E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarUBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu---

UBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu

UBS: Düşük riskle kripto yatırımı yapmanın 3 yolu
04 Şubat 2022 - 11:42 borsagundem.com

Bitcoin kasım ayındaki zirvesinden %40 düşüş gösterdi. UBS ise volatilitesi yüksek dijital paralar konusunda boğa yanlısı olmaya devam ediyor. Ancak bankaya göre düşük riskli kripto yatırımları için 3 yol var.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi UBS kripto paralar konusunda boğa piyasası yanlısı tavrını koruyor. Bunun karşısında kripto paralar 2022’nin başından bu yana zorlu bir süreç geçirmeye devam ediyor. UBS Baş Yatırım Uzmanı Mark Haefele İsviçre bankasının en son araştırma raporunda, “kripto paralara doğrudan yatırım yapmak oldukça spekülatif” dedi. Devamında, “son düşüşler varlık sınıfının birçok savunmasını alt etti” ifadesini kullandı.

Haefele daha önce spekülatif doğası nedeniyle hiçbir zaman kripto paralara yatırım yapmayı tavsiye etmedi. Bu tavır ise Wall Street bankalarıyla uyuşmuyor. Goldman Sachs gibi Wall Street bankaları Bitcoin için uzun vadeli fiyat hedefini 100 bin dolar olarak belirliyor. Buna rağmen UBS kripto para teknolojisine, portföylerde riski artırmadan 3 yolla yatırım yapılabileceğini düşünüyor. İşte 2,6 trilyon dolarlık bankanın en son kripto raporundan detaylar.

Kripto paralarda düşüş

Bitcoin ve Ethereum yıl başından bu yana sırasıyla %22 ve %29 düşüş gösterdi. Business Insider’ın haberine göre, Haefele için bu düşüş kripto yatırımlarını makul gösteren birçok yaygın argümanı geçersiz kıldı.

Öncelikle Haefele kripto paraların ve borsaların aynı dönemde düştüğüne dikkat çekti. S&P 500 endeksi 2022 yılında %4’lük düşüş kaydetti. Haefele bu durumun dijital para birimlerinin hisse portföyleri için bir çeşitlendirme aracı olarak kullanılamayacağını gösterdiğini açıkladı. Şimdilerde Bitcoin ve S&P 500 arasında yaklaşık %80 korelasyon bulunuyor. Bu durum da kripto paranın kısa vadede endeksle daha paralel hareket edebileceğini gösteriyor. Haefele, “kripto paraların hisselerle korelasyonu geçmişte düşük olsa da, en ihtiyaç olan zamanda etkili bir koruma aracı olarak rol oynamakta başarısız olduklar” dedi.

Devamında, “S&P 500 2009 yılından bu yana en kötü düşüşünü %5,2’yle gerçekleştirdiğinde, Bitcoin %17, Ethereum %27 düşüş gösterdi” ifadesini kullandı.

İkinci bir nokta ise Haefele kripto paralardaki mevcut satış dalgasının, enflasyona karşı bir koruma aracı da olamayacağını gösterdiğini ifade etti. Enflasyon 2021’in aralık ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Haefele, “kripto paraları ‘bir tür dijital altın’ olarak görmek zorlaşıyor ve bu korumayı sağlayamıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “kripto paralar son verilerin ABD’de enflasyonun yükseldiğini göstermesine rağmen düştü” ifadesini kullandı.

Yatırım stratejileri

Haefele, “kripto paralara doğrudan yatırım yapmak oldukça spekülatif” diyerek, “bu dijital varlıkların ardındaki teknolojinin yatırımcılar için fırsatlar sunmadığı anlamına gelmiyor” açıklamasında bulundu. UBS blockchain teknolojisinin önümüzdeki 10 yılda küresel gayrisafi yurtiçi haslayı 1 trilyon dolar artıracağını tahmin ediyor. Finansal hizmetler, sağlık ve lüks ürünler alanlarında, uygulamalar ön planda olacak. Bu nedenle Haefele sektöre yatırım yapmak için 3 yol olduğunu düşünüyor.

Bunlardan birincisi blockchain sağlayıcılarına ve platform operatörlerine yatırım yapmak. Haefele blockchain teknolojisinin yaygın kullanımından fayda görecek sektörlere yönelinebileceğini söyledi. Bunlar arasında yarı iletken çip üreticileri ve yazılım şirketleri var. Haefele, “teknoloji gelecek beş ila on yılda giderek daha fazla kullanılırken, yeni ürün, hizmetlerin sunulduğuna ve buralarda fırsatların oluştuğuna tanıklık edeceğiz” dedi. İkinci bir alan ise fintek ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) şirketleri.

