E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÜBİTAK'ta da değişim başlıyor---

TÜBİTAK'ta da değişim başlıyor

TÜBİTAK'ta da değişim başlıyor
24 Aralık 2014 - 06:30 borsagundem.com

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) ardından TÜBİTAK’ta da değişim başladı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın paralel yapıyı kastederek, “Şimdi TÜBİTAK arındırılıyor, tam temizlendi diyemem’ sözlerini değerlendirdi. Bakan Işık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile işbirliği yaparak işbirliği yaparak kriptolu telefonlarda şifre çözümlemesi yapan TÜBİTAK’ın da değiştirildiğini vurguladı. Bakan Işık bakanlara ve askerlere verilecek olan yeni kriptolu telefonların yeni yıl başında dağıtılacağını da açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da dün TİB’in yeniden yapılandırıldığını ve yeni binaya taşınacağını açıklamıştı. 

ÖRGÜT DEĞİLSEN İŞİN NE

Işık, TBMM’deki sohbetinde, “Paralel yapı TÜBİTAK’ta stratejik yerlere çöreklenmişler. Kripto bölümü mesela. Adamlar bilimle ya da eğitimle ilgili bölümlerde yoklar. Onlarla ilgilenmemişler. Askeri projelerin yapıldığı alanlara ilişkin dinleme yapıyorlar. Örgüt değilsen, kriptolojide ne işin var? Milli eğitim bakanı değil de, enerji bakanını niye dinliyorsun?” diye sorarak bunun enerji projelerinin stratejik öneminden kaynaklandığını söyledi.  TÜBİTAK’taki bu yapı kritik yerlerde bulunduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hassas davrandığını belirten Işık “Haklı da. Çünkü, TÜBİTAK çok önemli projelerin amiral gemisidir. TÜBİTAK o açıdan çok hassas bizim için” dedi.

Yeni kriptolu telefonlar geliyor

Bakan Işık yeni kriptolu telefonların üretimi tamamlandığını dile getirerek MGK Genel Sekreterliği ile görüşüp, ne kadar ihtiyaçları olduğunu soracaklarını bildirdi. Işık şöyle konuştu: “Dağıtımını doğrudan biz yapmıyoruz. Ne kadar talep olacağını, MGK Genel Sekterliği belirliyor. Yeni telefonların güvenlik mekanizması tamamen değişti. Biz asıl akıllı kriptolu telefon üretmek istiyoruz. Şu anda üretilenler öyle değil. Teknik önlemler alındı. Kendi kendini sürekli güncelleyen şifre sistemi olacak. Bu yazılımı yapanların dahi bu güncelemeden haberi olmayacak. Şifreyi sadece kullanan bilecek. Dinleme yapılmaması için her türlü önlem alındı. Yılbaşından itibaren dağıtım yapılır. Önceki kriptolu telefonlarda şifrelemenin çözülmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) , TÜBİTAK ve emniyetteki paralel yapı işbirliği yapmış.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)