E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnalistler ve stratejistler 2023’te sınıfta kaldı---

Analistler ve stratejistler 2023’te sınıfta kaldı

Analistler ve stratejistler 2023’te sınıfta kaldı
02 Ocak 2024 - 11:37 borsagundem.com

2023 başındaki tüm karamsar beklentilere rağmen geçen yıl borsalara yükseliş hakimdi. Ancak yıl boyunca kaydedilen güçlü performans yatırımcılara borsaların alternatifi olmadığı fikrini aşıladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’teki neredeyse hiç kimse 2023'ün küresel hisse senetleri için güçlü bir yıl olacağını düşünmüyordu. Daha fazla yanılmış olamazlardı.

Geçen yıl boyunca ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerini 1980’lerden bu yana en yüksek seviyeye artırdı. Bölgesel bankacılık krizi Silicon Valley Bank’in iflas etmesine sebep oldu. Orta Doğu’da yeni bir savaş patlak verdi. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen hisse senetleri yükselmeye devam etti.

S&P 500 Endeksi yıl boyunca %24 yükseldi ve Ocak 2022’deki rekor seviyeninse sadece %0,6 aşağısında yeni yıla girdi. Dow Jones Sanayi Endeksi %14 yükseldi ve tarihinde ilk kez 37 bin puan seviyesini geçti. Endeks 2023’ün son günlerinde tam yedi kez rekor kapanış yaptı. Yapay zeka ve büyük teknoloji hisselerini çevreleyen yatırımcı heyecanıyla birlikte Nasdaq Bileşik Endeksi %43 yükseldi ve 2020’den bu yana en iyi yıllık performansını kaydetti.

Tüm bu tablo 2023’ün başında birçok yatırım uzmanının dile getirdiği karamsarlıktan ve kıyamet senaryolarından oldukça uzaktı.

Tam bir yıl öncesine kadar Wall Street bankalarının stratejistlerinden toplumun diğer kesimine kadar neredeyse herkes hep bir ağızdan resesyon beklentilerini paylaşıyordu. Oysa Amerikan enflasyonu düşmeye devam etti, tüketiciler harcamalarını sürdürdü ve ülkedeki işsizlik oranı 1969’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

En şaşırtıcı olansa yüksek tahvil getirilerinin çok fazla korkulacak bir şey olmadığının ortaya çıkmasıydı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri ekim ayında %5 seviyesini geçerek 16 yılın zirvesine ulaştı. Ancak bu yükseliş piyasalarda ancak kısa vadeli bir etki yaratabildi ve borsa rallisini uzun bir süre kesemedi.

Wall Street nihayet "hisse senetlerine alternatif olmadığı" (TINA) fikrini kabul etti ve yılın en sıcak yatırımı olan para piyasası fonlarına olan rekor nakit akışı da sona erdi. Tahvil getirileri geri çekilmesiyle hisse senetleri arkasına ikinci bir rüzgar aldı: 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi yılı %3,860'ta kapattı. 2 yıllık tahvil getirisi ise 2020'den bu yana en büyük yıllık düşüşünü kaydederek %4,248'e yerleşti.

Wall Street Journal’ın haberinde konuyla ilgili Omega Advisors’ın ünlü yatırımcısı Leon Cooperman’ın şu sözlerine yer veriliyor: “Herkes geminin aynı tarafında olduğunda geminin diğer tarafına geçmenin zamanı gelmiştir.” Cooperman, özellikle S&P 500'deki yükselişin büyük bir kısmını sağlayan teknoloji devi hisse senetlerinde büyük kazançlar görmeyi hiç beklemediğini belirtiyor.

Cooperman, “İlk itiraf eden ben olacağım, borsa beklentilerimi aştı” açıklamasında bulundu.

Bazı yatırımcılar piyasaların gücüyle küresel ortamdaki korkutucu atmosferin genellikle uyumlu olmadığını bir kez daha gösterdiğini belirtiyor.

2023 yılında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ikinci yılına girdi. Orta Doğu İsrail ve Hamas arasındaki savaşla çalkalanıyor. ANcak tüm bunların piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Brent ham petrol vadelileri yıl boyunca %10 düşerek varil başına 77,04 dolara geriledi. Bu 2020’den itibaren en büyük yıllık düşüşü ifade ediyor.

Bankacılık krizinin yaraları çabuk sarıldı

Elbette 2023 yılı sakin bir biçimde geçmedi. Yükselen faiz oranları bir dizi bölgesel bankayı ters ayakta yakaladı. Silicon Valley Bank’te mevduatlar ve tahvil portföyünün değeri keskin bir biçimde düştü. Bu da bankada mevduat kaçışlarını tetikledi ve on yılı aşkın bir süre önce Küresel Finans Krizi’nde yaşanan kötü anıları çağrıştırdı. First Republic Bank ve diğer bazı bankalar çöktü. Banka hisseleri çılgınca iniş çıkışlara sahne oldu.

Kriz yatırımcıları finansal sistemde bir şeylerin kopma noktasına geldiği konusunda gerginleştirdi. Ancak FED mevduat sahiplerinin bankalarda sakladıkları kaybetmeyeceği güvencesini verdi, bankalardaki mevduat kaçışlarını durduracaklarını ve daha da derinleşecek bir krize izin vermeyeceklerini göstererek finans sistemine olan güveni artırdı.

WSJ haberinde Guggenheim Investments Baş Yatırım Sorumlusu Steve Brown, “FED para politikasını bu kadar hızlı bir ivmeyle sıkılaştırdığında mutlaka bir şeyler kırılacaktı. Bir şeyler gerçekten de kırıldı ama çok hızlı bir şekilde düzelttiler” dedi.

