E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek---

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek
13 Mart 2023 - 16:34 borsagundem.com

Yeni yıla etkileyici bir başlangıç yapan teknoloji hisselerinde rallinin son bulması uzmanlar tarafından an meselesi olarak kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisselerinde rallinin son bulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunda Fed’in rekor faiz artırımlarının yanı sıra resesyon endişelerinin de olumsuz yönde katkısı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılına hararetli bir başlangıç yaptıktan sonra teknolojideki rallinin yakıtını tüketeceğini düşünen analistler özellikle bir alanın gelişmeye devam edeceğini söylüyor.

Fed’in prizması

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, gelişen ChatGPT çağında yapay zeka konusunda heyecanlı yatırımcılar, ABD borsasında teknoloji hisselerinin parlak bir performans sergilemesine yardımcı olmuş gözüküyor. Ancak analistler, Fed faiz oranlarının beklenenden daha yüksek olduğuna işaret ettiğinden, uzmanlar tarafından oldukça pahalı bulunan sektör için ters rüzgarların sertleşme olasılığı giderek yükseliyor.

S&P 500 teknoloji sektörü bu yıl yaklaşık yüzde 11 oranında artış göstererek S&P 500'de bulunan 11 grup arasında en iyi performans gösteren sektör olarak öne çıkıyor. Sektör, Ekim ayında en düşük seviyeye ulaşmasından bu yana yüzde 18 oranında yükseldi. Yatırımcılardan gelen bu yakıtta yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) etrafındaki çılgınlık, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği beklentileri ve Hazine getirilerindeki düşüşün etkisi olduğu biliniyor.

Teknoloji odaklı Nasdaq Composite’in de geçen yılki yüzde 33'lük düşüşün ardından bu yıl yaklaşık yüzde 6 oranında artış kaydettiği görülüyor.

Ancak bu hafta, Fed'in borçlanma faiz oranlarını yükseltmekten çok uzak olduğunu taze bir şekilde hatırlatması, S&P 500'ün yılbaşından bugüne kadarki kazancını yok olma eşiğine getirdi. Fed Başkanı Jerome Powell, haftanın başlarında şu anda yüzde 4,5 - 4,75 bandında olan faiz oranı için çok daha uzun vadeli bir senaryonun sinyalini verdi.

Cuma günü yayınlanan veriler, ABD'de Şubat ayında güçlü işe alımlar gösterirken, ücret artışı yavaşladı ve sonunda geniş bir satış dalgasına yol açarak teknoloji hisselerini hafta boyunca kırmızıya çevirdi.

BCA Research ABD Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Irene Tunkel, Insider'a verdiği röportajda, “Günün sonunda, ekonomide ne olursa olsun, artık her şeye Fed'in ne yapacağı prizmasından bakılıyor” diyor.

Mesaj açık

Analistlere göre mesaj açık: Artan oranlar teknoloji için kötüye işaret. Tunkel, “Hisse senetleri hakkında vaat merkezli konuştuğunuzda, tek bir söz, tüm bu kazançların ve olayların hala çok uzaklarda olduğu anlamına gelebiliyor. Microsoft'un yayınladığı ‘chatbot' bile henüz tam olarak çalışır durumda değil. Dolayısıyla daha da yüksek faiz oranları özellikle umutlara ve hayallere zarar veriyor” diyor. Tunkel, S&P 500 Teknolojileri sektörünün son zamanlarda yaklaşık 22 kat vadeli kazanç elde ettiğini söyleyerek, “Teknoloji artık ucuz değil” şeklinde konuşuyor.

Truist Advisory Services'te kıdemli bir ABD makro stratejisti olan Michael Skordeles de Insider’a, şu an teknoloji sektörüne adım atmak için en iyi zaman olmayabileceğini söylüyor. Skordeles, “2023'e daha yakından baktığımızda, teknoloji hisseleri bazı seviyelerde şişkin” diyor. Skordeles, ”Salgının en yoğun olduğu dönemde sıralaması yükselen şirketler, işlerini doğru boyutlandırmak için çalışırken son zamanlarda binlerce kişiyi işten çıkarıyor” şeklinde konuşuyor.

Kötünün iyisi

Skordeles, “Bir yatırımcının bakış açısından, bu düşük kaliteli bir kazançtır. Gelirinizi artırdığınız için değil, maliyetleri azaltabildiğiniz için bu noktaya geldiniz. Asıl soru, “Bunu daha ne kadar sürdürebilirsiniz?’” diyor.

Hisse senetleri genel olarak son zirvelerinden daha düşük seviyelerde seyrediyor. Skordeles, “Ancak teknoloji içindeki değerlemeler, genel olarak, ileriye dönük kazançların yaklaşık 20 katı. Bu hala biraz pahalı diyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

Teknoloji sektörü için ilk çeyrek kazanç büyümesinin, daha geniş S&P 500 için öngörülen yüzde 6'lık kazanç yavaşlamasına kıyasla yıldan yıla yüzde 12 oranında düşmesi bekleniyor. Skordeles, şu anda teknoloji hisselerine atlamayı tavsiye etmekte tereddüt ettiğini belirtiyor.

Ancak teknoloji sektörü içinde BCA, yazılım ve hizmet endüstrisine fazla ağırlık verdiğini itiraf ediyor. Tunkel, “Yazılım hisselerini tercih ederim. Onlara kötünün iyisi diyorum” diyerek teknoloji sektöründe hala yatırım yapılacak alanlar olduğunun altını çiziyor.

"Yatırımcılar teknoloji hisselerinde satış baskısına hazır olmalı"

 

Societe Generale: Borsalardaki çöküşün Aşil topuğu teknoloji hisseleri olacak

 

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

 

Teknoloji hisseleri güvenilir mi?

 

20 yıl sonra yıldızı parlayacak 4 teknoloji

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)