E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'nin MSCI Endeksi'nden çıkarılma ihtimali ne?---

Türkiye'nin MSCI Endeksi'nden çıkarılma ihtimali ne?

Türkiye'nin MSCI Endeksi'nden çıkarılma ihtimali ne?
24 Haziran 2020 - 16:09 borsagundem.com

Morgan Stanley yayınladığı araştırma notunda Türkiye'nin MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nden çıkarılması ihtimalini değerlendirdi

MSCI Inc. tarafından yapılan açıklamada 2020 sınıflandırma değerlendirmesinde Türkiye'nin gelişen piyasa statüsünün gözden geçirilebileceği ve "öncü gelişen piyasa" ya da "ayrık" kategorisine indirilebileceği belirtildi.

Kurum, MSCI Turkey Endeksi'ndeki hisse senetlerinin de, açığa satış ve hisse borçlanma yasaklarının erişimi baskılaması durumunda gelecek aylarda yeniden sınıflandırma için analiz edilebileceğini belirtti. Buna göre Türkiye gelişen piyasalardan öncü gelişen piyasalar ya da ayrık piyasa kategorisine indirilebilir.

Morgan Stanley'nin konuya ilişkin değerlendirmeye yer verilen çarşamba günkü raporunda, "Biz hızlı bir yeniden sınıflandırma beklemiyoruz. Gerçekleşse bile işlemlere etkisi sınırlı olur." ifadesi yer aldı.

Raporda, Türkiye endeksinin yeniden sınıflandırılması için resmi bir konsültasyon başlatılmamış olmasına karşın piyasa erişilebilirliğinde geçen 12 ayda görülen negatif yöne dikkat çekildiği belirtildi.

Morgan Stanley, MSCI'nın açıklamasından "Ek kısıtlayıcı önlemlerin gelmesi veya piyasa erişilebilirliğinin daha fazla bozulması halinde MSCI'nın ülkenin yeniden sınıflandırılmasına yönelik resmi bir konsültasyon açacağının" anlaşıldığı belirtildi.

MSCI: Türkiye alt endekse düşebilir

Ülkenin endeks içindeki düşük ağırlığını (45 baz puan civarı) işaret eden kurum, Türkiye'nin MSCI EM Endeksi'nden çıkarıldığı en kötü senaryoda bile işlem akımları açısından sınırlı etki görüyor. MSCI EM Endeksi içindeki payının yüzde 0.45 olduğunun altını çizen kurum, 30 Nisan itibarıyla Türk hisselerinin küresel gelişen piyasa fonlarına etkisinin 57 bp civarında olduğunu belirtti.

Notta, "Bu nedenle MSCI EM'den çıkış olması durumunda 1.6 milyar dolarlık pasif fon çıkışı tahmin ediyoruz ve ihtiyatlı bir tahminle aktif fonların pozisyonlarını yarıya düşüreceği düşünülürse bu 1.9 milyar dolarlık ek çıkış anlamına gelir." dendi.

Türkiye'nin MSCI Öncü Gelişen Piyasalar içerisinde yeniden sınıflandırılması durumunda ağırlığının yüzde 27 civarında ağırlığının olmasını bekleyen Morgan Stanley, Öncü Gelişen Piyasalar fonlarına bağlı girişlerin de değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin bu endekste yüzde 27 civarında payının olacağı ve tahminen 700 milyon dolar giriş anlamına geleceği belirtildi.

Morgan Stanley'nin notunda "MSCI'nın yorumlarının şimdilik daha çok algıyı etkileyebilecek bir uyarı olduğunu tahmin ediyoruz. Açığa satış yasağı kaldırılırsa bu pozitif bir unsur olabilir. Biz bu haber akışının yatırımcı algısı üzerinde daha büyük bir etkisinin olabileceğini düşünüyoruz." dendi. Türkiye hisse senetlerinde açığa satış yasağının kaldırılması durumunda, temel göstergelerin iyileştiği bu dönemde daha fazla yabancı hedge fon yatırımcısının piyasaya girebileceği vurgulandı.

Borsa İstanbul güne yatay başladı

Albayrak: Borsaya ilgi arttı, TL'ye güvenen kazandı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup25 Haziran 2020 13:37

    türkiye’nin payı %0.45’miş. zuhaha

  • türkoğlutürk25 Haziran 2020 10:19

    hukukun olmadığı karanlık dehlizlere girdik.artık dostlarımız belli.

  • ali demir 25 Haziran 2020 09:38

    açıga satış var sizler görmesiniz  kasa hep kazanır

  • brocan25 Haziran 2020 08:11

    düşürmezseniz şerefsiz adi ve köpeksiniz.yabancı defolsun gitsin.bizi soymayı unutun artık.açığa sat 

  • türkoğlutürk25 Haziran 2020 10:21

    tabi ya kapat kapıları kopart dünyadan ülkemi.tek kuzey kore yetmez birde kopyası lazım.özalın en büyük başarısınıda başarısızlığa çevir.oğlun tembel diyene oğlumun hakkını yedi öğretmenler diye saldır.

  • ekonomist/stratejist25 Haziran 2020 07:39

    Açığa satış olmadığı için Endeks 50.000-60.000 civarına kadar düşmedi yoksa çoktan Bovespa gibi düşmüştük birçok şirket çoktan iflas etmişti. Endeksteki açığa satış yasağının ve marjların aynı kalması taraftarıyım şu an daha iyi borsa yerine oturdu. Açığa satış gelirse bu seviyelere görmek hayal olur ancak bir dahaki güçlü bir boğa piyasası yani risk iştahı kuvvetlenirse belki görülür. Bir de 400.000 e yakın yeni küçük yatırımcı varken sogutmamak gerekir. TL ve varlıklarını güçlendirmek daha fazla gerekir ki insanlar gönül rahatlığıyla yatırım yapabilsin.

  • Osman25 Haziran 2020 05:32

    Açığa satışa tekrar izin verilirse borsa çöker.

  • Burak25 Haziran 2020 04:05

    Suudi arabistan msci endeksinde ve kuruldugundan beri borsasinda aciga satis yok. Bunu belirtse hukumet yeterlidir.

  • Mehmet Kalyoncu25 Haziran 2020 01:56

    Siz çıkın biz alırız, açığa satışla elinde olmayan hisseyi satarak bizi soyuyorsunuz. Soyulmaktansa kendi paramla zarar etmeyi yeğlerim, hadi başka kapıya!...

  • Bika24 Haziran 2020 19:28

    Öncü Gelişen Piyasalarda Mauritius, Nijerya,Kenya ve Sri Lanka gibi ülkelerle aynı ligde oluruz. İstanbul Finans merkezi nasıl olacak!

  • gercek trader24 Haziran 2020 19:11

    acıga satıs kesinlikle olmalı kapitalizm in kuralı

  • Fuat25 Haziran 2020 07:40

    Soyguncu şerefsiz açığa satış olsaydı Endeks bu seviyelere asla görmezdi bu konjonktürde. Akıl fukarası..

  • Trader24 Haziran 2020 17:21

    Bu yav.aklar açığa satıp düşükten alamadıkları için kuduruyor köpekler. Hükümetin en isabetli uygulamasıdır açığa satış yasağı.

  • Misafir25 Haziran 2020 00:05

    👍👍👍👍👍