E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÜnlü ekonomistten büyük dolar krizi uyarısı---

Ünlü ekonomistten büyük dolar krizi uyarısı

Ünlü ekonomistten büyük dolar krizi uyarısı
01 Aralık 2020 - 10:51 borsagundem.com

Kovid vakalarının artmasıyla birlikte ABD’de yeni kısıtlama tedbirleri alınması ihtimali de yükseliyor. Kısıtlamaların ülkede oluşturacağı cari açık Ekonomist Stephen Roach’a göre doların rakipleri karşısında %35 değer kaybetmesine neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda V şeklinde geri dönüş umutlarına rağmen ABD çift dipli resesyonun eşiğine gelmiş olabilir. Yale Üniversitesi Profesörü ve Morgan Stanley’nin Asya Birimi Eski Başkanı Stephen Raoch artan korona virüs vakalarının Wall Street’in V şeklinde toparlanma hedefini bozguna uğratabileceğine inanıyor.

Roach pazartesi günü CNBC’ye verdiği röportajda, “Salgının yayılma oranının artmasıyla birlikte ABD ekonomisi muhtemelen daha ileri kapanmaları tecrübe edecektir” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomist bu kapanma süreçlerinin geçtiğimiz bahar ayları kadar şiddetli olmayacağını belirtse de ekonomide oluşturacağı hasarın kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıyor.

Morgan Stanley’de görev yaptığı 2003 yılında ölümcül SARS salgını tecrübesini de edinen Roach kapanmaların oluşturacağı etkiye ilişkin, “Bu durum ekonomide muhtemelen ilk çeyrekte geçici olarak resesyonun nüks etmesine neden olacaktır. Son 11 işletme döngüsünün 8’İnde buna benzer tekrarlamaları yaşadık ve şu anki durumun bir istinası olduğunu sanmıyorum” dedi.

Roach’un ekonomik beklentileri JPMorgan Chase’in görünümüyle benzerlikler taşıyor. Dev banka 2021’in ilk çeyreğinde ekonomik genişleme öncesinde ABD’deki gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamlarının %1’lik bir dip yaşayacağını öngörüyor. Ancak Roach’un beklentileri daha ciddi bir düşüş yönünde.

Ünlü ekonomist, “Bir çeyreğin GSYİH’sı gibi ses getiren bir tahmini yapmak çok zor. Ancak orta seviyelerde tek haneli bir düşüşün beni şaşırtmayacağını düşünürdüm” görüşlerine yer verdi.

 Dev dolar krizi uyarısı

Roach borsalarda tecrübe edilecek bu çöküşün dolardaki dev düşüşe de katkı sağlayacağını belirtiyor. Ekonomist geçtiğimiz bahar aylarından bu yana dolar krizinin kaçınılmaz olduğuna ilişkin Wall Street’e uyarılarda bulunuyor.

Ekonomist konuyla ilgili açıklamasında, “Görünüşte genel algının dışında olan, çılgın olarak görünen fikrimi ilk açıkladığımda şu anki cari açığın Kovid kaynaklı bütçe açıkları tarafından yönlendirileceği ihtimalinden endişeliydim. Şimdiyse bu ihtimal kaleme aldığım zamankinden de daha dramatik bir şekilde gerçekleşiyor” sözlerini kaydetti.

ABD’de büyük dolar krizi yaklaşıyor

20 Mart tarihinden bu yana dolar küresel rakipleri karşısında %10,5 oranında değer kaybetti. Doların bir yıllık değer kaybı ise %4,5.

Roach konuyla alakalı açıklamasında, “Bu şimdilik sadece erken süreçler. Dolar üzerindeki baskı daha da çok artacak gibi görünüyor. Bu zorlu ekonomik durumu çözmek için bir mali rahatlamaya ihtiyacımız var” görüşlerine yer verdi.

Ünlü ekonomist, 2021’in sonunda doların küresel rakipleri karşısında şimdiki seviyesine göre %35 değer kaybedeceğini öngörüyor. Stephen Roach, “Tasarruf rakamlarımızda tarihte gördüğümüz en büyük boşluğa düşeceğiz” dedi.

Evde kal hisselerinin yükselişi hız kesmiyor

 

Stephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi

 

Dolar ve euro güne nasıl başladı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU01 Aralık 2020 11:24

    Bunu bilmek için ünlü ekononist olmaya gerek yok ki.bir gün bu olacaktı çünkü sen sonsuza dek para bas.yok ben dünya nın en güçlü ordusu ve ekonomisiyim.böyle bir mantık varmı.

  • Fed broker01 Aralık 2020 11:12

    Fed faiz artırmayacak zaten kıyamete kadar ha? Yav vatandaşı keklemeyin fed faiz %0.25 türkiye faiz %15.5 fed faizi %2 yapsa tekrar türkiye faizi %62 olacak mı

  • RAMO CANCAN01 Aralık 2020 11:06

    Tamam da dolar değer kayıp edecek ise ne değer kazanacak neden onu bize söylemiyorsun.