Bu şirketler de yatırımcıların blockchain teknolojisine volatiliteden etkilenmeksizin yatırım yapmasına imkan tanıyor. Kripto şirketleri, teknoloji gelişirken, alanda ilk olma avantajını yaşıyor. Haefele, “blockchain temelli şirketlere yatırım yapmak, 10 yıl öncesinin teknoloji platformlarına yatırım yapmakla benzerlik taşıyor” dedi. Devamında, “korona virüs dünyada dijitalleşmeyi hızlandırırken, fintek şirketleri benzer bir dönüşüm dalgasına liderlik edebilir” ifadesini kullandı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre önde gelen fintek fonları arasında Global X Fintech ETF ve Ark Fintech Innovation ETF isimli fonlar yer alıyor. Son olarak daha yüksek risk toleransına sahip bireysel yatırımcılar, doğrudan kripto para yatırımı da yapabilir. Bu varlıklar doğrudan yatırım anlamına gelse de, önemli ölçüde volatiliteye de maruz bırakıyor. Haefele, “bu varlıklar, uygulamalar yaygın kullanıma ulaştığında önemli ölçüde yükseliş gösterebilir. Bu nedenle de önemli getiriler sağlayabilir” dedi. Devamında, “ancak Bitcoin ve diğer kripto varlıkların volatilitesi, uzun yıllardır yüksek seyrediyor” ifadesini kullandı.

Bitcoin'e Amazon etkisi

 

SEC'ten kripto düzenlemesi için açıklama

 

Enflasyonun faizlere 'u' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran05 Şubat 2022 20:24

    Bak sırıtkan kardeş son defa şunu ifade edeyim farkında olmadan mı bilerek mi kripto jeton, Metaverse reklamı yaparsan bilerek veya bilmeyerek birilerine kötülüğün dokunmuş olması muhtemel!  İşte bu yüzden tepki alıyorsun!  Üstelik çok basit yalanlar rüzgarına kapılıp bin bir zorlukla  minimum imkanlar ile yapılan işleri tu kaka etmeye kalkarsan da  bir şekilde cevabını alırsın.  

  • baran05 Şubat 2022 10:33

    Bu aşağıdaki malum soytarı öyle saçmalamış ki sanal  dünyasının lağımdan çıkma reklamını yapıyor.  Artık nasıl bir soytarı olduğunu fark etmişsinizdir.  Metaverse çökünce en çok bu zbk. üzülmüş.  Bu soytarıdan size sanki şeytan sesleniyor gibi!  Çalışmayı zul gösteren Allah ın emir ve yasaklarına uymayı lüzumsuz olduğunu anlatan zavallı bir haysiyetsiz! 

  • baran05 Şubat 2022 18:04

    Böyle cami önünde havlayan itin eceli gelmiş olması yakındır!  Ulan gerzek ben sana paran çok mu az mı diye sormuyorum ki Adam değilsin zaten o nu anlatıyorum!  Bayağı bir kuyruk acın var ki uzun uzun zırvalamışsın yine!  Senin köpek olduğun yerde başka köpeğe gerek yok zaten!  Havlamış durmuşsun!  Biz ne diyoruz it ürür kervan yürür.

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:41

    24 saatte yüzde 15 kar  yapmışım ohhh ohhh gönek dansım ohhh ohhhh ohh olsun :D ahahaah tatildeyim dönünce yazarım, iban at sanada  bin tl ateşliyim, 2 günde kapımda bekle biraz :D ahaha 

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:28

     5 kuruş para ver kapında, kpek yap bu tipleri. :D hadi hoşşşttt hoşttt uzak dur benden ... :D  Borsa gündem kusra bakmasın sitelerinde açık var :D  baran =xyz=spox aynı kişiler. Kendisi maske takmayı seviyor demek ki :D  Bildiğin işleri yap. üretilen fikirlere 5 farklı nickler saldırıp, kötüleyip, olmayacağını küfürler ile anlatacağına  bir projen olsunde ülkene faydan dokunsun :D bu tipğler böyle olmaması gerektiğini 10 milyon bahane ile anlatır. olmaz, olamaz  yapamazsın, bitmez, hayatta tutmaz, milyonalarda senaryo küfürler kurarlar :D Bunların nesli tükenecek az kaldı. Hoşşttt hoşttt uzak dur benden...

