E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜç aylık opsiyonların süresi bugün doluyor, borsada yüksek volatiliteye dikkat---

Üç aylık opsiyonların süresi bugün doluyor, borsada yüksek volatiliteye dikkat

Üç aylık opsiyonların süresi bugün doluyor, borsada yüksek volatiliteye dikkat
29 Eylül 2023 - 11:39 borsagundem.com

ABD hisse senetleri, milyarlarca dolarlık üç aylık opsiyonların süresinin dolması nedeniyle bugün oldukça dalgalı seyredebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar endişeli. Korku ve açgözlülük endeksi olarak da bilinen VIX’in ‘aşırı korku' seviyesinde seyretmesi de yatırımcıların borsada bir düşüş olasılığından korktuğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların endişesinin yanı sıra bugün, milyarlarca dolar değerindeki 3 aylık opsiyonların da süresi doluyor. Bunun oldukça dalgalı bir piyasaya neden olması bekleniyor.

3,3 milyar dolarlık satış opsiyonu

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, sanki yatırımcılar zaten yeterince endişeli değillermiş gibi, üç aylık opsiyonların bugün sona ermesi, daha fazla volatiliteyi tetikleyebilir ve potansiyel olarak S&P 500 Endeksi’ni art arda dördüncü haftalık kaybına mahkum edebilir.

Yatırımcıların endişelerinin başında, Goldman Sachs’taki analistlerin sunduğu ve opsiyon satıcılarının bugün 3,3 milyar dolarlık satış riskiyle karşı karşıya olduklarını gösteren doküman yer alıyor. Goldman satış analistleri, bunun, ekibin şimdiye kadar kaydettiği en büyük pozisyon olduğunu ifade ediyor.

Vadenin kısa olması, piyasa yapıcıların özellikle satım opsiyonu satın alan müşterilere yoğun şekilde maruz kalması anlamına geliyor. Bu satım opsiyonlarının birçoğu eşikte olduğundan, satıcıların riskten korunma faaliyetleri potansiyel olarak gün içi dalgalanmaları şiddetlendirebiliyor. Yani hisse senetleri düşerse, opsiyon satıcıları kendi pozisyonlarını kapatmak için S&P 500 Endeks vadeli kontratlarını satarak piyasayı daha da düşüşe zorlayabiliyor.

Tablo karanlık olabilir

Elbette, bazı opsiyon yatırımcıları, banka tarafından görüntülenen verilerin, piyasa yapıcının genel riskine ilişkin tam bir tablo sunmadığını, bunun çok karanlık olduğunu ve Wall Street'teki neredeyse hiç kimsenin doğru bir şekilde takip edemeyeceği bir şey olduğunu söyleyerek Goldman Sachs’ın öne sürdüğü grafiksel dokümana karşı çıkıyor.

Uzun süredir opsiyon yatırımcısı ve eski bir piyasa yapıcı olan Convex Asset Management'ın baş yatırım sorumlusu Noel Smith, “Bu, resmin tamamını göstermiyor. Bayilerin vadeli işlemlerde veya tezgah üstü alanda ne yaptığını bilmiyorsunuz, tamamen farklı bir pozisyona sahip olabilirler” diyor.

Bu, yatırımcıların bunu tamamen görmezden gelmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Krupiyelerin negatif pozisyon konumlandırmasının, bu ayın başlarında başka bir opsiyonun vadesinin dolması olayında da devreye girmiş olabilme ihtimali bulunuyor. 15 Eylül'de üç aylık vadeli işlemlerin ve opsiyonların vadesinin dolmasından önceki son saati ifade eden ‘triple witching' vade sonu durumu gerçekleştiğinde S&P 500 Endeksi yüzde 1,2 oranında düşmüştü.

