E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemkinli yatırımcılar 2023’te nerede hata yaptı?---

Temkinli yatırımcılar 2023’te nerede hata yaptı?

Temkinli yatırımcılar 2023’te nerede hata yaptı?
02 Ocak 2024 - 13:54 borsagundem.com

2023’te borsalar %26’lık getirilerin tadını çıkarırken temkinli yatırımcılarsa büyük ölçüde piyasaların gerisinde kaldı. Barrons yazarı Steven M. Sears yine de bir veya iki yıllık düşük performansın yatırımcıları aldatmaması gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yılı borsa tarihinde kalıcı bir yer edindi. ABD borsalarında tarih boyunca ortalama getiriler %9 seviyesindeyken 2023 yılında kaydedilen yükselişse %26 seviyesindeydi. Daha temkinli yatırımcılarsa yılın büyük bir bölümünde yükselişlerden daha ağır basan yatırım riskleri nedeniyle farklı sonuçlar bekliyordu. Kaçırılan dev bir ralliye rağmen söz konusu yatırımcılar hâlâ varlıklarını sürdürüyor.

Geleceğe yönelik yatırım riskleri ve hangi yatırım stratejilerinin tercih edileceği borsa uzmanları arasında tartışılmaya devam ediliyor. Ancak Barrons’un haberine göre, 2023 yılı aşılmaz gibi görünen risklerin önemli yükselişlere yenik düştüğü bir vaka çalışması olarak kayıtlara geçti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş Üçüncü Dünya Savaşı’nı tetikleyebileceği korkularını da beraberinde getiren jeopolitik bir tehdit oluşturdu. Piyasalarsa omuz silkti.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları tahvilleri hisse senetlerine karşı cazip bir alternatif haline getirdi. Ancak oranlar bir resesyonu veya hisse senetlerinden topyekûn bir çekilmeyi tetikleyecek kadar yükselmedi. Daha yüksek faiz oranları ticari gayrimenkul piyasasını bir krize etti. Fakat ofis binaları ekonomiyi ve tahvil piyasasını en azından şimdilik çökertmedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e girmesi ve 1200’den fazla kişiyi öldürmesiyle başlayan savaş hâlâ devam ediyor. Savaşın Orta Doğu’nun daha geniş bir kesimine yayılacağı endişesi de sürüyor. Ancak söz konusu tablo daha fazla ülkenin dahil olduğu bir savaşa dönüşmedi.

Barrons yazarı Steven M. Sears’in ifadeleriyle hisse senetleri ve opsiyon piyasalarındaki borsacıların kendilerini kurtarabilecek kadar zeki olduğunu herkes öğrendi. Zira birçok yatırımcı kendilerini bir felakete karşı konumlandırsa da sonuçta borsalardan daha fazla para kazanıldığı görüldü.

Birçok yatırımcı bundan sonraki süreçte daha agresif davranabilir. Zira S&P 500 Endeksi’nin performansı temkinli yatırımcıların önemli bir bölümünün portföylerinden elde ettiği getirileri aştı. Yatırımcılar daha fazla para kazanmak isteyecekler. Sears ise riskler ve getiriler arasındaki kopukluğa hayret etmeyi sürdüreceğini belirtiyor.

Son 25 yıldaki farklı türden birçok krizin ardından 2023 yılı krizlerin üstesinde gelme konusunda yatırımcı davranışının nasıl değiştiğine dair önemli kanıtlar sağladı. Birçok yatırımcının getiri kiraladığına ve risk aldığına dair ibareler görüldü.

Yatırımcılar bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca kazanan portföyleri tercih etmeyi sürdürüyorlar. Ancak nihayetinde borsalardan elde ettikleri kazançların bir kısmını veya tamamını kaybedebilirler. Borsa kayıpları önünde sonunda gerçekleştiğinde ise bir veya iki yıllık yüksek kazançlarla değil, uzun yıllar boyunca tutarlı getiri ve risk yönetimi hedefleyen temkinli yatırımcılar avantajlı konuma geçebilirler.

Bu gerçekleştiğinde ise borsalara akın eden daha dikkatsiz yatırımcılar ciddi bir ders alacaklar. Gerçeğe dönüşmemiş çok yıllı borsa getirileri yatırım profesyonelleri tarafından şiddetli bir biçimde geri kazanılır. Böyle bir ortamda disiplinsiz ve kendine aşırı güvenen yatırımcılar Sears’a göre kendilerini ‘harika bir tatilden dönen ancak havaalanına giderken kötü bir kaza geçiren turistler’ gibi hissedecekler.

2023 yılının önemli bir kısmı Sears’a göre 2000’lerin başındaki internet balonu ile benzerliğiyle dikkat çekti. Ancak borsa yazarı o dönemde Wall Street’teki en güçlü ticaret masalarından birinin başkanının bir günde piyasanın önemli bir kısmındaki birçok kişiyi incittiğini hatırlattı.

Başka bir deyişle, hisse senetleri zaman içinde yükselme eğilimi gösterebilir. Ancak çok az insan iyi seçilmiş köklü şirketlerin bulunduğu bir hisse senedi portföyünde sıkı bir biçimde oturacak kadar disiplinlidir. Bunun yerine, kendi duygusal dalgalanmalarının esiridirler ve dolayısıyla kaçınılmaz olarak incineceklerdir.

Barrons yazarı 2024 için portföy düzenlemesi yaparken 2023’e dair bu gerçeklerin unutulmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Analistler ve stratejistler 2023’te sınıfta kaldı

 

'Muhteşem Yedili' 2024’te de aynı performansı gösterebilecek mi?

 

Wall Street 2024’te borsada belirsizlik görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)