E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıStephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi---

Stephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi

Stephen Roach dolardaki büyük çöküş için tarih verdi
24 Eylül 2020 - 10:28 borsagundem.com

Haziran ayından beridir doların uzun vadede çökeceğini belirten Yale Üniversitesi Profesörü Stephen Roach, ABD tasarruflarındaki zayıf performansın neden olacağı dolar krizinin 2021’in sonunda gerçekleşeceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomist Stephen Roach dolar için gelecek yılın acımasız olacağı konusunda uyardı. Yale Üniversitesi Profesörü Roach sadece çift dipli resesyon ihtimalinin arttığını söylemekle kalmayıp dolar krizinin artık eskisi kadar çılgınca bir fikir olmadığının altını çiziyor.

Roach CNBC’ye verdiği röportajda, “Elimizde, tasarruflardaki ve güncel hesap dinamiklerindeki dramatik görünümü onaylayan aradığımdan çok daha fazla veri var” ifadelerinde bulundu.

Yale Üniversitesi profesörü ikinci çeyrek rakamlarındaki iki karamsar işarete dikkat çekiyor:

“Dünyanın geri kalanıyla olan uluslararası dengesizliğimizin en geniş ölçüsü olan ABD'deki cari açık, ikinci çeyrekte rekor bir bozulma geçirdi. Bireylerin, işletmelerin ve kamu sektörünün tasarruflarının toplamını belirten net-ulusal tasarruf oranı da küresel mali krizden bu yana ilk kez negatif bölgeye geri dönerken ikinci çeyrekte rekor bir düşüş kaydetti.”

 

Küresel dolar krizi yaklaşıyor

Küresel ABD Doları Endeksi 94 baz puan seviyesinde ilerliyor. Roach geçtiğimiz haziran ayındaki röportajında endeks 96 baz puandayken ileri bir tarihte endeksin %35 oranında düşeceği öngörmüştü.

Yale Üniversitesi profesörü haziran ayındaki röportajında bu düşüşün gelecek yıl ya da iki yıl sonra hatta belki de daha uzun bir sürede yaşanabileceğini söylemiş olsa da şimdi bu çöküşün 2021 yılının sonunda gerçekleşeceğini öngörüyor.

Roach röportajında, “Tasarruftan yoksun bir şekilde ve büyüme isteğiyle güncel cari açıkları tasarruf fazlasından ödünç alarak yönetiyoruz ve bu her zaman para birimlerini aşağıya doğru iter. Doların geleneksel denkliklere karşı bağışıklığı yok” ifadelerini kullandı.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 

ABD ekonomisinde ikinci dip ihtimali %50'nin üzerinde

2003 yılındaki SARS salgını sırasında Asya’da bulunan ve Morgan Stanley’nin Asya biriminin eski başkanı olan Stephen Roach ayrıca ABD’deki korona virüs vakalarının 200 bine ulaşmasıyla ekonomik iyileşme sürecinin durumundan ve Avrupa’daki vaka sayılarının yeniden yükselmesinden de endişe duyuyor.

Roach ABD’de çift dipli resesyon ihtimalinin %50’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Vaka oranlarının yeniden artığı ve ölüm oranlarının kabul edilemez bir şekilde yükseldiği bir dönemde grip sezonuna girerken artçı bir şok ihtimali göz ardı edilemez. Mantıksız hareket eden borsaların bu sefer farklı olacağına dair iddialarının aksine tarihsel veriler iyi bir zamanda olunmadığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Dolardaki yükseliş sürekli değil

 

Ünlü ekonomist uyardı: İkinci dip geliyor

 

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gokhan25 Eylül 2020 00:27

    Dolar değer kaybedecek evet ama merak etmeyin  ama tüm dünyayı da yanında getirecek.Bizimki gibi ufak ekonomiler göreceli daha az etkilenecek ama durumumuz daha iyi olmayacak sonuçta.

  • ZELİHA KARAKAŞLI24 Eylül 2020 17:20

    Keş dolar sıfırlasa abd batsa bende dolar yok ki.full altın euro ve isviçre frankındayım.o zaman Türkiye nin dış borçu da kalmaz.umarım dolar batar.