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 13:30

    Unutmayın bizlere hayal kuran 86 milyon lazım... hayallerın 10 milyonu tutsa bu ulke engellenemez güç olur. Bizlere dedikleri hayal kur, olmazdensede hayal kur adım at. her adım başarı getirmese bile bilgi birikimin ile bir liman bulursun. olmaz batar çakar çöker başaramazsın yok öyle dünya... Gençler hayal kurun, peşinden koşun. en fazla kahvede okey oynadım 2 ay geçti zaman dersin :D oyun gibi gör. Finanscılarda desteklesin bankalar iş dünyası hep para peşinde paradan para peşinde devlet desen öyle yahu parası olanlar sizlerin hiçmi hayalleriniz olmadı ? destek çıkın gençlere.. projelere, dışarda 1 gecede milyarlık yersiniz lüks içinde gecelerde eğlenir para yakarsınız, devlet desen düzen sistem para dağılımını bozdu, ee açalım ülkenin gençlerin yolunu. her alanda hayal kurun, 3 koyundan sürü yap, 5 keşiden sürü yap, 10 ceviz ağacı ile çiflik hayali kur, her alanda hayaller lazım...OLMAZZ ETMEZZ GÜNAHH YASAKK CEZAA bi susun yaa moruklar :D

  • xyz05 Şubat 2022 18:08

    Şimdi niye kıvırdın şerefsiz!  Metaverse de alın teri dökmeden para kazanacaktın ya zübük!  

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:32

    sayın baran Rusyada koyun türleri var araştır istersen, anadolu ırkı ile devlet çiftliklerinde yerliştirilebilir. Köylere ev başına 2 tane koyun verirsin.  birlikte bir otamda durur ürer gider.. 2 + 2 + 2+ 2 + 2 +2 + neden olmasın ? her gun bir hane sahibi koyunları kırlarda güder, bayırlarda gezdirir,  neden olmasın ? anca ağzından salyalar küfürler hoşşttt hoşttt . Memleket çöksün, ülke batsın millet toprak satsın istiyorsun. olmayacak. Türkiye Cumhuriyeti daim kalacak. Çiftçi projeler ile şahlanacak. Gelecekten korkuyorsun. Korkma sanada yaşam hakkı var bu ülkede. Emek ve alınteri dökmen kaydı ile, bırak onun bunun evinin kapısında kulubede yaşamayı.. hoşştt.. sarma baka... :D

  • xyz05 Şubat 2022 10:37

    3-5 koyundan sürü olur ama senden adam olmaz!  S....ir git karnını metaverse de doyur!   Çok yakında o güvendiği Amerika  ...tün d...tün gidecek tabi yancı itleri de perişan olacak!  O taptığın Bily Gates Zübükberber ve diğer tosuncuklar ile aynı  çukurda oynarsınız.

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 12:12

    Yerli arabamız mesela. onlıne netten gezdikçe coin kazandırsın, bu coınler elektrık şebekerlinde coın olarak kullanılabılsın. btc eter dönuşum sağlansın. ilk araç alışında x yerli oto coını hediye edılsın, servis bakımlarda bu coınler kullanılsın yaa insanlar gelecek dunya ınsanları boyle şeyleri seviyor. projeler silikon vadisinde var. kımı sohbetlerde  yasışmalarda var. dünyadan once bizlerin bu sistemleri kurmasıi gelecekti buyuk dev avrupa abd gibi özel firmaların bizlerden alt yapı astın alması demek. her satış usd mılyon dolar demek. bu işleri elektrıkli bisitletlerde, olabilir, yaa uygulamak sana kalmış. cep telefonu ile gez  c coın kazan. kafede, barda, lokandada pızzacıda kazan :D yazıyorum gençlerr çalışın bedava proje sizlere. biz yetişemıyoruz :D siz geleceğe bir tuğla atın Türkiye kazansın. alt yapı sağlayan yerli firmada gelıyor çok çalıştı gençler destekliyoruz. bırakın çiğ köfteci açmayı,  çay ocağı kahve hane açmayı. work work work

  • xyz05 Şubat 2022 18:06

    Şeytanın oğlu boşuna zırvalama!  Hayra kullanılmayan bir şey den ancak şer çıkar!  Canın yanmış ki ciyak ciyak bağırıyorsun!  Hadi oradan feto dönmesi soytarı!

