E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiUzman görüşü: Fitch kararı BİST'in yükselişini destekler---

Uzman görüşü: Fitch kararı BİST'in yükselişini destekler

Uzman görüşü: Fitch kararı BİST'in yükselişini destekler
09 Eylül 2023 - 12:55 borsagundem.com

Fitch’in Türkiye ile ilgili kararını olumlu yönde yorumlayan uzmanlar, bundan sonra not artışları olabileceğini ve yabancı yatırımcıları çekmek için de Türkiye'nin elini kuvvetlendireceğini vurguladı.

Türkiye'nin kredi görünümünü revize eden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

Açıklamada, görünümün "durağan"a revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.

Türkiye'nin eli kuvvetlenecek

PhillipCapital Yurt İçi Piyasalar Grup Başkanı Üzeyir Doğan yaptığı açıklamada, uzun yıllardır not ve görünümde sürekli olarak aşağı yönlü gelen güncellemelerin ardından notta olmasa da görünümde yapılan bu iyileştirmenin ileriye yönelik beklentileri de artıracağını belirtti.

Doğan, yabancı yatırımcıların buradaki hikaye değişimine dikkat kesilmesi açısından bir sinyal etkisi oluşturacağını ifade ederek, Fitch’in kararının diğer derecelendirme kuruluşlarını da Türkiye’ye daha pozitif bir gözle bakma konusunda cesaretlendireceğini kaydetti.

Kararın Borsa İstanbul’da da devam eden pozitif trendi destekleyeceğine vurgu yapan Doğan, "Ekonomi yönetiminin yakın zamanda gerçekleştireceği yabancı yatırımcı turunda, Türkiye’de hikayenin değişmeye başladığı tezini anlatmada elini kuvvetlendireceğini düşünüyoruz." dedi.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de Fitch Ratings'in kararının pozitif olduğunu belirtti.

Not görünümünün negatiften durağana çıkmasının, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi politikasına attığı resetin sonuçlarını gösterdiğini ifade eden Ash, ''Ancak birçok ekonomik zorluğun üstesinden gelmek için hâlâ gidilecek uzun bir yol var.'' değerlendirmesinde bulundu.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

 

Moody's'ten Türkiye'nin kredi notu için olumlu mesaj

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum11 Eylül 2023 16:53

    trol diyen at kafası nerde acaba gördümü biyerlerini

  • borsacı11 Eylül 2023 08:07

    şirketlerimiz dolar bazında çok ucuz kaldı ayrıca enflasyonu hesap edilirse endeks 12.600 kadar çıkması lazım borsa halen çok ucuz not artışları borsaya dopin yapmışdır tahminim not artışı ekenomiye ve borsaya çok iyi geldi.

  • Baran11 Eylül 2023 09:29

    cari açık 120 milyar dolara çıktı, merkez bankası rezervi -67 milyar dolar, büyüme yavaşladı, enflasyon rekorlar kırıyor, bütçe açığı yükseliyor. ödemeler krizi yaşanırsa daha da ucuzlar

  • Tufan 10 Eylül 2023 08:41

    Dolar bazlı ocakta 305 dolardan döndü. Şuanda 310 dolarda. Burada 2 gün kalırsa sonraki hedef 380 dolar olur. 10300 puan takribi. Ama asıl gezi olaylarında 500 dolardan düşüşe geçti. Asıl hedef 14-15 bin puan olacak. İlla oraya gelecektir ama bir senede mi olur 6 ayda mı göreceğiz. Sabırlı olan kazanır. Dandik hisselerde birgünde zengin olma hayallarini bırakın onun adı kumardır ve %95 kaybeder.

  • Yorum10 Eylül 2023 10:43

    Haklısın puanını verdim Doğru ekonomiyle artan ülke kredi notuyla dolar karşısında yükselen Bi endex göreceğiz sağlam kendini kanıtlamış şirketlerle dinamik karlılığı yüksek geleceği parlak sattığı veya ürettiği ürünlerle gençlere hitap eden bebek şirketler borsada fark yaratır

  • Yönlendirme09 Eylül 2023 16:36

    Bu kadar cikmis bir endekste daha ne iyi olabilir insanlari gazlamayın

  • Yorum10 Eylül 2023 08:22

    Son 3~4 yılın Enflasyonuyla Bi karşılaştır onu yapma becerin yoksa bakkaldan marketten aldığın fasülyeyle karşılaştır Endeks enflasyona parelel bi yükseliş yaptı örnek seçimden sonra marketlerde çok radikal zamlar geldi iki hafta boyunca zamlı etiketler eskileriyle değiştirildi ardından çalışanlara gelen zamdan sonra ili haftada o zamların etiketleri değişti yani piyasaya gelen her zam etiketleri değiştirtiyor bellliki sen bu piyasadan uzak işte çalışıyorsun en basitinden Bi market çalışanına sor fiyatların değişimi konusunu sana o anlatsın bazı ekonomiyi çok bilmişler sanıyorki bir şeye zam gelirse diğerine gelmez ama öyle değil işte bir şeye zam gelirse her şeye zam gelir bu zamlar zamanla durgunluğa tetikler ve epeyce bir müddet böyle gider batışlar başlar kimse bişey almaz ha endeks şimdiye kadar enflasyonla yükseldi ama asıl yükselişi doğru ekonomiyle yapacak ülke notu iki basamak çıksın anlarsın ne demek istediğimi

  • IDAM09 Eylül 2023 14:59

    hazinen ve savunman guclu olmadigi muddetce bu kan emici suluklerin kuklasi olmaya mahkumsun.....dedigimi yapacaksin yoksa notunu dusururum.Musluman dunyasi birlikte olmadi muddetce gavurun kuralina gore oynamk zorundasin, hazineni ekonomini guclendir......

  • Piyasa09 Eylül 2023 14:53

    İyi haber kötü piyasa.satın alındı fazlasıyla ben düzeltme bekliyorum bu hafta.(YTD)

  • Ali09 Eylül 2023 13:27

    Makettir o ya