Amerikan tüketicisi harcamaya devam ediyor

Brown, kendisinin de 2023'e girerken bir resesyon beklediğini ve Amerikalıların faiz artırımlarının zedeleyici hızına özellikle dayanıklı kalmasına şaşırdığını söyledi. Zira Amerikalılar Taylor Swift konserlerinden hava yolu seyahatlerine ve restoranlara kadar her şey için para harcayabildi. En büyük ABD şirketlerindeki bilançolar üç çeyrek boyunca devam eden düşüşün ardından yeniden yükselmeye başladı.

Karamsar beklentiler hâlâ var 

Birçok yatırımcı hâlâ FED’in yumuşak iniş hedefine ulaştığını söylemek için erken olduğunu belirtiyor. Bazı yatırımcılar ekonomideki düşüşün gelecek yıl olmasını bekliyor ve faiz artışlarının ekonomiye olan etkisinin görülmesi için zaman gerektiğini savunuyor. Deutsche Bank verilerine göre, bundan önce FED’in gerçekleştirmiş olduğu 11 faiz artışı döngüsünde resesyon genellikle merkez bankasının faiz artırmasından kabaca 2 yıl sonra gerçekleşti. Mevcut faiz artışı döngüsü ise Mart 2022’de başladı.

Bazı yatırımcılarsa enflasyona karşı zafer ilan etmek için hâlâ çok erken olduğunu düşünüyor ve gerginliklerini sürdürüyor. Vadeli işlemler piyasaları FED’in politika faizlerinin 2024’ün sonuna kadar 1 yüzdelik puan düşeceğini gösteriyor. Merkez bankasının resesyon nedeniyle faiz oranlarını düşürmek zorunda kalıp kalmayacağı veya bir ekonomik gerilemeyi önleyip önleyemeyeceği tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Stratejistlerin bir kısmı yatırımcıların ekonomi ve piyasalar hakkında aşırı iyimser olmasının da bir endişe kaynağı oluşturduğunu düşünüyor. Bank of America tarafından yakın zamanda yapılan ankete göre yatırımcıların yaklaşık üçte ikisi, yılın başından itibaren yumuşak bir iniş, ekonomide keskin bir toparlanma bekliyor.

Ekonominin 2023'te resesyona girmeyeceğini doğru tahmin eden Goldman Sachs Group analistleri, S&P 500'ün 2024'ü mevcut seviyelerden %7'lik bir artışla 5.100 puanda bitirmesini beklediklerini söyledi. Ancak yatırımcıların 2023'ten öğrendiği tek bir şey varsa, o da piyasanın bir sonraki dönüşü hakkında doğru tahminlerde bulunmanın zorluğudur.

Nvidia'nın altın yılı

Geçen yıl çok az kişi yapay zeka çılgınlığının hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyacağını tahmin ediyordu. Mayıs ayında çip üreticisi Nvidia etkileyici bilanço raporunun ardından borsaların yıldız hissesi haline geldi. Yapay zeka çılgınlığı 2023’ün büyük bir bölümünde de devam etti.

Yatırımcı coşkusu, teknoloji hisselerini yükseltti ve piyasanın diğer köşelerindeki görülen düşük performansları maskelemeye yardımcı oldu. S&P 500 Endeksi’ndeki Nvidia hisseleri üç kattan fazla değer kazandı. FANG hisseleri tabirine Nvidia da dahil oldu ve bu hisseler Muhteşem Yedili olarak yeni bir isim aldı. Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Tesla ve Meta Platforms, S&P 500'ün piyasa değerinin yaklaşık %30'unu temsil edecek şekilde büyüdü ve 2023’teki borsa yükselişlerinin önemli bir kısmından çoğundan sorumluydu.

Bu dar kapsamlı ralli bazı stratejilerin borsaları yalnızca bir avuç hissenin yönettiği konusunda endişelenmesine sebep oldu. Örneğin Nvidia, önümüzdeki 12 ay içinde öngörülen bilançosunun yaklaşık 25 katından işlem görürken, S&P 500 Endeksi ise ortalama 20 kat üzerinden işlem görüyor.

Riskli yatırımlar revaçta

Yine de Wall Street endeksleri yılın son haftalarını da yükseliş ivmesiyle bitirdi. Bu ivmeyi destekleyense FED’in faiz oranlarını yeni yılın bahar aylarında düşürmeye başlayacağı sinyaliydi.

Tüm bu gelişmelerin sonucunda oluşan ‘her şeyin rallisi’ altından Bitcoin’e, riskli şirket tahvillerine ve borsaların uzak köşelerine kadar birçok alanda riskli yatırımları yükseltti. S&P 500 aralık ayını Ocak 2024’ten bu yana en uzun ralli serisi olan dört haftalık yükselişle kapattı. Bitcoin’in fiyatı ise bir yıl öncesine göre iki katına çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Ocak 2024 09:13

    Eski spekulatif adımlarını atamıyorlar. dünyaya paralara yon veriyorum diyenler değişen ekonomiye ayak sağlayamıyor. Çok para çok kazanç denklemleri farklı alaların doğması ile dğeişiyor.

  • ALİ RIZA GÜZELKALE02 Ocak 2024 12:32

    Bunlara inandım ve tüm güçüm ile borsaya girdim. 2023 yılı bana uğurlu ve kazançlı hiç gelmedi resmen beni büyük zarar verdi. 12,12,2022 de  41.88  TL maliyet ile 10 000 adet Ereğli hisse senedi aldık hala aynı fiyattını bir türlü geçmedi.O zamanlar bozduğum doları 17 TL den ve altını da 980 TL den bozdurup almış idim bir de bunlardaki zararımı hesapladığınızda birde burdan darbe yedim.