E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTurizm hisseleri uçuşa geçti---

Turizm hisseleri uçuşa geçti

Turizm hisseleri uçuşa geçti
05 Ocak 2022 - 13:57 borsagundem.com

Korona virüsün baskın varyantı haline gelen Omikron’un küresel ekonomiye çok fazla zarar vermeyeceği beklentileri küresel çapta seyahat ve konaklama sektöründeki hisselerin sert yükselişine yol açıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz gün İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD’de rekor sayıda vaka sayısı bildirilmesine karşın Omikron varyantının oluşturduğu ekonomik tehlikenin düşük olduğuna inanan yatırımcılar seyahat hisselerini hızlı bir biçimde yükseltti.

Korona virüsün Omikron varyantının yayılmasıyla birlikte ABD’de bir günde 1 milyonun üzerinde vaka sayısı kaydedildi. İngiltere’de günlük vaka sayılarında 219 binle yeni bir rekor kaydedildi. Fransa’da 300 bin’e yakın İtalya’da ise 170 bin yeni korona virüs vakası görüldü.

Ancak virüsün yeni varyantının hastanede yatış oranlarında düşüş sağlaması yatırımcıların ekonomik kapanma ve seyahat kısıtlamaları gibi uygulamalardan en fazla etkilenen hisselere yoğunlaşmasına sebep oldu. Londra borsasında listelenen ucuz havayolu şirketi Wizz Air Salı günü %12’lik hisse senedi performansı sergiledi. British Airways’in sahibi IAG’nin hisseleri %11 yükselirken easyJet hisseleri ise %9 oranında değer kazandı.

Alman tur operatörü Tui’nin hisseleri %10 yükseldi. İrlanda merkezli havayolu şirketi Ryanair’in hisseleri %9 değer kazanırken Avrupa havacılık devleri Lufthansa ve Air France de Pazartesi günü yakaladıkları yükselişleri Salı günü devam ettirdi. Hisselerdeki yükseliş bugün de sürüyor. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Omikron varyantıyla ilgili yaptığı açıklamada yeni bir kapanma sürecine girmeden bu dalgayı atlatabileceklerini açıkladı. Başbakan okulların ve işletmelerin açık tutulabileceğini ve bu virüsle yaşamanın bir yolunun bulunabileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa borsalarında seyahat ve konaklama sektöründeki yükseliş bugün de devam ediyor. STOXX 600 Seyahat ve Eğlence Sektörü Endeksi Salı günü yakaladığı %3’lük yükselişin ardından yeni günde de %1’e yakın performansıyla yükseliş ivmesini sürdürüyor. Endeks Dünya Sağlık Örgütü’nün Omikron varyantını ilan etmesinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Financial Times’ın haberine göre, Investec'in İngiltere Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Roger Lee, "Piyasalardaki küresel tema, Kovid krizinin zirvesi noktasına ulaştığımız yönünde" açıklamasında bulunuyor.

ABD’deki havayolu şirketleri ise Avrupalı şirketlerin yükselişini geriden takip ediyor. Bu durumun sebebiyse ABD’li firmalarda korona virüs sebebiyle personel devamsızlıkları ve kötü hava koşulları sonucu binlerce uçuşun iptal edilmesi oldu.

ABD’de genellikle pandemi etkisinden faydalanan teknoloji odaklı hisse senetleri endeksi Nasdaq Salı günü %1,6 oranında düşüş gösterdi. Çinli e-ticaret şirketi Pinduoduo hisseleri %10’un üzerinde değer kaybederken JD.com hisseleri ise %7 düştü. Okta ve Peloton hisseleri Salı günü %6’nın üzerindeki düşüşlerle işlem gördü. Pandemi sürecinin vazgeçilmez uygulamalarından biri olan video konferans uygulaması Zoom’un hisseleri geçtiğimiz gün %5’in üzerinde değer kaybetti. Pazartesi günü Apple’ın tarihteki ilk 3 trilyon dolarlık şirket haline gelmesiyle Nasdaq Endeksi %1,2 oranında yükseliş göstermişti.

Teknoloji hisselerindeki bu durumun en önemli sebebi 22 trilyon dolarlık ABD Hazinesi piyasasında görülen satış dalgası oldu. 10 ve 30 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri hızlı bir biçimde yükseldi. Ancak yatırımcıların enflasyon beklentileri yılbaşına oranla çok fazla değişmedi. Yatırımcılar ve stratejistler, tahvil piyasasındaki bu hareketliliğin ekonomik toparlanmayı ve merkez bankalarının yükselen fiyatları dizginleme kabiliyetine duyulan güveni yansıttığını belirtiyorlar.