  • Oksenis Karert24 Eylül 2020 17:19

    Sorun değil ben altın düştükce topluyorum.doları elinde olan düşünsün.

  • ?24 Eylül 2020 12:35

    Yalan söylüyorsun, anamıyorum sana....Abd seçimi bitsin dxy tepetaklak ....

  • tolga 24 Eylül 2020 12:05

    detlen 3 günöcede bir yabancı banka tüekiyede dolar 5 tl  ye düşcek diye manşet attı dolar cıkdı 7,771  kirli basın diyorum taraflı

  • abdi ağa24 Eylül 2020 11:32

    2023 de dolar dünyada revaçta olmayacak,dolar tl 1-2 liralara inecek(2023-2025 )

  • muck24 Eylül 2020 11:32

    İşçi alıyorum desem,  1,000 usd sabit 10 yıl mı ? 7,500 tl sabit 10 yılmı kontrata imza atarsın ? CEVAP nedir ? hangisine imza atar 10 yıl beklersin... yar yılda sabit yüzde 7,5 zam ilave edilecek.... Beyler durum ortada, kimse laga luga yapmasın.  :D

  • Oksenis Karert24 Eylül 2020 11:31

    Olabilir Mantıklı buluyorum.

  • Mucise Reis ;)24 Eylül 2020 11:29

    ABD çöküyor. :D borş almış başını gitmiş. USD dünyada değer kaybediyor, kışında yaprak, elinde mızrak adam 1 us dye madende çalışıyor, ama artık TL isterim diyormuş... ADB çöküşe geçti.

  • Nedim24 Eylül 2020 11:25

    İngiliz derin  devleti Dünyaya yeni bir düzen çizme gayretinde;  doları düşürdükçe  Amerika yı daha saldırgan kontrolsüz ve vahşi hale getirmek istiyor.  Ya da tam zıttı gibi görünen Komünist  diktatörlere de insanlık kıyımında göreve dahil edecek.  Tabi Allah ında bir hesabı var  300 yıldır Dünya yı kan zulüm savaş ve işkence Dünyasına getiren bu yapı  çok uzak olmayan bir tarihte maskesi düşecek!  İdeolojik siperlerinden çıkmayan entel dantel züppeler topluluğu  bu yapıyı bilerek veya bilmeyerek gizlemekteler. Bu yapının ipliği pazara çıktıkça etkisiz ve tesirsiz hale gelir!  ülkeleri bu kadar kolay karıştıramazlar.  

  • Albay24 Eylül 2020 11:22

    Adam dogru söylemiş fazla değil ABD seçimlerinden sonra farklı bir dünya farklı bir finans konuşulacak altın altın çağını yaşayacak ABD artık üretemiyor kronada ABD can damarı uçak sektörü sinema kültür sektörü fasfood sektörünü vurdu teknolojidede çin ve uzakdoğu vuruyor kalıyor silah ondada kendi ayağına sikti çin Rusya Fransa Türkiye gibi ülkeler pazara ağırlıklarını koymaya başladı tüm gösterge ve dengeler doların çöküşüne işaret ediyor

  • cg24 Eylül 2020 11:16

    okie dokie anlaşılan dolar çok sende. :D 

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 11:26

    Elbette dolarımız çok kardeşim. Bu dünyada amerikan doları ve israil şekeli dışında her para yalan. Tanrı sizlere de nasip etsin. Amen.

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 10:45

    Dikkat edin dolar çöküyor mahvoluyor diyen sözde ekonomistlerin hepsi istisnasız kel. Ünlü bir atasözümüz vardır. Kelin ilacı olsa başına sürermiş. O zaman sözde ekonomist kardeşim seni tutan mı var? Git Fx'de 100 kaldıraçla dolar short yap ve dünyanın en zenginlerinden biri ol. Ama yapamazsın, ancak burada kuru sıkı atar konuşur durursun. Ne de olsa yanılırsan utanmaz utanmaz pişkin pişkin yorumlarına devam edersin. Sonra da 5000$ maaşla işe gider gelirsin.

  • mantık24 Eylül 2020 11:13

    Zoruna mı gitti soytarı?

  • 💲💲💲24 Eylül 2020 11:06

    Sayın Okie uzun zamandır gelmemiştim bu siteye, yorumlarınız aynen devam ediyor. 👏