E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSociete Generale: Borsalardaki çöküşün Aşil topuğu teknoloji hisseleri olacak---

Societe Generale: Borsalardaki çöküşün Aşil topuğu teknoloji hisseleri olacak

Societe Generale: Borsalardaki çöküşün Aşil topuğu teknoloji hisseleri olacak
27 Şubat 2023 - 16:58 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsaları için alarm zillerini çalıyor. Hisse senetlerinde dramatik düşüşler bekleyen uzmanların sayısı giderek artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde yatırımcı hissiyatı sürekli değişiyor. Fed’in faiz artırımlarına son vereceğine yönelik inancın ömrü beklenenden kısa sürmüşe benziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta Morgan Stanley Baş Piyasa Stratejisti Mike Wilson olmak üzere birçok stratejist, ABD borsalarında belirgin bir düşüş bekliyor. Bu isimlere, Societe Generale Stratejisti Albert Edwards da ekleniyor.

Hisse senetleri burun kanaması seviyesinde

Markets Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, 'dot-com balonu'nun çöküşünü haber veren ünlü isim Albert Edwards, hisse senedi değerlerinin ‘burun kanaması’na neden olabilecek kadar yüksek olduğu konusunda uyarıyor ve teknoloji hisselerinin piyasanın ‘Aşil topuğu’ olarak niteliyor.

Bu haftanın başlarında, 2022 yılının önde gelen Wall Street stratejistleri arasında en doğru borsa tahmincisi olarak kabul edilen Morgan Stanley ABD Sermaye Piyasası Baş Stratejisti Mike Wilson hisse senetleri için yine alarm zilini çaldı. Hazine getirilerinin ne kadar güçlü olduğu göz önüne alındığında, yüksek değerlemeleri, ‘ölüm bölgesi' olarak bilinen Everest Dağı'ndaki bir tırmanışa benzeten Wilson, hisse senetlerinin muhtemelen yüzde 26 oranında düşeceği konusunda yatırımcıları uyardı.

Kısa süre sonra Wilson'ın öngörüsünde yalnız olmadığı anlaşıldı. Societe Generale stratejisti Albert Edwards da değerlemelerin tehlikeli seviyelerde olduğu konusunda Wilson ile hemfikir olduğunu açıkladı.

Milenyum başında ‘dot-com çöküşü’ lakabıyla bilinen Edwards, yatırımcılarıyla paylaştığı notta “Bence Mike Wilson haklı. ABD değerlemeleri bulutların üzerine çıkarak ‘ölüm bölgesi'nin ince ve tehlikeli atmosferine ulaştı” diyor.

Hisse senedi değerlemeleri daha düşük olmalı

S&P 500 şu anda 12 aylık ileri fiyat-kazanç oranı olan 18 çarpan ile işlem görüyor. Bu, bir yıl önceki 24 çarpandan daha düşük bir seviye ancak risksiz olarak nitelendirilen Hazine tahvillerinin getirilerinin artık çok daha yüksek olduğu görülüyor. 10 yıllık tahvillerin getirileri yüzde 3,8 ve 2 yıllıkların getirileri ise yüzde 4,7 seviyesine ulaşmış durumda.

Tarihsel olarak getiriler düşük olduğunda, yatırımcılar getiri ararken daha yüksek hisse senedi değerleri kabul ediliyor. Ancak şu anda Hazine piyasasındaki yüksek getiriler, tarihsel bazda hisse senedi değerlemelerinin daha düşük olması gerektiği anlamına geliyor.

Kazanç projeksiyonları birbirinden kopuk

Ancak Edwards, başka bir faktörün muhtemelen değerlemeleri artıracağını söylüyor: Yakın vadeli ve uzun vadeli kazanç projeksiyonlarının büyük ölçüde birbirinden kopuk olması. Edwards, bu oranın ‘burun kanaması’ seviyelerinde olduğunu belirterek, “Pandeminin hemen sonrasındaki kargaşa bir yana, ABD S&P PEG oranı hiç bu kadar yüksek olmamıştı” diyor.

PEG oranı, bir hisse senedinin fiyatı, hisse başına elde edilen kazanç ve şirketin beklenen büyümesi arasındaki nispi dengeyi belirlemek için kullanılan bir değerleme ölçütü olarak kabul ediliyor. Genel olarak,fiyat/kazanç oranı, daha yüksek büyüme oranına sahip şirketler için daha yüksek oluyor.

Teknoloji hisselerinde görünüm kötüleşiyor

Edwards, uzun vadeli büyüme beklentilerindeki düşüşün, teknoloji hisseleri için kötüleşen görünüme bağlanabileceğinin altını çiziyor.

Teknoloji endüstrisi için uzun vadeli büyüme beklentilerinin sona ermesi göz önüne alındığında, Edwards ABD değerlemelerinin ne kadar geniş olduğunu göstermek için başka bir yol kullanıyor: ABD hisse senetleri ile Avrupa hisse senetleri için döngüsel olarak ayarlanmış fiyat-kazanç oranı.

Geleneksel olarak, ABD ve Avrupa hisse senetleri esasen paralel değerlemeler görüyor. Ancak ABD’de 2008 yılında yaşanan Büyük Finans Krizi’nin ardından uygulanan sıfır faiz politikası, ABD’de teknoloji şirketlerinin patlamasını da beraberinde getiriyor. Bu, ABD hisse senetleri için genel değerlemeleri son on yıldan fazla bir süredir Avrupa değerlemelerinin oldukça üzerine çıkmasına neden oluyor. Ancak Edwards, bu boşluğun yakında kapanabileceğinin altını çiziyor.

Edwards, “Pahalı bir ABD fiyat/kazanç oranı, ABD piyasasının teknolojiye çok daha fazla ağırlık vermesiyle uzun süredir haklı gösteriliyor. Ama belki de bu onun ‘Aşil topuğu'dur ve onu ‘ölüm bölgesi'nin ince havasında topal bırakabilir” şeklinde konuşuyor.

Paul Krugman: Borsada alım yapmak için henüz erken

 

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

FED politikaları için 8 senaryo

 

Ekonomideki direnç yatırımcıların kazançlarını neden engelliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)