Yatırımcılar, Omicron'un önceki korona virüs dalgalarına göre daha az ağır hastalığa neden olabileceğine dair erken verileri memnuniyetle karşılıyor. Söz konusu verilere mevcut aşıların ciddi Kovid-19 vakalarına karşı koruduğuna dair kanıtlara yeni bulgular da ekleniyor.

Yatırımcı algısındaki değişimdense en fazla havayolu ve turizm hisseleri faydalanıyor. IAG ve easyJet hisseleri Omikron varyantına ilişkin Aralık ayı ortalarında gelen iyimser açıklamaların ardından %25 yükseldi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Bernstein’ın Havacılık Analisti Alex Irving, “Bu hisseler Aralık ayında ciddi bir şekilde geri çekilmişti. Yani insanlar olağanüstü kötümserliklerinden kurtuluyor” ifadelerine yer verdi.

Almanya Salı günü boğa piyasası verilerine bir yenisini ekleyerek İngiltere ve çok sayıda Güney Afrika ülkesine yönelik seyahat kısıtlamalarını gevşetiyor. İngiltere ise uçuş öncesi ve sonrası pahalı Kovid testlerini şart koşan seyahat kuralları bugün gözden geçirilecek.

Wizz Air Salı günü Aralık ayı yolcu istatistiklerini bildirdi. Havayolu şirketi Omikron seyahat kısıtlamalarına rağmen uçaklarını dörtte üçten fazla doluluk oranıyla uçurmayı başardığını açıkladı.

Dünya genelinde kış seyahatleri Omikron'dan olumsuz etkilenmiş olsa da büyük havayolu şirketleri gelecek yaz aylarının en yoğun döneminde yeni bir dalgadan etkilenme konusunda bir uyarıda bulunmadı.

Ödeme sistemleri şirketi Ingenico'nun Seyahat ve Konaklama Sektörü Kredileri Başkanı David Watson, pandemiye ilişkin yeni uyarıların aksine bastırılmış turizm talebinin yeni rezervasyonlara dönüşmesi gibi “cesaret verici işaretler” görüldüğüne işaret etti.

Türkiye'yi 'uçuracak' tesisler açılıyor

 

Havayolu hisseleri Omikron kabusuna rağmen yükseliyor

 

Borsalarda yılın ilk günü efsanesi doğru mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş06 Ocak 2022 07:50

    Milli Eğitim Bakanlığı uyuma...Okullar salgından kırılıyor.Bakanlığın  aldık dediği hiçbir önlem yok,gidin bakın.Okul WC leri leş gibi,lavaboları pislik içinde ,okullarda sıfır hijyen,sıfır temizlik,sıfır önlem.Her gün tanık oluyorum bunlara.Öğretmenler de de hasssiyet yok,bıkmışlar ve boşvermişler bu duruma.Salgın okullardan yayılıyor ülkeye...

  • 2022 turizm ve havacılık yılı olacak05 Ocak 2022 22:54

    Omicronun pandemiyi endemi ye dönüş yaptiracağı için artık vaka sayıları çok önemsenmiyor bildiğim kadarıyla. Artık ekonomiler eski gunlerine donmek için heyecanla işlerine sarılıyor. Bizim ulkemizde Türk Lirası dolar karşısında ucuzladığı için turizm ve ticaret yönünden çok cazip konunda. Yabancinin parası bizde baya değerli konumda. Çin yerine Türkiye yi uretim için seçen firmalar artmaya başladı. Turizm yonunden de Turkiye favori ulkelerden biri zaten. 2022 senesi hem turizm hemde ticari yönden artışlar yaşayacak benim düşünceme göre. Ekonomi çarkları hızlanacak. Turizm ve havacılık daha hızlı büyüyecek

  • Yorum06 Ocak 2022 00:17

    Dolar euro bu fiyatta olduğu sürece Türkiye turist rekoru kırar 20 yıl turizmle bir fiil uğraşmış biri olarak söyliyeyim kimse ispanyaya gitmez hele iyi bir tanıtım yaparsak Avrupa ın turizm gelirlerinde önde gelen ülkelerinden bir ikisini geçeriz

  • Rayber05 Ocak 2022 17:09

    Şimdiden 10 milyon erken rezervasyon var + bazı oteller 2022 deki tüm odaları sattı şhort oldu kısaca fiyatlaryükseliyor tatile gidecekseniz şimdiden yerinizi ayırmayı unutmayın

  • Rayber05 Ocak 2022 21:58

    Ne oldu zorunuza mı gitti de kırmızıya bastın nedir istatistiki bilgiler bunlar aç tursab ın sayfasına bak inanmıyorsanız

  • dalga mı geçiliyor ?05 Ocak 2022 16:20

    Dalga mı geçiyorsunuz.. takır takır uçuşlar iptal oluyor ne bayramı ne etkisiszliği

  • Yorum05 Ocak 2022 15:28

    Turizm hissesini şimdiden alan bu yaza büyük para kazanır