Bir başka endişe kaynağı

JPMorgan Asset Management tarafından yönetilen yapılandırılmış bir ürüne bağlı büyük opsiyon pozisyonları da başka bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor. Fon izahnamesini inceleyen analistlere göre, banka tarafından her üç ayda bir devredilen pozisyonlar, ‘JPMorgan yakası’ (JPMorgan collar) olarak bilinmeye başlandı. Smith ve diğerlerinin açıkladığı gibi, alım satım, daha çok JHEQX olarak bilinen ve hem aşağı hem de yukarı yönlü riskleri sınırlayarak volatiliteyi en aza indirirken istikrarlı getiri sağlamayı vaat eden JPMorgan Riskten Korunma Hisse Fonu (JPMorgan Hedged Equity Fund) tarafından gerçekleştiriliyor.

Banka bunu, mütevazı bir kârsız satım sözleşmesi satın alırken, aynı zamanda hem teminatlı bir kârsız alım hem de kârın çok daha ötesinde başka bir satım sözleşmesi satarak başarıyor. Sonuç olarak fon, piyasadaki çalkantılardan korunuyor, ancak piyasa aniden yükselirse bazı kazanımlardan da fedakarlık edilmiş olunuyor.

Opsiyon dilinde ‘collar’ yani ‘yaka’, göreceli olarak hareketsiz bir piyasadan kar elde etmeye çalışmak için satış ve alış çağrılarını içeren bir yatırım stratejisi olarak biliniyor.

Bugün işlemler açılırken yatırımcılar S&P 500 Endeksi’nde 4.200 puan seviyesini yakından takip edecek. Smith ve diğer opsiyon analistlerine göre, JPM fonu da dahil olmak üzere trader'lar, bu seviyede veya bu seviyedeki kullanım fiyatlarında on milyarlarca dolarlık farazi riske sahip satım opsiyonlarına sahipler.

Smith, yatırımcıların 4.210 puandaki çarpışmaya yakından dikkat etmesi gerektiğini söylerken Menthor Q'daki analistler, bu seviyedeki çatışmaların popülaritesi nedeniyle 4.200 puanın piyasa için potansiyel ‘yapışkan' bir seviye olduğunu vurguluyor. Ancak bu seviyenin aşılması ve alım satımların paraya dönüşmesi halinde, bunu bir satış dalgasının takip edebileceği konusunda da uyarıyor.

Boğalar için olumlu taraf

Neyse ki boğalar için tüm bunların olumlu bir tarafı bulunuyor. Buna göre, bugünkü satış opsiyonu riski ortadan kalktığında piyasa toparlanmaya hazır olabilir.

Opsiyon piyasası verileri ve analitiği sağlayıcısı Spotgamma'nın kurucusu Brent Kochuba, yaklaşık 150 milyar dolarlık soyut değere sahip satım işlemlerinin süresinin bugün dolacağını söylüyor ve ekliyor: “Bunların çoğu S&P 500 Endeksi’ne bağlıyken bazıları ise S&P 500 Trust SPY, Invesco QQQ Investment Trust QQQ gibi endeks izleme ETF'lerine bağlı.”

Kochuba, “Bugününün sona ermesinin katalizör görevi görmesi ve ima edilen volatilitenin ralliyi körüklemesi ile önümüzdeki hafta keskin bir yükseliş görebiliriz” diyor.

ABD hisse senetleri dünü bir miktar toparlanmayla kapattı. S&P 500 Endeksi son seansta yüzde 0,5 oranında artışla 4.296 puan seviyesinde kapandı. Bununla birlikte endeks hafta bazında hala yüzde 0,2 oranında düşüşte. Bu da bugünkü olası bir düşüşün S&P 500'ün Aralık ayından bu yana en uzun serisi olan üst üste dördüncü haftasını da kırmızıyla pekiştirebileceği anlamına geliyor.

Ünlü milyarderden 482 milyon dolarlık opsiyon kârı

 

Opsiyon ticaretinde rekor yılı

 

Ekim ayı borsada yüksek volatilite vadediyor

 

Bastırılmış volatilite geri çekilmenin habercisi olabilir

 

Fed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)