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:34

    Baran nick değiştirmiş buraya da yazmışsın. Baran mısın ? xyx misin git  sokak da arkadaşlarını kandır :D Hoşşttt dedikçe geliyor üzerime salyalı, klubeli, bahçede yaşayan köpekler alınırsa bari, üzülürüm alınırsa o sadık dostlarımız... 

  • xyz05 Şubat 2022 10:23

    Ne çalışacan lan kıçı krık!  Alırsın biraz kripto jeton sokarsın bir yerine ondan sonra çorum zurnası gibi ötersin!  

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 12:06

    THY uçağı meta ortamda uçuş görüntülerini paylaşabilir mi ? sanal olarak online uçuş izlenebilir mi? biletler atıyorum 10 thy kripto para... neden olmasın ? bu kriptoları thy satacak btc ile entegre olabilecek... thy koltuklarını onlıne satışda yüzde 5 lik satışı btc olarak yapacak... yaa hayal mi bu ? meta ortamda farklı dillerde bilet satışı gerçekleştirebilecek. biletini meta ortamda 10 dil ile satabileceksin. istersen cnalı meta destek hattına bağlanacaksın. hayal mi ? Evet hayal... Biz yazılım ile neleri gerçekleştirebileceğimizi hayal ederiz.. proje ekip takım kurarız... fon destekler, ama gençler yönetim kurullarında, fon akışlarında yok ise dinazorlar engel olur. dünyada dinazorlar yerine gençler ve hayal kuranlar yönetimlere kurumlara girdikçe bu alanda ilk giren akzanır. bu talebi ilk yapan kurum TC deolursa aynı alt yapı farklı dünya devlet özel kurumlarınsa satılır :D eee thy 1 boing parası ayır bu işe artık. dünyadan yazılımcı transfer edelim destek...

  • Mucise Reis ;)05 Şubat 2022 13:39

    Ya kimlik problemi mi  var sende  Baran derken, xyz derken şimdi birde spox olarak çıktı karşımıza :D Türklükten bahseden bu zat "x" harfi ile nasılda kamufle etmeye çalışmız kendini zavallı :D Türksün müslümansın abdlilere küfürler hooppp bu arap sever tavırları x harfi ile taçlanmış... amerikan alfabesine dönmüş :D acınadak hakadar zavallısın. Küfürlerin acizliğin, cahillik ve zavallılığını ortaya seiyor. Zeki insanlar küfür etmez unutma :D .. işi gücü yok farklı nicklerle Baran küfürler ediyor. ahaha psikoterapik durum . Allah kurtarsın xys pardon baran pardon spox :D  güleceğim yoktu çok eğlendim bugün  :D  Başka nick ile en alttaki yazımı da yorumla bekliyorum.. :D... Bende coinlerimin 24 satte yüzde 15 üzeri kar satışını yapıp kar tailine gideyim :D oradan yazarım..ahaha

  • spox05 Şubat 2022 10:47

    Boşuna  k...nı yırtma!  Kimse kripto jetongiller ailesine bulaşmaz!  

  • Mucise Reis ;)04 Şubat 2022 12:01

     kurumların etkisi baskısı gücü btc de arttıkça daha fazla bir varlık havasına giriyor. bu aslında iyide bişi. bir gümüş, altın bir ülke borsası yanı kendine git gide yer bulan btc. btc sayesınde diğer coınlerde kendıne dunyada yer buluyor. bir sanat tablosu neden milyar usd ? nedne birmonaliza paha biçilmez ? değerini insanlar belirler. Altın neden değerli ? değerini insanalr belirler btc de öyle. değerini bizler belirliyoruz. Kimse eleştirmesin, büyük oluşacak projeleri, oluşumları şimdiden değerlendirip, sadece coın alıcı deıl, coin değeri bulacak, yabancı devletlerın parasını alıp ulkemıze getirecek projeler alt yapılar yapmalıyız. yaz kodu yaz kodu çalış.. ama destek lazım. Gelecek inşaa ediliyor. Bankaya sanal ortamda gidip kredi çekeceksiniz. neden olmasın ? meta ortamında hemde... belki uzay turu yapacaksınız Elan Patron uzay mekıklerı anlık kalkar iken içinde canlı meta bulunacaksınız biletler ücretli :D tüh proje battı yaydık :D