street’in ‘bekle ve gör’ stratejisi izlemesine yol açıyor.

Yatırımcılar kenarda kalmayı tercih ediyor

Bloomberg’den Isabelle Lee ve Sagarika Jaisinghani'nin haberine göre, Orta Doğu'daki çatışma tırmanma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen, Wall Street sürekli artan Hazine getirilerine ve kurumsal Amerika'nın kar gidişatına odaklanmış durumda; yatırımcıların hedge için ödeme yapma iştahları ise sınırlı seyrediyor.

Kararan jeopolitik iklim, petrol arzından riskli varlıklara yönelik iştaha kadar her konuda zorluklar yaratırken, korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, kriz sırasında henüz 20 seviyesinin üzerinde kapanmadı ve son beş yılın en uzun sessizliğinde.

Bu arada Hazine tahvillerindeki güvenli liman rallisi, 10 yıllık tahvilin 2023'ün en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla buharlaşıyor. S&P 500 Endeksi ise yüzde 1'den biraz fazla yükseldi ve Brent ham petrolü, Hamas'ın İsrail'e saldırmasından yani 6 Ekim'den bu yana yaklaşık yüzde 6,5 oranında arttı.

Edmond de Rothschild Asset Management küresel baş yatırım sorumlusu Benjamin Melman, “Yatırımcılar aşırı tepki vermek yerine kenarda kalmayı ve olayların nasıl gelişeceğini görmeyi beklemeyi tercih ediyor. Bu bir bilgelik işareti olabilir ancak bu, yön netleştiğinde güçlü hamleler görmeye hazır olmamız gerektiğini de gösteriyor” diyor. Yine de, Orta Doğu'daki çatışmaların diğer piyasaları nasıl etkilediğine de yakından bakmak gerekiyor.

Petrol

Societe Generale’in ABD sermaye stratejisi başkanı Manish Kabra, “Petrol varil başına 100 doların altında kaldığı sürece diğer piyasalar üzerindeki etki sınırlı olacak. Yine de jeopolitik kaygılar 'kuyruk riski’ olmaya devam ediyor” diyor.

Hisse senetleri

Çok sayıda şirket, üçüncü çeyrek kazançlarını açıklamak üzereyken ve ABD ekonomisi hâlâ enflasyonun inatçı olmaya devam ettiğinin sinyallerini verirken, birçok hisse senedi yatırımcısı Orta Doğu'nun karar alma süreçlerinde nispeten küçük bir faktör olduğunu söylüyor.

Kairos Partners portföy yöneticisi Alberto Tocchio, “Piyasa, önümüzdeki raporlama sezonuyla birlikte mikro çerçeveye odaklanmaya başladı. Sonuçta altın ve petrolün, endekslerde ucuz koruma satın almanın yanı sıra en iyi korunma araçları olduğunu ve hem enerji hem de savunma sektörlerinin daha iyi performans göstermeye devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Tahviller

Şu ana kadar Avrupa'daki birincil tahvil ihracı, kamu sektörü borçlularının da yürürlükte olmasıyla daha güvenli varlıklara doğru yönelmiş durumda. Mali ihraççılar aynı zamanda satabilecekleri daha düşük riskli borçlara, hem euro hem de sterlin cinsinden tahvillere odaklanıyor.

İspanyol özel bankacılık şirketi iCapital'in strateji başkanı Guillermo Santos, şu anda en cazip yatırımın, özellikle ABD getirilerinin yüzde 5'e yakın olması ve Orta Doğu'da daha fazla çatışmanın ortaya çıkmasıyla birlikte sabit gelir satın almak olduğunu söylüyor.

Abrdn Investment Management Direktörü Luke Hickmore ise, “Devam eden savaşın bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek felaket etkileri göz ardı edilemez ve yatırımcılar bunu talihsiz ama kontrol altına alınmış bir olay olarak görmeyi tercih ediyor gibi görünse de, piyasanın bazı köşeleri kesinlikle stres yaşayacak” diyor ve ekliyor: “Şu anda piyasa sakin görünüyor olabilir ancak savaş bölgenin diğer bölgelerini de kapsayacak şekilde genişlerse bu, petrol üzerinde daha fazla baskı ve piyasanın başa çıkabileceği daha fazla belirsizlik anlamına gelir. Volatilite Endeksi 30'a yaklaşırsa, bu artan bir tedirginliğin işaretidir ve özsermaye ve krediyi baskı altına alacaktır.”

Wall Street devleri uyarıyor: 1 euro 1 dolar olacak

 

Wall Street dibe ulaştı mı?

 

Wall Street’in hayalindeki senaryo suya mı düştü?

 

Borsada kırılganlık artmaya devam ediyor

 

Leon Cooperman: Borsa yükselirse şaşırırım

 

Borsaların kazanımlarını koruması neye bağlı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)