E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUcuz petrol cari açığa olumlu yansıdı---

Ucuz petrol cari açığa olumlu yansıdı

Ucuz petrol cari açığa olumlu yansıdı
10 Mayıs 2016 - 14:28 borsagundem.com

İş Yatırım, petrol fiyatlarındaki düşüşün Mart ayı cari açık rakamlarına olumlu yansıdığını belirtirken turizm sezonunun açılmasıyla, turizm sektöründeki düşüşün bu olumlu havayı bozabileceği belirtildi

Mart’ta cari açık 3,7 milyar dolar ile piyasa beklentisiyle uyumlu ancak 3,8 milyar dolarlık tahminimizin sınırlı oranda altında geldi. Aylık rakamla birlikte 12 aylık cari açık bir önceki aya kıyasla 1,0 milyar dolar daralma ile 29,5 milyar dolara geriledi. Manşetteki 1,1 milyar dolarlık aylık daralmaya karşılık enerji hariç açığın (yıllıklandırılmış) bir önceki aya kıyasla sınırlı oranda genişlemesi (0,2 milyar dolar) Mart’taki iyileşmenin enerji kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. Son olarak, altın ve enerji hariç 12 aylık birikimli cari açık ise 2,8 milyar Dolar ile önceki aya kıyasla sınırlı oranda genişledi.

Petrol sağ olsun

Finansman tarafında toplamda 4,1 milyar dolarlık güçlü bir sermaye girişi görüyoruz. Doğrudan yatırımlardaki giriş 0,7 milyar dolar olurken, Şubat ortasında başlayan EM rallisinin etkisiyle hisse ve tahvil tarafında sırasıyla 1,0 ve 1,9 milyar dolarlık girişler (1,2 milyar kamu, 0,7 milyar dolar özel sektör) sayesinde toplamda 2,7 milyar dolarlık giriş görüldü. Merkez Bankası istatistiklerine göre Nisan ayında hisse senedinde 0,6 milyar Dolar kamu tahvillerinde 0,8 milyar dolarlık giriş olacak.

Şirket ve banka tarafından toplamda 0,7 milyar dolarlık bir giriş söz konusu. Bankaların borç çevirme oranı Mart’ta %97 şirketlerin ise %235 seviyesinde. Aynı rakama 12 aylık birikimli bazda bakıldığında ise sırasıyla %174 ve %272 ile özel sektörün borç çevirmede zorlanmadığı anlaşılıyor.

Öte yandan net hata noksan kaleminden girişler 1,1 milyar dolar ile bu ay da devam etti. İlk çeyrekte bu kalemden giriş 2,8 milyar dolar oldu. Son olarak resmi rezervlerde 2,1 milyar dolarlık bir artış söz konusu. Rezerv yeterlilik oranlarının güvenli seviyenin altında olduğu bu dönemlerde rezerv birikiminin olması iyi haber. Merkez Bankası’nın Nisan sonu itibariyle günlük döviz satım ihalelerine son vermesi ve enerji ithalatçısı KİT’lere döviz satışlarının mevsimsel olarak azalması neticesinde önümüzdeki aylarda rezerv birikiminin hızlanması beklenebilir.

Petroldeki düşüşün gecikmeli etkisi ile cari açıkta yıllık düzeltme devam ediyor. Nisan’da da benzer eğilim hâkim olacak ancak Mayıs itibariyle turizm sezonunun açılması ve bu cephede beklenen güçlü düşüş ile cari açıktaki düzeltme eğiliminin sonuna gelebiliriz. Cari açıktaki iyileşmeye rağmen turizm gelirlerindeki düşüş beklentimiz nedeniyle 2016 beklentimizi 37 milyar dolar seviyesinde koruyoruz.

İŞ YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)